Daniel Băluță: „Vaideeniul întotdeauna a ţinut ştacheta sus în tot ce înseamnă cultură şi sport”

 Breaking News
  • No posts were found

Daniel Băluță: „Vaideeniul întotdeauna a ţinut ştacheta sus în tot ce înseamnă cultură şi sport”

Daniel Băluță: „Vaideeniul întotdeauna a ţinut ştacheta sus în tot ce înseamnă cultură şi sport”
februarie 15
08:10 2019

Primarul comunei Vaideeni, Daniel Băluță a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a făcut o retrospectivă a anului 2018, atât din punct de vedere investiţional, cât şi din punct de vedere cultural. Pe lângă evenimentele culturale care au făcut din Vaideeni capitala portului popular şi al ciobanului autentic, anul trecut, comuna Vaideeni a fost grav încercată şi de furia naturii. Cum a reuşit să treacă peste toate aceste evenimente, cum a încheiat un an de istorie locală, dar şi ce aşteptări are de la 2019, din punct de vedere al proiectelor, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Cum aţi încheiat anul 2018 şi cu ce gânduri plecaţi în noul an, din punct de vedere investiţional?

Daniel Băluță: Anul 2018 a fost un an reprezentativ pentru comuna noastră, dar şi un an cu mari încercări. La Vaideeni, am avut în 2018, pe lângă an centenar, şi 50 de ai de la Învârtita Dorului, 50 de ani de la înfiinţarea echipei de fotbal, Vaideeniul întotdeauna a ţinut ştacheta sus în ceea ce înseamnă cultură şi sport. Să ai 50 de ani continuitate pe astfel de evenimente este un lucru rar. Din respect şi apreciere faţă de comunitate, am ţinut aceste evenimente şi le vom organiza în continuare. Mai mult decât atât, am fost încercaţi de furia naturii chiar cu două zile înainte de Învârtita Dorului, dar comunitatea şi-a demonstrat valoarea şi am reuşit să organizăm acest eveniment. Începem anul optimist, chiar dacă plecăm cu arierate de 20 de miliarde lei vechi. Sunt convins că le vom rezolva. Am ajuns în această situaţie din cauza evenimentelor nefericite de anul trecut, când comuna a fost grav încercată din nou de calamităţi. Ca orice om gospodar, ne-am preconizat, de la începutul anului, o serie de investiţii şi evenimente culturale. Au fost probleme multe, pe care nici până în prezent nu am reuşit să le rezolvăm, dar le vom face. Am avut drumuri care erau deja prinse în proiecte şi care au fost afectate şi a trebuit să le facem pentru că nu aveam alternativă de a circula.

Impact real: Care este situaţia astăzi, la Vaideeni? Mai există gospodarii aflate în pericol?

Daniel Băluță: Din momentul în care au venit acele dezastre, noi a trebuit să găsim alternative. Avem zone izolate şi în momentul de faţă, dar avem rute ocolitoare, pe drumuri agricole. Eu zic că ne-am descurcat onorabil, cu sprijinul comunităţii, am trecut şi peste aceste evenimente nefericite. Pot spune că aceste încercări ne-au unit ca şi comunitate, ne-au demonstrat că uniţi putem face şi lucruri bune. Sunt optimist pentru anul acesta. Am solicitat sume pentru acoperirea acestor arierate la Ministerul Finanţelor, Guvernul României şi probabil se vor rezolva. Nu a luat nimeni banii să îi bage în buzunar, într-adevăr a fost nevoie de mai mulţi bani decât preconizasem la începutul anului. Nu trebuie uitat faptul că noi am avut până în luna septembrie zero lei din sume defalcate din TVA şi a trebuit să facem faţă la toate acele dezastre cu zero lei. Ulterior, cu sprijinul Guvernului ni s-au alocat în jur de 60 de miliarde lei vechi pentru investiţii, bani cu destinaţie precisă. Ne-au fost alocaţi strict pentru cele cinci investiţii, bani pe care nu puteam să îi mutăm la alt capitol. Chiar dacă, în urma licitaţiilor, s-au făcut economii, banii s-au întors la Guvern, nu puteam să îi folosim pentru alte obiective.

Impact real: Comuna Vaideeni a primit mult mai puţin din totalul necesar în urma estimării pagubelor. Aveţi încredere că Guvernul va aloca fonduri şi pentru restul calamitaţilor?

Daniel Băluță: Sunt convins că Guvernul îşi va ţine promisiunile până la capăt, anul trecut şi-a respectat promisiunea parţial, am făcut solicitare şi acum pentru a ne sprijini în anumite probleme care au apărut, avem şi variante alternative. Spuneam că şi-a respectat parţial promisiunea pentru că anul trecut Guvernul a alocat bani doar pentru poduri şi drumuri comunale. Au fost probleme numeroase la nivel de ţară, anul trecut. După cum se vede, stăm luni de zile ca să aprobăm un buget sau o lege şi eu sper că, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, toţi cei implicaţi să dea dovadă de normalitate. Sper că anul acesta, se vor ţine de cuvânt şi vor reanaliza problemele de anul trecut pentru că mai avem câteva zone grav afectate. Avem două zone în care riscăm să pierdem locuinţe, din cauza declanşării celor doi torenţi, chiar în centrul localităţii, care au angrenat câteva alunecări de teren. S-a adâncit foarte mult albia, casele sunt crăpate. Este vorba de două zone, centrul localităţii şi satul Izvoru Rece cu 7, respectiv 10 locuinţe. Totodată, mai avem încă două-trei drumuri distruse. Dacă ar fi să facem un calcul în procente, noi am primit cam 8-10% din valoarea pagubelor estimate de comisiile mixte aflate la faţa locului. Dar, nu ne-am văitat ca alţii, nu am căutat „ţapi ispăşitori” şi am căutat pe cât posibil, cu forţe proprii şi cu sprijinul comunităţii, să le rezolvăm măcar parţial.

Impact real: Ce informaţii ne aduceţi despre stadiul proiectelor aflate în derulare?

Daniel Băluță: În pofida acestor probleme pe calamitaţi, anul acesta, Vaideeniul va fi un şantier. Lucrările la Şcoala Veche deja au început, chiar şi acum, în luna februarie, se lucrează acolo. În sfârşit am reuşit să găsim constructori interesaţi şi pentru cele trei şcoli care vor intra în reabilitare şi ele şi cred că toată vacanţa de vară se va lucra la şcolile de la Marița, Atârnaţi şi Izvoru Rece, pentru ca noul an şcolar să-l începem în clădiri noi, modernizate. Totodată, grădiniţa nouă de la Atârnaţi se află în procedura de evaluare şi ea şi cred că într-o lună de zile vom semna contractul şi vom da drumul la lucrări. S-a finalizat şi contestaţia de la proiectul cu modernizarea drumurilor locale, finanţat prin PNDL-2 şi acum vom scoate la licitaţie proiectarea cu execuţia la pachet. Este vorba de câteva drumuri de o mare importanţă pentru noi, care, alături de cele deja finanţate prin PNDL-1 şi care se vor finaliza în curând, vor rezolva 70% din infrastructura de drumuri a localităţii.

Impact real: Despre accesarea fondurilor europene ce ne puteţi spune? Se pliază Vaideeniul condiţiilor de accesare?

Daniel Băluță: Avem construirea unei grădiniţe la Atârnaţi, Şcoala Veche pe fonduri europene şi proiectele pe care am reuşit să le accesăm prin GAL Horezu. De asemenea, avem marea fericire să avem proiecte aprobate, eligibile dar fără finanţare, cum este cazul Căminului Cultural. Să sperăm că persoanele abilitate se vor consulta şi cu UAT-urile când vor aloca bani pentru sesiunile viitoare şi nu vor lăsa nişte ONG-uri care nu au nicio treaba cu noi şi câţiva angajaţi din ministere să ne decidă soarta noastră. Acesta este mesajul nostru la început de an pentru dumnealor pentru că este un an greu. Este vorba de căminul cultural, de drumuri agricole, de condiţiile aberante de accesare pentru modernizarea drumurilor locale. Sper şi am convingerea că actuala echipă care va gândi sesiunea 2021-2028 va învăţa ceva din prostiile făcute de alţii. Este un semnal de alarmă pe care eu îl trag, acum la început de an, să consulte mai mult administraţiile locale înainte de a face aceste ghiduri. Fondurile europene vor rămâne o prioritate şi pentru Vaideeni, chiar dacă de un an şi jumătate pentru UAT-uri de comune nu există linii de finanţare deschise.

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...