Primăria Bujoreni are porţile închise pentru depozitarea gunoiului menajer

 Breaking News

Primăria Bujoreni are porţile închise pentru depozitarea gunoiului menajer

Primăria Bujoreni are porţile închise pentru depozitarea gunoiului menajer
iulie 21
16:46 2019

Pentru a rezolva aşa-zisa criză a deşeurilor, care a lovit toate localităţile din Vâlcea, administraţia locală de la Bujoreni a considerat că este util să achiziţioneze un cântar şi o autoutilitară pe care să o includă în parcul auto al localităţii şi să opereze în regim propriu serviciul de salubrizare al comunei. Administraţia locală din Bujoreni a decis să ia în subordine acest serviciu de colectare a gunoiului din localitate din cauza faptului că firma care trebuie să le strângă deşeurile a mărit preţul. Proiectul primăriei, de a gestiona cu propriile forţe colectarea gunoiului a întâmpinat deja piedici, fiindcă maşina pe care conducerea comunei a achiziţionat-o, şi care este adecvată colectării deşeurilor nu se poate autoriza: „Noi strângem gunoiul menajer, însă nimeni nu vrea să-l ia. Am achiziţionat inclusiv un cântar cu care cântărim gunoiul, tocmai pentru a plăti doar cât gunoi se strânge. Prin acest cântar am redus preţul pe tona de gunoi menajer, dar, ca să-l şi transportăm până la groapa de gunoim trebuie să fim operatori pentru un astfel de serviciu, ceea ce legea nu ne dă voie. Condiţiile pentru a fi operator sunt foarte grele, în primul rând trebuie să avem 6 maşini în dotare, apoi să avem un anumit număr de angajaţi, iar lista obligaţiilor cerute pentru autorizarea unei firme de salubrizare este imposibil de realizat de o primărie. Sunt dezamăgit, aşa că urmează să ne autorizăm doar pentru strângerea gunoiului reciclabil. Diferenţa este că eu am reuşit să reduc din valoare şi totuşi, pentru mine, aceştia sunt bani mulţi. Preţul pentru colectarea gunoiul este de 15 lei pentru o gospodărie, în fiecare lună. Problema este că lumea a înţeles că în acest preţ poate să pună inclusiv gunoiul de grajd, ceea ce este greşit. Încercăm să mergem pe principiul de a discuta cu oamenii şi a-i învăţa ce este de făcut, dar, pentru cei care nu înţeleg să respecte regulile, va trebui să îi obligăm. Am fost aleşi să conducem administraţia locală ca să dezvoltăm localitatea şi să respectăm legile. Mi-am asumat o responsabilitate prin achiziţionarea maşinii de strângere a gunoiului şi o voi autoriza pentru strângerea gunoiului pentru domeniul public, nu este o investiţie pierdută, mai ales că a avut un preţ foarte mic”, a precizat primarul din Bujoreni, Gheorghe Gîngu.

Au decis să strângă gunoiul reciclabil în locul firmei de salubrizare

La Bujoreni se poate face doar colectarea deşeurilor reciclabile, iar acest serviciu este în subordinea societăţii de gospodărire locală Bujoreni. Banii încasaţi se vor întoarce în gestiunea societăţii, pentru acoperirea cheltuielilor privind motorina, salariile, sacilor menajeri, etc.

„Cu maşina pe care am achiziţionat-o şi cu oamenii pe care îi avem, vom colecta gunoiul reciclabil. Prin urmare, avem câteva tone de gunoi reciclabil strânse, valoare care se va întoarce către sustenabilitatea societăţii. Firma de salubrizare ne calcula strângera gunoiului la numărul de cetăţeni cu domiciliul în Bujoreni şi se ajungea la valoarea de 750 de milioane de lei vechi în fiecare lună. Eu nu ştiu cât gunoi luau, dar voiau banii aceştia fiindcă, din socoteala lor, 5150 de locuitori înmulţit cu 14,5 lei rezultă 750 de milioane de lei, pentru că asta este legea. Prin faptul că noi am monitorizat gunoiul, am redus din acea valoare la jumătate”, a precizat şi viceprimarul comunei Bujoreni, Octavian Truşcă.

Localnicii vor trebui să colecteze deşeurile selectiv

Cetăţenii din Bujoreni sunt nevoiţi să colecteze selectiv deşeurile pe patru fracţii: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă şi deşeuri reziduale/ amestecate/ menajere. Chiar dacă soluţia a fost salutată de mulţi cetăţeni, lucrurile se mişcă încet, şi doar câteva gospodării au început cu adevărat colectarea selectivă a deşeurilor. Primarul este optimist, şi spune că cetăţenii vor reuşi să înlăture această idee preconcepută, de aruncare a deşeurilor reciclabile împreună cu cele menajere la ghena de gunoi. Toate gunoaiele vor fi strânse, sortate şi valorificate cu multă pricepere şi seriozitate: „Vom continua să monitorizăm ridicarea gunoiului de la fiecare gospodărie, de la fiecare cetăţean, chiar dacă acest lucru îi deranjează foarte tare şi pe oameni, dar şi firma de salubrizare. Pe cetăţeni îi supărăm fiindcă suntem prezenţi în momentul colectării, deoarece sunt obişnuiţi să arunce gunoiul la grămadă, şi nu selectiv, aşa cum ar trebui. Firma de salubrizare este supărată fiindcă suntem prezenţi în momentul colectării cântărind gunoiul, şi astfel nu mai încasează atât cât şi-ar fi propus. Avem facturi din lunile trecute când firma de salubrizare încasa 825 de milioane de lei vechi pentru o lună. Acum cântărim gunoiul. Până acum nu ştiam cât gunoi se căra de la Bujoreni, fiindcă nu se cântărea”, a punctat primarul Gheorghe Gîngu.

Depozitarea ilegală a deşeurilor, sancţionată drastic

Primăria Bujoreni a montat în diverse zone camere de supraveghere pentru a-i depista pe cei care aruncă gunoiul, şi asta pentru că au fost prinşi cetăţeni din alte zone care aruncau gunoiul pe marginea albiei râului din localitate: „Din fericire sunt prinşi unul sau doi dintre cei care aruncă gunoiul pe marginea râului, prin urmare sunt depistaţi doar cei care se văd pe sistemul de supraveghere sau cei care au fost filmaţi de cetăţeni. În acest sens trebuie să fie o colaborare între cetăţeni şi instituţii, iar viitorul este ADI Salubrizare. Cu ajutorul camerelor şi al cetăţenilor din localitate aceştia vor fi depistaţi şi sancţionaţi. În tot timpul acesta noi nu stăm cu mâinile în sân: vom continua sa monitorizăm strângerea gunoiului, fiindcă nu ne permitem să dăm banii pe care firma ni-i impune. Problema este, însă, că avem doar 5 oameni la gospodărirea locală pe care îi folosim două zile pe săptămână pentru colectarea gunoiului, restul timpului de lucru îi folosesc şi la amenajarea trotuarelor şi la rigole, deci au foarte puţin timp disponibil şi pentru monitorizarea deşeurilor”, a precizat primarul.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

iulie 2019
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ultimele comentarii

拽住讚讛 bell sidetrack 拽住讚讜转 诇讬诇讚讬诐 专讜讝谉 讜诪讬谞抓 surv锚tement nike rouge violet vinted samsung galaxy a7...

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...