Stroeşti, localitatea unde tinerii aleg să se întoarcă acasă

 Breaking News

Stroeşti, localitatea unde tinerii aleg să se întoarcă acasă

Stroeşti, localitatea unde tinerii aleg să se întoarcă acasă
februarie 20
15:54 2019

În localitate mai funcţionează două şcoli, sub titulatura Căpitan Mărăşeanu. Cu toate acestea, primarul spune că se simte o uşoară creştere a populaţiei şcolare, ceea ce înseamnă că localitatea se populează, pe zi ce trece. Tinerii plecaţi nu şi-au uitat satul, şi cei mai mulţi plecă cu gândul de a munci peste hotare pentru a trimite bani acasă şi, după ce îşi construiesc case noi, moderne şi pun ceva bănuţi de-o parte, se întorc: „În prezent avem 227 de elevi. Din fericire, faţă de anul 2017 suntem cu o uşoară creştere. Faptul că numărul copiilor nu a mai scăzut în ultimii doi ani îmi dă speranţă, şi cred că satul nostru va deveni ceea ce a fost cândva. Tinerii plecaţi vin acasă vara sau de sărbători, îşi construiesc case, îşi aranjează gospodăriile. La tot pasul se înalţă case cu etaj sau chiar vile. Asta mă face să cred că cei plecaţi nu s-au îndurat să se rupă cu totul de satul natal. Trăiesc cu speranţa că iureşul de altădată al aşezării, plină de copii şi oameni ocupaţi cu muncile agricole, va reveni. Pentru transportul copiilor avem două microbuze, ceea ce face să ne descurcăm aşa cum trebuie. Copiii din localitate îşi desfăşoară activitatea în două locaţii: în satul Stroeşti şi în satul Cireşu, deoarece nu există spaţii suficiente la şcoala din centrul localităţii. Şcoala de la Cireşu era cândva o şcoală cu clasele I-VIII dar, din cauza scăderii numărului de copii au rămas doar clasele I-IV şi o grupă de grădiniţă, iar la şcoala de la Stroeşti îşi desfăşoară activitatea elevii din clasele I-VIII şi două grupe de grădiniţă”, a precizat primarul din Stroeşti, Toma Ciolacu.

La Stroeşti, şcoala generală din satul Cireşu a fost reabilitată

Un alt proiect finalizat, pentru modernizarea infrastructurii educaţionale, a vizat reabilitarea Şcolii cu clasele I-IV din satul Cireşu. Proiectul a fost realizat cu fonduri guvernamentale, printr-un program special care a susţinut dezvoltarea şi optimizarea infrastructurii şcolare: „A fost o măsură foarte bună, prin care am reuşit să modernizăm instituţiile de învăţământ din localitate şi să le autorizăm din punct de vedere sanitar. Au fost nişte bani alocaţi prin această măsură, pe care noi i-am perceput la timp. Guvernul a alocat atunci 800 de milioane de lei, o măsură care s-a derulat pe o perioadă scurtă de timp, iar noi am „prins trenul”. În două luni am semnat contractul de finanţare, în valoare de 5 miliarde de lei. Astfel, am reabilitat toate clasele din clădire, constând în schimbarea tocăriei, montarea de linoleum antibacterian în toate clasele, amenajarea unui grup sanitar în interior, schimbarea acoperişului. Pe scurt, s-au creat condiţii normale şi umane de învăţământ. Prin acest proiect şcoala s-a reabilitat în procent de 70%, şi sunt 6 săli de curs, cancelarie, sală de sport şi grădiniţă. Este un proiect deja finalizat. Aşa decurg proiectele la noi: eu iniţiez, Consiliul Local aprobă, apoi urmează procedurile de achiziţie şi de construcţie, şi finalizarea lucrării”, a afirmat primarul din Stroeşti, Toma Ciolacu.

CLAUDIA ŞCHIOPU

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...