Gheorghe Melente: „Trebuie respectat un drept fundamental şi universal, dreptul de a vota”

 Breaking News
  • No posts were found

Gheorghe Melente: „Trebuie respectat un drept fundamental şi universal, dreptul de a vota”

Gheorghe Melente: „Trebuie respectat un drept fundamental şi universal, dreptul de a vota”
iunie 06
05:28 2019

Primarul Gheorghe Melente a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, dar a ţinut să puncteze şi principalele probleme cu care se confruntă administraţia locală. Cum au reuşit să încline balanţa cetăţenii din Drăgoeşti duminică, 26 mai 2019 şi dacă apartenenţa politică a primarului a contat, de-a lungul celor două mandate, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Rezultatele pentru alegerile europarlamentare din judeţ reprezintă un moment istoric pentru PNL Vâlcea. Cum au votat cetăţenii din Drăgoeşti ?

Gheorghe Melente: La Drăgoeşti, eram ferm convins că voi scoate un procent de peste 50%, şi s-a confirmat, pentru că, în general comunitatea dintr-o localitate îşi urmează primarul. Am făcut campanie, de data acesta din poată în poartă. Le-am spus cetăţenilor să mă sprijine pe mine şi partidul pe care-l reprezint, Partidul Naţional Liberal. Pe 26 mai 2019 românii au scris istorie. Se va vorbi şi peste decenii despre acest lucru. Este un triumf istoric al românilor şi al democraţiei. Pot să spun că s-a dat o palmă anumitor factori de conducere, care au încercat să şunteze Drăgoeştiul de la investiţii, de la finanţări. Acest fapt m-a îndârjit. Pe plan naţional, eu nu l-am crezut pe Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea când îmi spunea, la început de campanie că, PNL nu se confruntă cu PSD, că noi, liberalii suntem în competiţie cu USR. Se ştia faptul că social-democraţii nu pot depăşi pragul de 20%, ceea ce s-a şi confirmat. O altă surpriză mare a fost faptul că lumea a ieşit la vot într-un procent destul de mare. La Drăgoeşti am avut prezenţa într-o secţie de votare de 73%, dar în general procentul a fost de peste 65%, iar referendumul a trecut tot într-un procent destul de mare. Acum vrem să vedem ce va urma, aşteptările sunt mari din partea noastră. Se cere introducerea de urgenţă a votului prin corespondenţă şi a votului electronic pentru toate tipurile de alegeri, pentru românii cu domiciliul în ţară sau în străinătate. Trebuie respectat un drept fundamental şi universal: dreptul de a vota.

Impact real: Din poziţia de primar, consideraţi că este nevoie de o continuare a guvernării PSD ?

Gheorghe Melente: Sunt liberal, şi este normal să ne dorim Guvernul nostru, dar asta nu înseamnă că hotărăsc eu lucrurile la nivel naţional. Însă, din punctul meu de vedere, nu cred că este cea mai bună soluţie, picarea Guvernului PSD – ALDE, fiindcă s-au făcut prea multe promisiuni pe care acest Guvern trebuie să le acopere. Avem 6 miliarde de lei vechi deficit pentru indemnizaţia persoanelor cu dezabilităţi. Mai mult, anul trecut am luat bani de la capitolul investiţii pentru a asigura cheltuiala cu asistenţa socială. Noi nu am făcut datorii fără acoperire pentru investiţii. Anul acesta, Guvernul a decis ca primăriilor să le fie alocată o cotă de 60% din impozitul pe venit, dar ne-a transferat cheltuielile privind finanţarea integrală a salariilor însoţitorilor şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap. Prin urmare, bugetul pe care-l avem nu acoperă toate aceste cheltuieli. Avem nevoie de 12 miliarde pentru a acoperi cheltuielile de asistenţă socială, iar guvernul ne-a alocat abia 4 miliarde de lei vechi. Mai mult, suntem restanţieri cu plata la acest capitol de 3 luni. Dacă vor împinge primăriile spre blocaj, asta înseamnă catastrofă. Mie îmi este teamă că nu mai sunt bani în vistierie. Trebuia să dea drumul la plăţi, bugetul s-a aprobat în aprilie, cotele s-au făcut pe căprării, pe care le-au dus abia în trimestru III şi IV. Nu sunt economist de profesie, dar pot să îmi dau seama că totul a fost artificial. Consider că, dacă tot au făcut un program de guvernare fastuos şi bun, PSD ar trebui să facă bine şi să-şi onoreze promisiunile, fiindcă mi-e teamă ca ne va băga în colaps. Mi-e teamă că ne va omorî investiţiile. Pentru rezultatele obţinute în această campanie, transmit pe această cale mulţumiri celor care au votat Partidul Liberal şi care, prin mobilizare, au adus partidul pe primul loc după 30 de ani la nivelul municipiului. Este o victorie deosebit de importantă pentru construirea democraţiei.

Impact real: Apartenenţa politică a contat, de-a lungul celor două mandate, în ceea ce priveşte fondurile primite pentru dezvoltarea localităţii?

Gheorghe Melente: Am primit anul trecut la rectificare 4 mii de lei, şi am întrebat care a fost logica. Avem nevoie de bani pentru refacerea infrastructurii afectată în urma ploilor. Am trimis adrese peste adrese pentru alocarea banilor pentru situaţii de urgenţă. Avem un deal întreg care alunecă, un drum comunal rupt, avem situaţii de lucrări întocmite, dar degeaba. Prin urmare, factorul politic îşi spune cuvântul, iar calculele pe hârtie arată că, timp de 3 ani, pentru localitatea Drăgoeşti s-au alocat doar 2 miliarde de lei vechi de la Consiliul Judeţean, iar acest lucru nu s-a întâmplat numai localităţii Drăgoeşti. Când am întrebat, mi s-a spus ca am primit de la Guvern pentru proiectul de asfaltare câteva zeci de miliarde de lei.

Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre proiectele aflate în derulare pe raza localităţii?

Gheorghe Melente: Avem un proiect privind asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 12 kilometri, cu bani alocaţi prin PNLD-2, proiect care, în procent de 90% este finalizat. Mai avem un drum în satul Boncani, şi unul pe o lungime de 200 de metri, finalizăm acest proiect şi toată infrastructura în localitate este astfel finalizată. Sunt mulţumit de constructor, care a făcut o lucrare ca la carte, sunt mulţumit inclusiv de decontările pe care Ministerul Dezvoltării le-a onorat către primării, în urma facturilor emise. În spatele acestor proiecte sunt nopţi nedormite şi drumuri bătătorite la Bucureşti, nu am fost sprijinit de factorul politic. Toată această muncă depusă pentru pregătirea materialelor este, într-o mare măsură, şi meritul angajaţilor acestei primării. Eu sper să continue finanţările prin PNDL, unde mai avem depus un proiect, pentru modernizarea iluminatului public şi pentru o extindere a sistemului de apă. Localitatea aceasta s-a dezvoltat fiindcă s-a muncit, s-au întocmit proiecte, s-au atras fonduri. Noi nu am primit pomeni, aşa cum au primit alte localităţi care au obţinut bani din rectificare şi i-au trecut în fondul de rezervă. La Ministerul Dezvoltării mai avem depuse proiectele pentru modernizarea iluminatului stradal si extinderea reţelei de apă în satul Boncani. În acest sat avem apă, dar nu este conformă, şi trebuie modernizată reţeaua. Sistemul de apă şi canalizare este predat în vederea administrării către Apavil, şi este printre cele mai performante sisteme, datorită faptului că lucrările s-au executat aşa cum scrie la carte.

Impact real: Gunoiul din Vâlcea rămâne o mare problemă?

Gheorghe Melente: O problemă mare în judeţ este colectarea gunoiului menajer. Ne putem aştepta ca, într-o zi, să nu mai vină operatorul şi să nu se mai ridice gunoiul, fiindcă nu are unde să-l depoziteze. Astăzi, în Vâlcea nu este groapă de gunoi. În prezent, firma de salubrizare duce gunoiul la Târgul Jiu, dar asta costă bani. Contactul nostru cu firma care ridică gunoiul încă nu s-a încheiat, sperăm să găsim o soluţie în acest sens.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...