Gheorghe Drăghici: „Adevărul este că omul gospodar se vede când nu are bani”

 Breaking News

Gheorghe Drăghici: „Adevărul este că omul gospodar se vede când nu are bani”

Gheorghe Drăghici: „Adevărul este că omul gospodar se vede când nu are bani”
martie 10
10:33 2019

Gheorghe Drăghici, primarul comunei Roeşti a acordat un interviu cititorilor Impact real, în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii sale. Ce speranţe are în privinţa bugetului comunei pentru 2019, cum va suporta administraţia locală decizia Guvernului de a transfera integral cheltuielile de asistenţă socială în sarcina bugetului local, dar şi care sunt activităţile importante care au încununat cele şapte mandate în fruntea administraţiei Roeşti, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Ce speranţe aveţi în privinţa bugetului, pentru acest an?

Gheorghe Drăghici: Se aude că, în totalitate, cheltuielile cu asistenţa socială vor cădea pe umerii administraţiei locale. Nu trebuie să ne sperie acest aspect, fiindcă au spus că, acolo unde serviciile sociale sunt mai costisitoare o să intervină cu echilibrare pe parcursul anului, şi au mai promis că lasă primăriilor un procent mai mare din sumele defalcate din TVA. Suntem în luna martie, iar dezbaterile pe marginea proiectului de buget pentru acest an sunt cele mai aprinse din ultimii 28 de ani. Ce mă îngrijorează este faptul că de la o zi la alta creşte numărul celor care se prezintă la primărie cu certificate de handicap. Noi avem 80 de persoane cu grad de handicap, şi numărul lor este în creştere. Noi, primăria nu avem ce face. Oamenii vin la primărie cu decizia în care este trecut gradul de handicap şi dreptul de a avea însoţitor, şi toate acestea sunt lăsate pe spinarea primarilor. În ţara asta, când vine vorba despre administraţiile locale primarul este cel răspunzător, primarul este cel care are doar obligaţii. Primarii nu au drepturi când vine vorba despre calculul salariului, al vechimii, al sporului de conducere, dar au obligaţii.

Impact real: Care sunt problemele pe care le întâmpinaţi în demararea unei investiţii?

Gheorghe Drăghici: Fiecare proiect a durat aproximativ patru ani, o perioadă prea mare, este adevărat. Documentaţiile şi avizele au termene peste de la care nu te poţi abate, apoi vin procedurile, licitaţiile, proiectul tehnic, o altă etapă care durează. Am accesat fonduri europene şi am experienţă, aici trebuie să fii extrem de atent cu fiecare pagină a proiectului, fiindcă proiectantul cere bani, întocmeşte câteva dosare şi te trezeşti că lipsesc lucruri banale, riscând să pierzi proiectul. Responsabilitatea este în întregime a primarului, trebuie să verifice tot. Ultimul proiect a fost pentru asfaltarea drumurilor agricole, pe care l-am depus în vederea accesării fondurilor europene, însă condiţiile sunt de neatins. Am acumulat 93 de puncte la acest proiect de asfaltare a drumurilor agricole şi au fost la AFIR Craiova proiecte care au acumulat 100 de puncte, iar finanţarea a fost doar pentru 35 de proiecte, pentru întreaga Românie. Prin urmare, pentru finanţarea acestor proiecte, Uniunea Europeană ne-a dat „ praf în ochi”. Am muncit, am alergat, am cheltuit bani pentru întocmirea documentaţiilor, iar într-un final a fost o bătaie de joc la adresa noastră. În toţi aceşti ani am chibzuit banii din visteria primăriei pentru a putea face şi noi în localitate câte ceva cu nimic. Adevărul este că omul gospodar se vede când nu are bani. 

Impact real: Care sunt activităţile importante care au încununat cele şapte mandate ale dumneavoastră, în fruntea administraţiei locale Roeşti?

Gheorghe Drăghici: Eu nu particularizez fiecare mandat. Faptul că, în toţi aceşti ani am realizat multe obiective, adică aproximativ tot ce mi-am propus mă face să fiu mulţumit. În această perioadă vom asfalta drumul care leagă cele două localităţi, Roeşti şi Pesceana, iar prin Grupul de Acţiune Local „Cerna-Olteţ” vom achiziţiona un utilaj, şi anume un tractor multifuncţional, dotat cu cupă, braţ de excavator, freză şi vidanje. Achiziţia merge foarte greu, procedura este extrem de greoaie. Am fost nevoiţi să facem inclusiv împrumut la Trezorerie.

Impact real: Ce proiecte importante pentru comunitate v-aţi propus în acest an?

Gheorghe Drăghici: La recepţia podului din satul Bărbărigeni, care s-a inaugurat săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean a promis că va face tot ce îi stă în putinţă ca proiectul de consolidare al bisericii din satul Bărbărigeni să poată fi finanţat. I-am mulţumit pentru sprijin, fiindcă la finele anului 2018 Consiliul Judeţean ne-a alocat fonduri, iar eu am fost mulţumit. Cetăţenii din satul Bărbărigeni i-au spus preşedintelui că biserica din sat stă să cadă. Preotul a făcut adresă şi la Ministerul Cultelor dar, din păcate, nu a primit nici un răspuns. Prin urmare, adresa o vom trimite către Consiliul Judeţean şi vom face un nou un demers la Ministerul Cultelor printr-un memoriu, cu speranţa că, poate, la crearea bugetului de anul acesta ne vor avea în vedere. Noi avem nevoie, în urma devizului, de 2,3 miliarde de lei. În acest proiect nu intră restaurarea picturii, proiectul include lucrări de consolidare şi reabilitare. Este o lucrare greoaie şi constructorul este greu de găsit, fiindcă trebuie să se ridice dulapi de susţinere a pereţilor când se face subzidirea, deoarece altfel este pericol de prăbuşire. Apoi vor fi construiţi stâlpi, armături de beton şi o centură care va lega biserica atât în fundaţie, cât şi la partea de sub streaşină.

Impact real: Există posibilitatea ca o singură localitate să poată administra sistemul de apă – canalizare printr-o asociaţie?

Gheorghe Drăghici: Localitatea Roeşti a ieşit din ADI Apa Vâlcea. Sistemul de apă şi canalizare ni-l administrăm singuri. Prin urmare, cât voi fi eu primarul acestei comune, preţul unui metru cuib de apă şi canal va fi cu mult sub cel impus în prezent de Apavil. Trebuie să ne luăm licenţă şi, dacă reuşim acest lucru, pot să sprijin şi localităţile vecine. Avem toate utilajele necesare. Din toată gama aceasta îmi lipsea o basculă şi o maşină de tăiat asfalt. Ca să rezolv problema m-am dus la Govora şi am făcut contract de închiriere pentru utilajele respective. În condiţiile acestea sper să rezolv. Doar dacă nu se poate rezolva, şi dacă situaţia o impune, le vom cumpăra. În principiu, noi am vrut să predăm sistemul în vederea administrării către Apavil, dar ni s-a prezentat un biblioraft gros cât o cărămidă de documente, unde erau impuse condiţii pe care nu le puteam onora nici într-un cincinal. Sunt omul care a ţinut la semenii lui, aşa am fost construit. Dacă eu am, vreau să aibă toată lumea. Sunt de stânga, cu alte cuvinte.

Impact real: Când veţi înfiinţa în localitate acel depozitul de legume şi fructe?

Gheorghe Drăghici: Este un proiect pe care mi l-am promis mie. Nu avem axă de finanţare pentru astfel de investiţii cu bani europeni, dar încercăm să identificăm altă sursă de finanţare. O astfel de investiţie există la Copăceni, fiind deschisă de un cetăţean belgian care ne-a spus că l-a costat aproximativ 400 de mii de euro. 

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

martie 2019
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...