Tiberiu Costea: „Am finalizat toate proiectele, este vorba despre investiţii în valoare de 7 milioane de euro”

 Breaking News

Tiberiu Costea: „Am finalizat toate proiectele, este vorba despre investiţii în valoare de 7 milioane de euro”

Tiberiu Costea: „Am finalizat toate proiectele, este vorba despre investiţii în valoare de 7 milioane de euro”
iulie 14
18:06 2019

Primarul comunei Lungeşti, Tiberiu Costea a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii. Care este bilanţul activităţii după şapte ani de la preluarea primăriei, ce aşteptări are de la următoarea rectificare bugetară, dar şi ce alte proiecte intenţionează să realizeze cu fonduri externe, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare, pe raza localităţii?

Tiberiu Costea: Toate proiectele pe care le-am avut în derulare s-au finalizat. Am reuşit să facem recepţia în ultimele luni la cele nouă proiecte prin PNDL şi la alte opt prin alte surse de finanţare, respectiv POR, AFIR, situaţii de urgenţă, etc.  Aici mă refer la modernizarea şcolii şi construcţia sălii de sport, care s-au finalizat încă de anul trecut, iar de curând am reuşit să încheiem lucrările şi la cele două cămine culturale şi la dispensarul uman. Totodată, am finalizat şi podul de la Neamţu. Tot ce am avut pe PNDL-1 şi PNDL-2 am finalizat şi am făcut recepţii. Mai avem trei proiecte care sunt şi ele la final, este vorba despre sistemul de alimentare cu apă, branşarea auxiliară la canalizare şi zidul de sprijin la Mănăstirea Mamu, proiecte la care vom face recepţia finală.

Impact real: Ce urmează? Care vor fi priorităţile în ultimul an de mandat?

Tiberiu Costea: Nu ne oprim cu investiţiile, vor urma şi alte proiecte. Este vorba despre grădiniţa cu program normal, pentru care am semnat contractul de finanţare şi aşteptăm să se finalizeze licitaţia. Aşteptăm să semnăm contractul de finanţare pentru Centrul de zi pentru persoane vârstnice, care se va construi pe amplasamentul unei şcoli dezafectate din satul Fumureni. Cele două proiecte sunt cu fonduri europene, prin POR, şi însumează 1,5 milioane de euro. Mai avem şi un pachet de cinci proiecte mai mici, de 10.000 de euro şi până la 40.000 de euro. Este vorba despre modernizarea iluminatului public, o platformă pentru colectarea deşeurilor selectiv, amenajarea unui atelier pentru olărit, un spaţiu de joacă şi amenajarea terenului de fotbal cu tabelă electronică şi alte echipamente sportive. Sunt proiecte care vor aduce bunăstare locuitorilor şi vor veni în completarea proiectelor mari, pe care am reuşit să le finalizăm pe raza localităţii.

Impact real: Aveţi un portofoliu important de investiţii noi. Cum vă veţi descurca cu partea de cofinanţare a acestor proiecte?

Tiberiu Costea: Partea cea mai dificilă este cea de cofinanţare, care este între 2 şi 10%, bani pe care trebuie să îi asigurăm noi, ca administraţie locală. Imaginaţi-vă ce înseamnă numai plata ISC la toate aceste proiecte. Avem experienţa proiectelor trecute, pe care ne-a fost foarte greu să le închidem, tocmai din acest motiv. Ne vom baza pe proiectele pe care le avem deja în implementare, deja scoase la licitaţie şi la care vor începe lucrările în următoarea perioadă.

Impact real: Bugetul local permite şi mici investiţii, anul acesta?

Tiberiu Costea: Din păcate, investiţiile din bugetul local nu vor exista anul acesta. Motivul îl reprezintă faptul că pe bugetul primăriei s-au pus absolut toate cheltuielile, şi aici mă refer în special la plata persoanelor cu handicap şi a asistenţilor sociali, număr pe care noi nu avem cum să-l diminuăm. Toate aceste persoane sunt ca şi salariaţi ai primăriei. Atunci, problema este că, din banii care ne vin pe buget, 90% se duc pentru salarii, şi atunci cu ce te mai dezvolţi? Cu ce mai funcţionezi? Trebuie să plăteşti utilităţi, să ai bani pentru funcţionare. În acest caz nu putem duce până la finele anului aceste cheltuieli. În primul rând, noi nu avem venituri la bugetul local, pentru ca la echilibrarea bugetului să mai primim şi ceva sume defalcate din TVA şi să ne putem descurca. Ca să ne înţelegem: salariile angajaţilor primăriei reprezintă cam 15-20% din buget, dar cu salariile persoanelor cu handicap şi însoţitorii acestora ne ducem la 90% din buget. Concret, sumele necesare pentru plata acestor persoane ajung la 30 de miliarde de lei vechi. Cum să poţi să te dezvolţi în această situaţie? În situaţia noastră, pentru că avem foarte multe proiecte în derulare, va fi extrem de dificil, dar mergem înainte.

Impact real: O problemă delicată la nivel judeţean este cea privind colectarea deşeurilor menajere. Cum gestionează administraţia locală din Lungeşti această situaţie?

Tiberiu Costea: Problema gunoiului este cunoscută la nivel judeţean de foarte mulţi ani, şi tot în aceşti mulţi ani nu s-a făcut nici un demers pentru a rezolva această problemă. La toate întâlnirile la care am fost pe acest subiect, toată lumea încearcă să găsească vinovaţii în altă parte. Toţi se disculpă, Consiliul Judeţean spune că nu are nici o vină, Prefectura la fel, primăriile iar nu au vină. Cred că suntem un judeţ sau două la nivel naţional care nu are propria groapă de gunoi. Totodată, apare O.G. 74, privind acea taxă de salubritate pusă pe umerii primăriilor, în caz contrar amenzile Gărzii de Mediu sunt uriaşe. Soluţia trebuia găsită înainte să se dea această Ordonanţă, dar înainte trebuia o consultare publică cu primarii, suntem singurii care ştim cu adevărat cu ce probleme ne confruntăm. Noi, la Lungeşti stăm bine la acest capitol, avem câteva sute de contracte de salubritate, şi serviciul funcţionează.

Impact real: Cum ar trebui rezolvată, în opinia dumneavoastră, această problemă?

Tiberiu Costea: Cred că trebuia să fim consultaţi, să găsim o soluţie comună pentru ca acest gunoi să poată fi ridicat şi să fie dus într-un loc special amenajat. La nivel de localitate nu poţi să faci, aşa cum i-am auzit pe alţi colegi, o groapă de gunoi mai mică sau un incinerator, în condiţiile în care comuna se sufocă de gunoaie. În cazul nostru, primul proiect pe care l-am făcut în urmă cu şapte ani, când am venit în funcţie a fost să facem un contract de salubritate să ne ridice gunoiul. Avem 600 de abonamente, primăria a mai cumpărat încă 600 de pubele şi acoperim toată localitatea. Cei care stau la bloc plătesc o taxă de salubritate, aşa este peste tot. Este normal ca toată lumea să aibă contract de salubritate, ca să nu fim nevoiţi să le impunem acea taxă de salubritate, aşa cum prevede ordonanţa, în impozitul pe care îl plătesc la primărie. Şi aşa stăm destul de rău cu încasarea de taxe şi impozite, vă daţi seama ce ar însemna să mai punem şi această taxă de salubritate? Pentru că, în general, cei care sunt necăjiţi, sunt şi mulţi. Rezolvarea ar fi ca ADI Salubrizare să demareze mai repede proiectul de care se tot vorbeşte, cu acea groapă de gunoi de la Roeşti şi să avem condiţii optime pentru colectarea şi depunerea gunoiului. Părerea mea este că ar trebui făcute demersuri la nivel de Consiliu Judeţean şi de Prefectură şi să fie achiziţionate câteva incineratoare ecologice care să fie amplasate în zone care permit.

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iulie 2019
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...