La Roeşti, „Biserica interzisă” are nevoie de reabilitare

 Breaking News

La Roeşti, „Biserica interzisă” are nevoie de reabilitare

La Roeşti,  „Biserica interzisă” are nevoie de reabilitare
martie 24
18:48 2019

O biserică ridicată pe ascuns în anii ’60, şi cunoscută drept „Biserica interzisă” din comuna Roeşti va fi reabilitată de autorităţi, deoarece lăcaşul de cult a început să se degradeze, potrivit primarului Gheorghe Drăghici. „Biserica, având hramul Adormirea Maicii Domnului are o istorie aparte. În anii 1960, într-un sat din comuna Roeşti nu exista biserică, oamenii au cerut degeaba autorităţilor să le construiască o biserică. Regimul comunist a fost total refractar la doleanţa oamenilor. Chiar dacă liderii locali de atunci au înţeles situaţia, nu puteau să-i ajute pe localnici. În cele din urmă soluţia a venit pe neaşteptate, iar ceea ce s-a întâmplat după aceea a fost mai mult decât un act de curaj”, a precizat Drăghici. Regimul comunist a aprobat înfiinţarea CAP–ului, şi atunci oamenii s-au pus de acord că vor lucra ei la ridicarea clădirilor. „De fapt a fost o strategie extrem de cutezătoare. Sub paravanul noii construcţii, sătenii s-au apucat să ridice în apropiere biserica. Acest lucru se făcea însă numai noaptea. „Ziua, oamenii din sat lucrau la cărămida pentru construirea CAP–ului, iar noaptea se pregătea cărămida pentru ridicarea bisericii. S-a construit cu sudoare, fiindcă nopţile erau grele, se lucra la lumina felinarelor, deoarece satul nu era electrificat, iar materialele erau puţine. Această biserica, „Adormirea Maicii Domnului” are nevoie acum de reabilitare şi consolidare. Pentru a nu fi acuzaţi de furt de materiale femeile au făcut cărămidă arsă în curte pentru biserică”, a adăugat primarul din Roeşti.

Sprijin de la conducerea Consiliului Judeţean

Primăria Roeşti căuta sursă de finanţare pentru consolidarea bisericii din satul Bărbărigeni, simbol al rezistenţei, cum o numesc localnicii. Lăcaşul de cult „Adormirea Maicii Domnului”, aflat într-o avansată stare de degradare necesită urgent fonduri pentru consolidare, declară primarul. Vechimea bisericii, intemperiile şi umiditatea au dus în timp la o avansată stare de degradare a pereţilor, consolidarea fiind necesară de urgenţă: „Între timp, noi am mai făcut mici renovări, s-au reparat şoproanele, fiindcă erau căzute şi câte ceva prin curte. Acum avem nevoie de fonduri, deoarece biserica este în pericol de prăbuşire. Indiferent de situaţie, anul acesta trebuie să rezolvăm această problemă. Pardoseala s-a lăsat, zidurile sunt într-un stadiu avansat de degradare. Pentru identificare fondurilor am făcut adresă şi la Ministerul Culturii şi Cultelor. Prezent la inaugurarea podului din satul Bărbărigeni, preşedintele Consiliului Judeţean a promis că va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca proiectul de consolidare a bisericii să poată fi finanţat. I-am mulţumit pentru sprijin”, a precizat primarul din Roeşti, Gheorghe Drăghici.

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

martie 2019
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...