Festivalul „Cireşarii” a ajuns la a 49-a ediţie

 Breaking News

Festivalul „Cireşarii” a ajuns la a 49-a ediţie

iunie 09
16:17 2019

Duminică, 9 iunie, în localitatea Dănicei a avut loc cea de 49-a ediţie a „Zilelor localităţii Dănicei”, sub genericul „Festivalul Cireşarii”.

Sărbătoarea comunei Dănicei s-a dovedit şi anul acesta a fi o manifestare de excepţie, motiv de mare satisfacţie pentru echipa primăriei.

Programul a debutat cu o serie de competiţii menite să-i bucure pe copiii din localităţile Dănicei, Galicea, Drăgoeşti, Stoileşti, Vitomireşti, Ciomăgeşti, Cuca şi Sâmbureşti şi să-i antreneze în diverse activităţi artistice, culturale şi sportive. Toate echipele au fost premiate cu diplome. Câştigătorilor li s-au acordat premii pentru „Cel mai bun solist vocal”; „Cel mai bun recitator”, „Cel mai bun cor vocal ”; „Cea mai bună formaţie de dans popular şi dans modern”, „Cea mai bună echipă de handbal şi fotbal”, „Cel mai bun atlet”, iar câştigătorii au primit Cupa Cireşarii. După ora 14:00, pe scena amenajată în Zăvoiul din satul Lăunele de Jos a avut loc un concert folcloric susţinut de orchestra „Rapsodia Vâlceană”, unde au evoluat de asemenea elevii şcolilor din localităţile prezente la festival, şi interpreţii: Cristian Pomohaci, Olguţa Berbec şi formaţia Atlas. Seara s-a încheiat cu un foc de artificii.

„Festivalul Cireşarii” este simbolul localităţii

Primăria Dănicei sprijină manifestările culturale, religioase şi sociale ale comunităţii şi alocă în fiecare an resursele financiare pentru bunul mers al activităţilor. Primarul Dumitru Pirneci este de părere că Festivalul Cireşarii rămâne o manifestare de excepţie: „Acest eveniment a devenit deja o datină, cei care l-au înfiinţat i-au dat numele de „Cireşari” datorită faptului că luna iunie este luna cireşelor. Este necesară organizarea unei zile dedicată comunităţii, este un prilej ca lumea să se adune şi să-şi regăsească valorile culturale. Pentru noi, Festivalul Cireşarii este un simbolul al localităţii. Şi anul acesta, aşa cum i-am obişnuit în fiecare an pe localnici, am reuşit să avem diverse competiţii pentru copii, pe care i-am premiat, iar celor mai buni le-am acordat cupa Cireşarii”, spune primarul Dumitru Pirneci.

Ziua comunei a adunat laolaltă fiii satului

Ca în fiecare an, sărbătoarea a adunat laolaltă tinerii satului, veniţi de la muncă, din străinătate, gospodari ai locului care, după un an de trudă, au aşteptat cu nerăbdare o asemenea manifestare pentru a uita de grijile cotidiene şi a se distra pe cinste. „Ziua Comunei“ a fost o sărbătoare cu adevărat fără seamăn, este de părere primarul. Pentru comunitate şi pentru toţi aceşti fii de seamă ai locului, această zi a localităţii a devenit tradiţie. Primarul este de părere că Ziua comunei Dănicei nu este ziua primăriei, ci ziua locuitorilor acestei comunităţi. Mulţi sunt cei care afirmă că astfel de manifestări sunt oportune, iar majoritatea oamenilor cu gândire şi spirit civic susţin aceste evenimente: „Este necesară organizarea unei zile dedicată comunităţii, este un prilej ca lumea să se adune şi să se bucure de revederea prietenilor dragi. Sunt bucuros că am reuşit să organizăm o asemenea manifestare. Reuşita acestui eveniment deosebit s-a datorat implicării întregii noastre comunităţi, a Consiliului Local şi echipei din primărie. În acelaşi timp, le mulţumesc celor care au răspuns ,,prezent” pentru organizarea unei astfel de manifestări. În felul acesta, am dorit să-mi arăt recunoştinţa faţă de concetăţenii mei, care mă susţin în toate proiectele pe care doresc să le realizez. Avem multe de făcut în localitatea noastră, însă, cu multă răbdare, muncă şi voinţă le vom face împreună pe toate”, a declarat, pentru cititorii ziarului Impact real, primarul Dumitru Pirneci.

La Dănicei s-au ţesut interesante şi valoroase tradiţii

Tradiţiile zămislite în vatra străveche a Dăniceilor aveau mare vitalitate şi se înscriau în istoria spiritualităţii pământului românesc.

Calendarul popular era în conştiinţa locuitorilor acestei aşezări, iar principalele sărbători ale anului erau ţinute cu sfinţenie. Duminica Mare de Rusalii, cunoscută sub denumirea de Moşii de Vară, străveche sărbătoare populară, era celebrată cu fast de populaţia tracă, mulţimea fiind cuprinsă de o adevărată nebunie a dansului. Cu capetele împodobite cu flori, oamenii inundau grădinile şi dumbrăvile înflorite din localitate şi, în sunetul muzicii şi cântecelor, se învârteau în hore şi dansuri. Această sărbătoare a antichităţii s-a păstrat în forme diferite, până în zilele noastre. La Dănicei, cândva, în această zi de sărbătoare, fetele purtau la brâu şi în sân flori, pentru a alunga ielele. Tinerii împleteau cununiţe de câmp şi le purtau cu mândrie, la celebrarea căsătoriilor. Timp de trei zile, prin sat veneau din satele vecine cunoscute cete de căluşari, care făceau adevărate demonstraţii de virtute şi frumuseţe artistică. Căluşul se practica sub forma unui rit de vindecare. La muncă, dar mai ales la horă şi la biserică, oamenii se îmbrăcau în costume naţionale, ţesute în casă. Pentru cusătura iilor pe pânză de borangic sau marchizet, fiecare gospodărie creştea viermi de mătase. De Sânziene, sărbătoare străveche din antichitatea românească, fetele din Dănicei mergeau în grup pe câmp şi culegeau flori. Se întorceau spre acasă cântând şi dansând, iar cele care se înfăşurau cu cununi de flori peste mijloc deveneau mai frumoase şi mai drăgăstoase: „Sunt multe de spus despre tradiţiile populare care s-au ţesut în satele noastre de-a lungul timpului, însă ele şi astăzi dau vitalitate şi prospeţime aşezării”, afirmă primarul din Dănicei, Dumitru Pirneci.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...