Nicolae Moraru: „Potenţialul apelor minerale din Pietrari ne permite să ne gândim la construirea unei baze de tratament”

Primarul comunei Pietrari, Nicolae Moraru a acordat un interviu cititorilor Impact real, în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, în vederea modernizării infrastructurii în localitate. Ce speranţe are de la bugetul local de anul acesta, cum intenţionează să valorifice potenţialul turistic al localităţii, dar şi ce alte proiecte are pentru dezvoltarea localităţii, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Ce speranţe aveţi de la bugetul de anul acesta? Sunteţi pregătit să suportaţi, aşa cum se prevede în noul buget, şi cheltuielile cu partea socială?

Nicolae Moraru: Din moment ce a fost făcut acel anunţ, că sunt cuprinse în buget toate cheltuielile cu partea socială este bine, chiar dacă ni le-a dat nouă. Dar, dacă nu sunt prinse, atunci va fi o mare problemă. În momentul de faţă plătim 9 însoţitori pentru persoane cu handicap şi 51 de indemnizaţii. Acest lucru înseamnă în jur de 11 miliarde de lei vechi, dintre care 10% îi plătim din bugetul local. Din păcate, bugetul comunei noastre este foarte mic, deja am scăzut sub 3.000 de locuitori, mulţi sunt plecaţi în străinătate şi veniturile la bugetul local sunt din ce în ce mai mici. Aşteptăm să vedem cum va arăta bugetul. Guvernul s-a angajat să repartizeze aceste cheltuieli, cu asistenţa socială, fiind singurul lucru de care îmi este teamă. În situaţia în care nu sunt doar promisiuni, ci şi lucruri certe, nu vom avea probleme. Noi încercăm să gospodărim tot ce avem cât mai bine, să ţinem de banii pe care îi avem, de încasări, şi ne dorim în continuare să ne modernizăm atât cu fonduri locale, cât şi cu fonduri externe.

Impact real: Care sunt nevoile oamenilor care locuiesc în Pietrari, şi ce v-aţi mai dori pentru dezvoltarea localităţii?

Nicolae Moraru: Comuna Pietrari este într-o continuă modernizare, din punct de vedere al infrastructurii. Este situată pe DN67, înconjurată de localităţi moderne, iar în ceea ce priveşte locuitorii, sunt oameni de calitate, umblaţi prin lume. Să ştiţi că, de când s-a format comuna Pietrari, a fost o comună săracă, pentru că se trăia numai din agricultură. Neavând foarte mult pământ, în total sunt 19,47 kilometri pătraţi, nici păduri nu prea avem, iar oamenii au trebuit să se descurce, să se gospodărească bine cu ce au avut. Mulţi dintre aceştia sunt plecaţi în afară, dar sunt foarte descurcăreţi. Fac eforturi uriaşe, stând departe de familie, pentru a face bani şi a-şi moderniza gospodăriile şi a asigura un trai decent şi celor de acasă. La rândul nostru, noi, administraţia locală, trebuie să ne zbatem să le creăm o infrastructură adecvată pentru ca tinerii, chiar dacă sunt plecaţi, să fie încurajaţi să se întoarcă şi să investească banii făcuţi în afară în propriile gospodarii. Infrastructura trebuie să fie într-o continuă modernizare, chiar dacă avem alimentare cu apă în 98% din localitate şi canalizare în 65% dintre gospodării.

Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare, pe raza localităţii?

Nicolae Moraru: Avem mai multe proiecte, în diferite stadii de implementare. Unele vor continua, altele vor începe în această primăvară. Este vorba despre proiecte demarate din bugetul local, dar şi despre investiţii din fonduri guvernamentale. Cu bani de la Guvern, prin programul naţional PNDL-2 avem în derulare trei proiecte, care însumează în jur de 140 de miliarde de lei vechi. Suntem în topul localităţilor vâlcene ca sumă alocată de la Guvern, aşa cum am fost şi în PNDL-1, un program care s-a derulat foarte bine, şi prin care noi am atras multe fonduri. Este vorba despre modernizarea dispensarului uman şi a şcolii din centrul comunei, la care vor începe lucrările în această primăvară, dar şi despre construirea unui pod din beton armat peste pârâul Otăsău, în punctul „La Miroiu”, lucrare care se află în execuţie. Totodată, mai avem un proiect finanţat prin PNDL-2, împreună cu comunele Costeşti şi Bărbăteşti, prin care se vor asfalta câteva drumuri de interes local, care vor face legătura cu cele două localităţi. Lucrările la acest proiect vor începe şi ele, în curând.

Impact real: Cât de mult a contat culoarea politică în accesarea de fonduri de la Guvern, de-a lungul mandatelor dumneavoastră?

Nicolae Moraru: Culoarea politică nu a contat în alocarea de fonduri şi chiar o afirm răspicat, atât din partea mea, cât şi a cetăţenilor din comună. De-a lungul mandatelor mele nu a contat că eu sunt primar liberal şi Guvernul sau conducerea judeţului au fost PSD. Tot timpul am găsit înţelegere, atât la Consiliul Judeţean, cât şi de la Guvern. Chiar pot spune că, în majoritatea mandatelor am fost mai tot timpul în opoziţie. Cu toate acestea am reuşit să realizez ce nu au reuşit alţi primari aflaţi la putere, şi aici mă refer la proiectele pentru modernizarea infrastructurii.

Impact real: Care sunt problemele cu care se confruntă cetăţenii din Pietrari?

Nicolae Moraru: Sigur, şi la noi sunt multe probleme în localitate. Din păcate populaţia este îmbătrânită şi oamenii întâmpină tot mai multe dificultăţi. Mulţi dintre aceştia sunt pensionari, au pensii mici şi se gospodăresc greu. Chiar vreau, pe această cale, să fac un apel către organele superioare care sunt factor de decizie şi ne pot ajuta cu problema Codului Silvic. Mă refer în special la tăierea arborilor de pe terenurile agricole, care include costuri foarte mari, costuri pe care cea mai mare parte dintre cetăţeni nu şi le pot permite. Este nevoie despre amendarea Codului Silvic, în acest sens. Totodată, ne confruntăm cu problema porcilor mistreţi. Şi eu sunt cultivator de terenuri, în fiecare an am pus porumb, dar anul acesta nu o să mai pun, pentru că m-am săturat să fac de pază în fiecare an, noapte de noapte, timp de două luni. Nu s-a luat nici o măsură, efectivele porcilor mistreţi au scăpat de sub control. Oamenii sunt îngrijoraţi, bruma aceea de pământ pe care o deţin nu o mai pot cultiva, pentru că nu se aleg cu nimic.

Impact real: Ce v-aţi mai dori, dincolo de modernizarea infrastructurii, pentru dezvoltarea localităţii?

Nicolae Moraru: Ne gândim la mai multe proiecte. Odinioară, comuna Pietrari a avut nişte băi de apă sărată. Chiar am reuşit să facem nişte analize cu Institutul de Balneologie al României, şi am descoperit că apa noastră nu este numai sărată, ci conţine şi alte substanţe care sunt binefăcătoare pentru organismul uman şi pentru anumite boli. Având în vedere potenţialul apei minerale ne gândim să facem o bază de agrement şi, totodată, de tratament la Pietrari. Avem şi teren pentru acest lucru, însă marea problemă rămâne finanţarea unui astfel de proiect. În acest moment, nu există nici o axă de finanţare deschisă pentru fonduri europene, care să aloce fonduri pentru un astfel de proiect. Am văzut o axă de finanţare prin POR, dar este destinată numai mediului urban, nu şi rural. Mă gândeam că poate reuşim să începem acest proiect din bugetul local, să facem economii pe care să le folosim pentru acest proiect, să facem măcar un ştrand cu apă sărată şi unul cu apă dulce. Avem ceva economii de anul trecut şi, în funcţie de cum va arăta bugetul de anul acesta, vom vedea ce putem face.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *