Dedesubturile Codului administrativ. Noua lege, gură de oxigen pentru primari: de la pensii speciale până la supremaţie locală

 Breaking News

Dedesubturile Codului administrativ. Noua lege, gură de oxigen pentru primari: de la pensii speciale până la supremaţie locală

Dedesubturile Codului administrativ. Noua lege, gură de oxigen pentru primari: de la pensii speciale până la supremaţie locală
iunie 27
20:30 2019

Marți, 25 iunie 2019, mult aşteptatul Cod Administrativ a fost adoptat prin Ordonanță de Urgență. Guvernul condus de Viorica Dăncilă a decis să treacă peste faptul că legea a fost declarată neconstituțională în Parlament și să o treacă printr-o Ordonanță de Urgență. Drept urmare, după ce acest OUG își va face efectele, aleșii locali vor avea parte de pensii speciale, dar și de reducerea majorității în ceea ce privește deciziile patrimoniale sau creșterea angajaților din primării.

Primarii vor beneficia de pensii speciale

Printre prevederile controversate însă aşteptate cu sufletul la gură de aleşii locali, indiferent de culoarea politică, se numără pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți şi vicepreşedinţi de Consilii Județene. Prin judeţul Vâlcea, primari cu trei, patru sau cinci mandate, aflaţi la prag de pensie, deja se gândesc să nu mai candideze pentru un nou mandat, mulţumindu-se cu pensia specială promisă de Guvern. Potrivit noului Cod administrativ, ei urmează să primească pensii speciale lunare, în plus față de cele normale, care se calculează ca procent din indemnizația brută, primită atunci când sunt în funcții, ceea ce duce la sume importante, pe care Guvernul ar urma să le acopere din banii tuturor contribuabililor. Aleșii locali, începând din 1992 încoace, ar urma să primească o pensie specială calculată astfel: 0,4% din salariul lunar brut (aproape dublu decât netul) înmulțit cu numărul de luni petrecute în funcție. Limita maximă pentru acest calcul este de 3 mandate, adică 12 ani de mandate”, se arătă în actul normativ.

Deciziile de patrimoniu se vor adopta de acum cu majoritate simplă

O altă modificare pe care o va aduce Codul Administrativ este aceea care prevede ca deciziile privind patrimoniul, precum închirierea sau concesionarea, să se ia cu o majoritate de jumătate plus unu din numărul total al consilierilor locali, în locul a majorității de două treimi, cum este acum. Acest lucru favorizează partidele aflate la putere, primarii în funcţie şi slăbeşte puterea de vot a opoziţiei. În cazul Consiliului Judeţean Vâlcea, unde PSD-ul lui Constantin Rădulescu are o alianţă cu PER şi ALDE, noua prevedere a Codului Administrativ îi întăreşte puterea în Consiliul Judeţean. Singurele proiecte de hotărâre care i-au picat executivului de la judeţ, în ultimii trei ani, au fost exact cele care necesitau majoritatea a două treimi din voturi. Aici menţionăm preluarea garajelor şi a terenului de lângă clădirea Consiliului Judeţean în vederea reabilitării acestora, din administrarea Instituţiei Prefectului, în domeniul public al judeţului Vâlcea, prin Consiliul Judeţean, unde a fost nevoie de două „trădări” din PNL pentru a se face transferul.

Constantin Rădulescu a pus umărul la redactarea conţinutului noului Cod Administrativ

Se pare că, în redactarea formei noului Cod Administrativ a avut implicare şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu. După ce a fost respins de CCR, vechiului Cod Administrativ i s-au adus îmbunătăţiri, astfel că astăzi să fie adoptat de executiv prin Ordonanţă de Guvern. În luna noiembrie a anului trecut, la solicitarea unui grup de primari din judeţul Vâlcea, preşedintele CJ, Constantin Rădulescu, a organizat, la sediul instituţiei, o întâlnire în cadrul căreia au fost discutate aspecte de ordin legislativ referitoare la Codul Administrativ. În doar câteva zile a fost redactat textul unui amendament, text ce a fost depus la Senat şi Camera Deputaţilor, în vederea promovării şi adoptării de proceduri legale. Pe surse am aflat că o parte din amendamentele propuse de şeful judeţului se regăsesc şi în noul Cod Administrativ, ceea ce i-ar crea un atu binemeritat președintelui Rădulescu. Cert este că, noua Lege oferă o supremaţie aleşilor locali, atât obţinerea de venituri suplimentare prin pensiile speciale, cât şi libertatea de a angaja sau a concedia un funcţionar public care este, de acum, la „mâna” primarului. Totodată, prin responsabilizarea directă a personalului administrativ la semnarea documentelor, aleşii locali vor scăpa de „vină” în cazul unor nereguli sau greşeli depistate de organele competente.

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...