De 51 de ani, „Învârtita Dorului” reuneşte tradiţiile tuturor zonelor şi le valorifică prin cântul şi portul popular

 Breaking News

De 51 de ani, „Învârtita Dorului” reuneşte tradiţiile tuturor zonelor şi le valorifică prin cântul şi portul popular

De 51 de ani, „Învârtita Dorului” reuneşte tradiţiile tuturor zonelor şi le valorifică prin cântul şi portul popular
iunie 23
13:46 2019

De o jumătate de secol, Festivalul de folclor pastoral „Învârtita Dorului” face din comuna Vaideeni epicentrul portului popular românesc. Anul acesta, pe 22 şi 23 iunie, comuna Vaideeni a fost o gazdă generoasă în care tradiţia portului popular s-a păstrat vie, iar invitaţii s-au bucurat de cântecul autentic oferit de artişti consacraţi. Cea de-a 51-a ediţie a adus în față momente inedite, menite să păstreze vii tradiţiile şi obiceiurile ciobanului autentic. Nu au lipsit nici expoziţiile de fotografie, lansările de carte sau produsele tradiţionale specifice zonei, cum ar fi tocanul de oaie. Prezenţa invitaţilor de seamă a fost una numeroasă, de la conducătorii judeţului până la parlamentari, politicieni, miniştri sau oameni de cultură. Din dragoste şi preţuire pentru neamul şi tradiţia strămoşească, cu mic cu mare, localnicii s-au îmbrăcat în straie populare şi au încins hora veseliei, spre deliciul publicului prezent. Scopul organizării, în fiecare an, al festivalului pastoral este acela de a conserva creaţia tradiţională, portul şi cântecul popular, al ciobanului autentic de la Vaideeni, care se diferenţiază prin specificitate şi unicitate față de celelalte zone ale ţării.

Tradiţiile, frumos valorificate în parada portului popular

Tradiţia portului popular se păstrează cu sfinţenie la Vaideeni, iar localnicii, indiferent de vârsta îmbracă straiele autohtone şi defilează, cu mândrie, pe drumul Vaideeniului, într-o paradă a cântecului şi dansului popular autentic, sub privirile admirative ale invitaţilor. Evenimentul a debutat încă de sâmbătă la Căminul cultural „Vartolomei Todeci” cu „Săculeţul de Vaideeni şi Învârtita Dorului – o poveste de jumătate de veac, proiect realizat de: Asociaţia Culturală Moştenitorii, urmată deschiderea oficială a Șezătorii Sânzienelor şi de lansările de carte: „O viață trăită prin muncă” volumul II, autor Vartolomei Todeci, ”Adevăruri incomode despre Limba Română’’, autor Vinereanu Mihai, ‘’Cuvânt şi Zidire’’ – autor Ion Iosif Stefu, ‘’Pictură şi Grafică’’ – autori Victor şi Irina Apostoloiu. Nu au lipsit nici momente artistice oferite de Fluieraşii din Vaideeni şi de Ansamblul Folcloric Mioriţa, condus de Cristina Irimescu. Seara, pe platoul Învârtita Dorului, Veta Biriş, Nineta Popa şi alţi artişti consacraţi au întreţinut atmosfera de sărbătoare, spectacolul fiind prezentat de Varu” Săndel.

Daniel Băluţă: „Transmitem mai departe ce am moştenit de la strămoşii noştri: portul, tradiția și obiceiul”

Deschiderea oficială a avut loc duminică la prânz, când, primarul Daniel Băluţă le-a mulțumit tuturor invitaţilor pentru prezentă și i-a invitat să petreacă, cu muzică, dans şi voie bună: „Astăzi, la cea de-a 51-a ediţie a Festivalului „Învârtita Dorului” ne bucurăm de o prezenta numeroasă, prieteni din zece judeţe ale ţării şi fraţii noştri din Cernăuți. Este o mândrie pentru noi să fim în număr atât de mare astăzi la Vaideeni, să transmitem mai departe ceea ce noi am moştenit de la strămoşii noştri: portul, tradiţia şi obiceiul.”, a fost mesajul primarului Daniel Băluţă.

25 de ansambluri din România şi Ucraina au susţinut spectacole folclorice

Comuna Vaideeni a prins viaţă începând cu ora 12.00, când ansambluri din 10 județe ale tării, la care se adaugă și Cernăuţi din Ucraina, au luat startul cântecului și dansului popular. Reprezentanţii fiecărui judeţ şi-au etalat cu fală costumele populare specifice zonei din care provin, fiind urmăriţi de sutele de participanţi. A urmat spectacolul folcloric susţinut de formaţiile din judeţul Vâlcea: Vaideeni, Băbeni, Horezu, Mălăia, judeţul Albă: Şugag, Vinerea Cugir, judeţul Argeş: Corbi, Galeşu, judeţul Bistriţa-Năsăud: Leşu, judeţul Gorj: Baia de Fier, Novaci, Polovragi, județul Braşov: Bran, judeţul Hunedoara: Orăştie, judeţul Sibiu: Cristian, Gura Râului, Jina, Poiana Sibiului, Răşinari, Sadu, Sălişte, Tilişca, Turnu Roşu, judeţul Tulcea: Ansamblul” Odyssea”, Ucraina: Cernăuți. Fiecare zonă şi-a arătat portul specific şi şi-a dat concursul de dans şi cântec popular, într-o atmosferă de sărbătoare. Pe tot parcursul manifestării nu au lipsit produsele specific păstoreşti precum pastrama şi tocanul de miel, care sunt emblema localităţii Vaideeni.

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...