Ştefan Bogdan: „La finalul mandatului, cu siguranţă voi fi mulţumit de realizări”

 Breaking News

Ştefan Bogdan: „La finalul mandatului, cu siguranţă voi fi mulţumit de realizări”

Ştefan Bogdan: „La finalul mandatului, cu siguranţă voi fi mulţumit de realizări”
mai 26
19:03 2019

Primarul oraşului Băbeni, Ştefan Bogdan a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pentru modernizarea infrastructurii din oraş. Dacă este mulţumit de realizări cu un an înainte de finalizarea mandatului, ce lucrări intenţionează să realizeze din bugetul local, dar şi ce strategie are pentru dezvoltarea oraşului Băbeni prin fonduri europene, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Care este stadiul proiectelor finanţate din fonduri guvernamentale, prin PNDL-2?

Ştefan Bogdan: Noi am avut cinci proiecte prin PNDL-2, cele trei proiecte care vizau dotarea cu aparatură specifică şi mobilier pentru activităţi didactice şi de laborator la Liceul George Ţărnea le-am finalizat, în prezent se lucrează la extinderea corpului liceului cu atelier şi grupuri sanitare, iar proiectul care cuprinde construirea unei creşe pe strada Dragoş Vrânceanu este în procedura de licitaţie. Acest proiect este unul de anvergură, în valoare de 35 de miliarde de lei vechi. În următoarea perioadă ne vom axa foarte mult pe bugetul local, pentru lucrări de întreţinere, reparaţii şi de asfaltări.

Impact real: S-a deschis o oportunitate de finanţare, un program guvernamental numit Fondul Naţional de Investiţii. Ce proiecte intenţionaţi să accesaţi prin acest program?

Ştefan Bogdan: Am depus proiectul pentru extinderea reţelei de gaze naturale în zona Valea Mare, unul deja ne-a fost aprobat pe DN7, de 26 de miliarde de lei vechi, şi am mai făcut un proiect pe care l-am şi depus, în care sunt cuprinse 14 străzi. Proiectul este depus la Fondul Naţional de Investiţii şi sunt convins că vom reuşi să accesăm şi acest proiect. Totodată, cel de-al doilea proiect pe care intenţionăm să-l accesăm prin acest Fond Naţional de Investiţii vizează modernizarea fostului sediu al primăriei, actuala clădire în care îşi desfăşoară activitatea APIA Băbeni. Dacă vom reuşi să depunem şi un al treilea proiect, vrem să modernizăm şi Căminul Cultural Romani, care are şi el nevoie de lucrări de modernizare.

Impact real: Ce investiţii se realizează din bugetul local, şi dacă anul acesta aveţi în vedere şi alte proiecte cu fonduri locale?

Ştefan Bogdan: Suntem pe final cu licitaţia pentru proiectul de asfaltare, poduri şi amenajare rigole pentru străzile Ungureni-Romani şi Unirii-Uzinei. Această investiţie este una de anvergură, în valoare de 90 de miliarde de lei vechi. Anul acesta sigur le vom asfalta, posibil să nu terminăm întreg proiectul, dar cu siguranţă vom turna asfaltul. De curând, am finalizat proiectul de asfaltare care a cuprins cele 13 străzi, mai avem mici retuşuri de făcut. În continuare vom pune accent pe modernizarea străzilor şi uliţelor. Vom mai scoate la licitaţie alte 42 de străzi, toate uliţele care au mai rămas neasfaltate în Băbeni, rigole şi trotuare în zona Valea Mare, amenajarea de rigole şi schimbarea conductei de apă în zona Tătărani, modernizarea spaţiului din faţa Casei de Cultură şi încă şase parcări la blocuri. Toate aceste proiecte le vom realiza cu bani din bugetul local, buget pe care l-am aprobat de curând. Alergăm după bani, ca să îi strângem la buget, şi aici mă refer la taxe şi impozite locale. I-aş întreba pe cei dinaintea mea, ei ce au făcut cu bugetul local al oraşului Băbeni? Că au făcut investiţii doar prin fonduri guvernamentale, prin PNDL.

Impact real: Despre fondurile europene ce ne puteţi spune? Reprezintă o prioritate atragerea banilor europeni?

Ştefan Bogdan: Speranţa noastră rămâne tot Ministerul Dezvoltării, Consiliul Judeţean şi bugetul local. Avem câteva proiecte cu fonduri guvernamentale, prin PNDL-2, încercăm şi altele prin Fondul Naţional de Investiţii, şi normal că ne gândim şi la fondurile europene. Avem şi noi un proiect european în derulare, în valoare de 130 de miliarde de lei vechi, pe incluziune socială, un proiect care, până în prezent, se derulează bine, dar ne dorim şi noi mai mult decât atât. Nu ştiu ce să mai spun cu fondurile acestea europene. Uniunea Europeană se plânge că noi nu accesăm bani, noi ne plângem că Uniunea Europeană nu ne dă bani. Depunem un proiect şi, dacă urmăriţi, majoritatea proiectelor sunt numai pentru incluziune socială. România este scoasă de la investiţii, ne dau bani doar pentru cazuri sociale, integrare, şi cam atât. Pentru modernizarea infrastructurii nu există fonduri europene, sau condiţiile sunt de aşa natură încât să nu îndeplinim punctajul. Avem şi noi o colaborare cu o firmă de specialitate pe fonduri europene şi am înţeles că se vor deschide câteva linii de finanţare la începutul anului viitor, vom vedea ce putem accesa şi noi. M-ar interesa, de exemplu pentru căminele de la Petrol, pe care am reuşit să le luăm în proprietatea primăriei, să le putem transforma în locuinţe sociale sau să facem un azil de bătrâni acolo. Fiind acum în domeniul public, am putea să accesăm fonduri pentru modernizarea lor.

Impact real: Mai este un an până la finalul mandatului. Trăgând linie, sunteţi mulţumit de realizări?

Ştefan Bogdan: Până la sfârşitul anului, sau mai bine spus până la finalul mandatului voi fi foarte mulţumit de realizări şi de tot ce am reuşit să facem pentru oraşul Băbeni. Într-adevăr, lucrurile au mers mai greu la începutul mandatului, a durat mult partea de documentaţii pentru proiecte. Este adevărat că oamenii nu ştiu aceste lucruri, cât durează de la întocmirea proiectului şi până la execuţia propriu-zisă. Noi ne apropiem acum de finalizarea licitaţiilor, ceea ce îmi dă încredere şi mobilizarea de acum înainte va fi alta. Vom avea numeroase investiţii care se vor face în următoarele luni. Există şi lucruri care mă nemulţumesc. Supărarea mea rămâne Apavilul, noi nici până în prezent nu am pus în funcţiune sistemul de alimentare cu apă în satul Bonciu. De doi ani nu reuşim să îl convingem pe inginerul-şef să ne aprobe predarea sistemului şi punerea în funcţiune. Băbeniul are în proporţie de 60% apă şi 47% canalizare. Sunt lucruri care nu depind de mine, ca primar. S-a făcut o greşeală în trecut: în loc să se realizeze lucrările pe tronsoane şi să fie recepţionate şi predate către Apavil, s-au făcut lucrările haotic, au început din mai multe părţi, şi acum întâmpinăm dificultăţi la finalizarea lor. Sunt multe zone nefuncţionale care s-au colmatat şi sunt făcute praf. De exemplu, toată Valea Mare nu este funcţională nici în prezent. Au oamenii apa şi canalizarea la poartă, dar nu este funcţională, pentru că societatea subcontractată de Apavil a intrat în insolvenţă şi a lăsat segmente întrerupte şi nu poate fi pus în funcţiune sistemul.

Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre stadiul lucrărilor la Casa de Cultură „Dragoş Vrânceanu” din Băbeni?

Ştefan Bogdan: Am reuşit să finalizăm proiectul, după lungi demersuri şi piedici. Acum suntem în perioada în care facem curăţenie şi, în câteva săptămâni, lucrarea va fi gata. Nu ştiu dacă va exista o inaugurare oficială, însă cu siguranţă Festivalul „La Izvorul Fermecat”, care se desfăşoară în fiecare an în ultima week-end din luna august se va desfăşura la Casa de Cultură, şi vom avea program artistic şi în această locaţie. Am întâmpinat foarte multe dificultăţi în implementarea acestui proiect derulat prin Compania Naţională de Investiţii. Este un proiect început de mine când eram primar, în perioada 2008-2012, şi finalizat tot de mine astăzi, în 2019.

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2019
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...