Cum gestionează primarul din Goleşti problema gunoiului din localitate

 Breaking News

Cum gestionează primarul din Goleşti problema gunoiului din localitate

Cum gestionează primarul din Goleşti problema gunoiului din localitate
iunie 24
07:44 2019

Dumitru Ropină vrea să-i determine pe locuitori să înveţe să separe gunoiul în tomberoane pentru gunoi umed şi pentru cel uscat. Primarul declară că administraţia locală nu va mai ridica gunoiul decât după ce acesta este separat pe categorii.

Primarul este conştient de faptul că întregul judeţ este vitregit prin faptul că în prezent nu există o groapă de gunoi care să fie autorizată pentru depozitarea gunoaielor. Comparativ cu municipiul, care deţine propria groapă de gunoi, la Feţeni, dar care nu primeşte gunoi de la celelalte unităţi administrative, în localităţile rurale s-a ajuns în situaţia ca firmele de salubrizare să ducă gunoiul în alte judeţe. Prin urmare, cetăţenii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru a scăpa de gunoaiele din locuinţe: „S-au dat două variante de lucru: una ar fi să rămână cu contracte pe familii majorate, iar a doua variantă este de a se institui acea taxă specială pentru numărul de persoane, pentru cei care nu sunt de acord. Acest lucru trebuie să fie finalizat până la sfârşitul lunii iunie, deci cu data 1 iulie să se aplice noul sistem de colectare. În ceea ce priveşte colectarea selectivă, dacă acest lucru se va face, firmele care preiau ambalajele trebuie să plătească valoarea lor. Problema este complicată, fiind vorba de aplicabilitate, pentru că există Ordonanţa 74/2018. S-a stabilit un cost de 540,90 lei/ tonă fără TVA. Din punct de vedere practic această ordonanţă nu poate fi aplicată până la 1 iulie. În primul rând, noi, ca să facem sistemul de plată al deşeurilor prin instituirea unor taxe pe persoană fizică trebuie să luăm hotărâre de Consiliu Local, care să se aplice de la 1 iulie şi, până atunci, contravaloarea gunoiului colectat în luna iunie să fie plătit de primărie, ceea ce nu se poate, pentru că bani în buget nu există pentru acest capitol, fiindcă nu au fost prevăzuţi. Dacă această întrunire s-ar fi făcut în luna ianuarie exista această posibilitate. Până la sfârşitul lunii martie, 80% dintre contribuabili şi-au plătit impozitele şi taxele. Nu există posibilitatea fizică să te duci la cetăţeni şi să spui că, dacă nu fac contract, trebuie să institui o taxă de 15 lei/persoană. Astfel, cetăţenii vor ajunge să plătească sume destul de mari, deoarece trebuie sa plătească în primul rând impozitul pentru ce au în proprietate, de aproximativ 120 de lei pe an, şi vine acum primăria, care spune că, pentru anul acesta trebuie să mai plătească 600 de lei. În situaţia aceasta, oamenii nu vor înţelege. Singura variantă care se poate aplica este să mărim numărul de contracte, să menţinem preţul pe care l-am stabilit în luna decembrie şi să mergem cu un control riguros din partea primăriei pe teren, să-i determinăm pe locuitori să înveţe să separe gunoiul în tomberoane pentru gunoi umed şi pentru cel uscat. Altă metodă, pentru anul curent, nu există”, afirmă primarul Dumitru Ropină.

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...