Proiectul de extindere alimentare cu apă şi canal în localităţile vâlcene, stă în mâinile Consiliului Judeţean

 Breaking News

Proiectul de extindere alimentare cu apă şi canal în localităţile vâlcene, stă în mâinile Consiliului Judeţean

Proiectul de extindere alimentare cu apă şi canal în localităţile vâlcene, stă în mâinile Consiliului Judeţean
aprilie 05
10:10 2019
  • Proiectul, derulat prin POS Mediu2, de către ADI Apa Vâlcea va avea o valoare de 220 de milioane de euro

Lucrările efective în cele 42 de localităţi vâlcene nu vor începe mai devreme de vara anului 2020

După lungi tărăgănări în ceea ce priveşte includerea localităţilor în masterplanul judeţului în vederea introducerii sistemelor de apă şi canal, se pare ca reprezentanţii tuturor instituţiilor implicate în acest proiect au ajuns la un numitor comun. Potrivit spuselor preşedintelui ADI Apa Vâlcea, Robert Schell în cel mult 30 de zile, studiul de fezabilitate va fi prezentat spre aprobare Consiliului Judeţean: „Noi am tot tras de timp pentru că am încercat să prindem cât mai multe localităţi. Acum am schimbat fundamental modul de a gândi pentru că ni s-a spus clar că nu există posibilitatea de finanţare a întregului masterplan, aşa cum a fost gândit iniţial şi noi am tot încercat, în ideea de a prinde cât mai multe comune. Însă, localităţile care nu au 2.000 de locuitori nu pot intra pe masterplan. Au apărut şi reguli noi, adică se schimba regulile în timpul jocului şi nu avem ce face, trebuie să le acceptăm, că densitatea branşamentelor la canalizare să nu fie mai mare de 50 de metri între gospodarii. Era clar că acest proiect, faza a doua, trebuia gândit pentru oraşele care au mai rămas nefinanţate şi pentru comunele mari. Probabil va exista şi o a treia etapă care va finanţa şi restul comunelor. S-a luat decizia ca proiectantul să modifice studiul de fezabilitate în acest sens şi săptămâna viitoare este termenul final să vină să-l prezinte. S-a ajuns de la suma de 240 milioane de euro la 220 milioane. Din păcate vor fi trei sau patru localităţi care vor pierde finanţarea. Cred că la Şuşani va rămâne doar o parte din canalizare, la fel la Voiceşti există o porţiune de 800 m între Drăgăşani şi Voiceşti unde nu există nimic şi trebuia dus canalul colector până acolo şi nu se justifică cheltuiala. Cred că mai sunt probleme la Lăpuşata şi Laloşu, însă vom avea zilele următoare o situaţie clară. Vor exista zone unde vom face doar alimentare cu apă, fără canal. În două săptămâni facem Adunarea Generală în care să prezentăm proiectul final, cei care se supără, asta este situaţia. Nu avem ce face. Trebuie gândit şi pentru operatorul Apavil, duci apă şi canal într-o localitate şi se branşează 10% din populaţie şi atunci operatorul este pe pierdere. Până la urmă şi eficientă economică a operatorului este importantă. Şi la ora actuală există lucrări făcute care sunt nerentabile. Toate aceste lucruri trebuie gândite şi echilibrate într-un fel”, ne-a declarat preşedintele ADI Apa Vâlcea, Robert Schell.

Robert Schell: „Cofinanţarea este cea mai mare problemă în implementarea acestui proiect”

Președintele ADI Apa Vâlcea a mai precizat că, după aprobarea studiului de fezabilitate de către Consiliul Judeţean, cea mai mare problemă va fi partea de cofinanţare de 10% pentru implementarea proiectului, bani pe care operatorul Apavil nu îi are: „Îl vom prezenta Consiliului Judeţean, după care se va cere un ultim punct de vedere la Jaspers şi am înţeles că ni se va da voie să pornim licitaţiile până la sfârşitul anului. Noi am sperat că anul acesta să începem lucrările dar se pare că nu vom începe mai devreme de 2020. Ni s-a sugerat că dacă nu venim cu o cofinanţare de minim 10% vom mai fi lungiţi. Acest lucru îmi dă de gândit că Statul Român nu are banii de cofinanţare de 35%. Acest 10% conform legii, la noi înseamnă aproape 20 de milioane de euro pe care trebuie să îi pună operatorul Apavil. Dacă pui Apavilul să facă un credit de 20 milioane, îl omori. Plus că Apavil mai are contractat un împrumut pentru implementarea POS Mediu1. Şi atunci va trebui să existe o discuţie cu Consiliul Judeţean, să vadă dacă poate veni în sprijinul operatorului cu această sumă. De fapt, aceasta este cea mai mare problemă în implementarea acestui proiect. Până la urmă, dacă nu se vor găsi soluţii, se vor finanţa cele patru oraşe care au mai rămas şi mai luăm câteva localităţi cu aglomerări mari şi vom vedea pe viitor ce vom mai putea face”, a concluzionat preşedintele ADI Apa Vâlcea, Robert Schell.

Primarii vâlceni aşteaptă cu disperare apa şi canalul

Cele 46 de localităţi beneficiare aşteaptă cu sufletul la gură introducerea reţelelor de apă şi canal. Mai mult decât atât, o mare parte din ele au fost nevoite să renunţe la posibilitatea de a primi fonduri guvernamentale (prin PNDL-2) pentru reţea de apă şi canal, fiind prinse în masterplanul judeţului. Totodată, promisiunile făcute cetăţenilor de a introduce aceste utilităţi până în 2020 pot fi trecute la capitolul „nerealizări”. În câţiva ani, mai multe localităţi vâlcene se vor vedea în situaţia în care vor turna asfalt şi apoi îl vor sparge pentru a introduce reţeaua de apă şi canal.

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

aprilie 2019
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...