Milcoiu, zonă primită moştenire de un căpitan al lui Mircea cel Bătrân pentru faptele sale de vitejie

 Breaking News

Milcoiu, zonă primită moştenire de un căpitan al lui Mircea cel Bătrân pentru faptele sale de vitejie

Milcoiu, zonă primită moştenire de un căpitan al lui Mircea cel Bătrân pentru faptele sale de vitejie
mai 18
05:26 2019

Aşezată în apropierea străvechiului drum „Dealul Negru”, străbătut în vechime de „cătanele negre”, înrolate în armata imperiului Austro-Ungar, într-un cadru natural de excepţie, înconjurată de dealuri şi păduri seculare, localitatea Milcoiu oferă trecătorilor o interesantă panoramă a Văii Topologului: „Nu este loc în Milcoiu, nu este vale sau deal care să nu amintească despre o faptă istorică, despre o tradiţie sau o amintire trecută. Istoria este încrustată adânc în cronica nescrisă a acestui ţinut”, se menţionează în monografia localităţii, de unde reiese şi faptul că numele comunei provine de la numele primului proprietar al acestor locuri, respectiv de la Milcu, fiul căpitanului de oşti din armata lui Mircea cel Bătrân, Milcorb, care a primit, drept răsplată pentru vitejia sa, moşii la câmpie, spre Craiova, la deal, înspre Dealul lui Negru şi la izvoarele râului Vedea şi la munte, în munţii Făgăraşului, zona numită „muntele Florii”. Bătrânii satului povestesc că Milcorbu a împărţit apoi, prin testament, moşia primită în dar de la Mircea cel Bătrân celor cinci copii. Fetelor le-a dăruit domeniile din zona de câmpie, iar băieţilor, pe numele lor: Milcu, Corbu şi Izbaşa, moşia din zona de deal, în felul următor: Milcu a luat moşia unde se află satul Milcoiu, Corbu a primit fâşia unde se află satul Corbi, alipit în prezent la comuna Nicolae Bălcescu, iar fiul cel mic, Izbaşa, a obţinut fâşia pe care se află satul Izbăşeşti. Ca pretutindeni în ţară, şi la Milcoiu, oamenii pământului au dat nume de referinţă satelor, locurilor, pădurilor, prin care se conservă şi astăzi informaţii despre modul cum au luat fiinţă aşezările.

Din primele poveşti ale bătrânilor, denumirea localităţii pare să aibă însă legătură şi cu numărul mare de bărbaţi de aici, însă, din documentele care s-au pătrat şi care se referă la stăpânii acestor locuri se apreciază că Milcu, străbunul satului Milcoiu a fost cel care a dat naştere aşezării, fiind înmormântat într-o biserică zidită de el în localitate.

Comuna este aşezată într-o zonă pitorească

În viaţa comunităţii din Milcoiu este foarte importantă originea localităţii. Aici gospodăria, obiectele de artă sau obiceiurile păstrate de generaţii alcătuiesc universul vieţii ţărăneşti. Casa este un mic univers, este legătura statornică dintre om şi glia străbună, constituie actul milenar de vieţuire pe aceste frumoase meleaguri. Construirea unei case diferă de la o regiune la alta, însă albul imaculat este nuanţa preferată aici, pentru că duce cu gândul la puritatea absolută, redă nobleţea săteanului, reface legătura lui cu natura. Înseamnă veşnicie, o încununare superioară, redă legătura statornică a ţăranului cu natura, înseamnă în acelaşi timp căldura şi nobleţea sa sufletească. Lemnul a constituit întotdeauna elementul esenţial, suportul construirii unei case. Temelia casei, „talpa”, bârnele din care se făceau pereţii, căpriorii podului, şiţa acoperişului, stâlpii cerdacului, toate erau din lemn şi constituiau osatura, scheletul unei case. Din Monografia localităţii reiese faptul că „până şi cuiele pentru şindrilă, într-o vreme când fierul era scump, se făceau tot din lemn, şi anume din lemn de tină. Unele tipuri de case din Milcoiu erau înălţate pe structură de piatră. Sunt construite din lemn, cu prispă şi pridvor, au „stâlpi la faţadă, ornaţi cu încrustări decorative”. În mâna artistului anonim din Milcoiu, lemnul capătă forme şi dimensiuni aparte. Stâlpii caselor, porţile, toate obiectele din lemn ne vorbesc de la sine despre originalitatea şi frumuseţea artei populare locale, care poartă amprenta trecutului acestei aşezări.

Biserica rămasă de la boierii Hodoroagă are nevoie de restaurare

În comuna Milcoiu se află cinci biserici ortodoxe construite în secolul al XIX-lea şi o biserică adventistă de ziua a şaptea.

Biserica ortodoxă Milcoiu, cea dintâi biserică din localitate a fost construită din lemn şi a fost aşezată pe versantul de est al dealului Tepşenari. Mai târziu, aproximativ acum 200 de ani s-a construit o altă biserică, tot din lemn, pe vârful Dealului Milcoiu, şi care a servit pe urmă drept capelă de cimitir până în anul 1940, când a ars, fiind incendiată de nemţi. Biserica actuală din vatra satului Milcoiu a fost zidită din cărămidă, în stil Brâncovenesc, acoperită cu şiţă şi având pridvor în formă de cruce, care are nevoie urgentă de restaurare, iar ctitorii principali au fost boierul Constantin Hodoroagă şi fiul său, Ioniţă Hodoroagă, ale căror morminte sunt aşezate în pridvorul bisericii: „Din cauza stării ei avansate de degradare, avem nevoie de fonduri pentru restaurarea acestei biserici. La ridicarea acestei biserici a contribuit inclusiv familia mea. Voi face tot ceea ce-mi va sta în putinţă să identific fonduri pentru reabilitarea lăcaşului, în amintirea strămoşilor noştri”, a afirmat primarul Daniel Muşat.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2019
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ultimele comentarii

拽住讚讛 bell sidetrack 拽住讚讜转 诇讬诇讚讬诐 专讜讝谉 讜诪讬谞抓 surv锚tement nike rouge violet vinted samsung galaxy a7...

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...