Biserica din satul Bărbărigeni, ridicată de localnici, are nevoie reabilitare

 Breaking News

Biserica din satul Bărbărigeni, ridicată de localnici, are nevoie reabilitare

Biserica din satul Bărbărigeni, ridicată de localnici, are nevoie reabilitare
martie 10
10:57 2019

Primăria Roeşti caută sursă de finanţare pentru consolidarea bisericii din satul Bărbărigeni. Lăcaşul de cult „Adormirea Maicii Domnului”, aflat într-o avansată stare de degradare necesită urgent fonduri pentru consolidare, după cum declară primarul. Biserica s-a construit în anii 60 de oamenii din zonă, în doar trei ani: „Cărămizile erau produse de ei, noaptea, cu mâinile lor”, spune primarul. Cunoşteau tehnica arderii cărămizii şi aveau cuptoare în lazuri, la ieşirea din sat. În pământ se săpau gropi mari, şi în ele fie stingeau varul, arzând piatra de calcar, fie ardeau cărămizile care se puneau în stil piramidal, iar dedesubt se făcea un foc pe care trebuia să-l întreţină şi să-l supravegheze zile întregi, la aceeaşi intensitate: „Ziua, oamenii din sat lucrau la cărămida pentru construirea CAP–lui, iar noaptea se pregătea cărămida pentru ridicarea bisericii. S-a construit cu sudoare, fiindcă nopţile erau grele, se lucra la lumina felinarelor, deoarece satul nu era electrificat, iar materialele erau puţine. Această biserica, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”, are nevoie acum de reabilitare şi consolidare. Vechimea bisericii, intemperiile şi umiditatea au dus în timp la o avansată stare de degradare a pereţilor, consolidarea fiind necesară de urgenţă. Între timp, noi am mai făcut mici renovări: s-au reparat şoproanele, fiindcă erau căzute, dar şi câte ceva prin curte. Acum avem nevoie de fonduri, fiindcă biserica este în pericol de prăbuşire. Indiferent de situaţie, anul acesta trebuie să rezolvăm această problemă. Pardoseala s-a lăsat, zidurile sunt într-un stadiu avansat de degradare, dar biserica este de doi ani în atenţia noastră. Pentru identificarea fondurilor am făcut adresă şi la Ministerul Culturii şi Cultelor. Prezent la inaugurarea podului din satul Bărbărigeni, preşedintele Consiliului Judeţean a promis că va face tot ce îi stă în putinţă ca proiectul de consolidare a bisericii să poată fi finanţat. I-am mulţumit pentru sprijin”, a precizat primarul din Roeşti, Gheorghe Drăghici.

Preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul Drăghici au inaugurat noi investiţii

În cursul zilei de luni, 25 februarie 2019, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea a fost prezent, alături de primarul din Roeşti, Gheorghe Drăghici, la inaugurarea proiectului de consolidare a podului situat pe drumul judeţean 643B, la kilometrul 31+100, pe teritoriul localităţii. În cadrul proiectului s-au executat lucrări de refacere a structurii rutiere pe o lungime de 30 de metri, s-au montat elemente de structură metalică în lungime de 10,4 metri, refacerea parapetului metalic şi apărări de maluri cu gabioane în amonte şi aval. De remarcat este că la acest obiectiv de investiţii nu au fost executate intervenţii majore de la punerea în funcţiune. După refacerea acestui pod, Consiliul Judeţean Vâlcea va reabilita drumul judeţean 643B pe întreaga sa lungime, de 36 de kilometri, drum care porneşte de pe raza localităţii Diculeşti şi traversează şase dintre comunele situate pe malul stâng al pârâului Cerna, respectiv, Diculeşti, Valea Mare, Măciuca, Stăneşti, Lădeşti şi Roeşti: „Contractul de proiectare şi execuţie a fost semnat în data de 12.11.2018, şi presupune proiectarea şi executarea de lucrări de refacere a sistemului rutier pe o lungime de 6 kilometri; reabilitarea sistemului rutier pe o distanţă de 29,873 kilometri, consolidarea a 8 poduri; construirea de şanţuri şi rigole; amenajarea de podeţe, podeţe tubulare şi de acces la proprietăţi; apărări de maluri cu gabioane; construirea de ziduri de sprijin. Lucrările de execuţie vor începe în luna aprilie 2019, iar durata contractului este de 32 de luni, din care 2 luni proiectare”, a declarat Constantin Rădulescu, preşedinte Consiliul Judeţean Vâlcea.

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

martie 2019
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ultimele comentarii

拽住讚讛 bell sidetrack 拽住讚讜转 诇讬诇讚讬诐 专讜讝谉 讜诪讬谞抓 surv锚tement nike rouge violet vinted samsung galaxy a7...

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...