Festivalul „Cântecele Oltului” de la Călimănești, la cea de-a 51-a ediție

 Breaking News

Festivalul „Cântecele Oltului” de la Călimănești, la cea de-a 51-a ediție

Festivalul „Cântecele Oltului” de la Călimănești, la cea de-a 51-a ediție
august 17
18:44 2019

În perioada 17-18 august, la Călimăneşti are loc Festivalul ansamblurilor folclorice „Cântecele Oltului”, ajuns anul acesta la cea de-a 51-a ediție. De jumătate de veac, sărbătoarea se organizează la Călimăneşti, doar prima ediţie a festivalului desfășurându-se la Făgăraș, în anul 1969.

De la an la an, festivalul îmbracă frumuseţile intangibile ale Văii Oltului, plină de istorie şi tradiţie, precum şi portul popular autentic, specific celor şapte județe riverane Oltului: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Olt, Teleorman și Vâlcea. Fiecare ediţie aduce şi ansambluri invitate, de această dată dansul şi portul popular specific judeţelor Timiş şi Hunedoara s-au armonizat perfect cu cele munteneşti şi ardeleneşti. Evenimentul s-a desfăşurat cu sprijinul Primăriei oraşului Călimăneşti, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Ansamblurile participante si-au dat mâna și au incins hora bucuriei la Călimănești 

Manifestările au demarat sâmbătă, 17 august, începând cu ora 16.00, când reprezentanţii celor nouă judeţe participante la festival au străbătut oraşul Călimăneşti, din dreptul sediului Primăriei până în scuarul Hotelului Central, într-o parada a portului şi cântecului popular, sub privirile admirative ale localnicilor, autorităţilor judeţene, dar şi ale turiştilor aflaţi în staţiune. Deschiderea evenimentului care marchează cea de-a 51-a ediţie a fost făcută de primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu. Au ținut discursuri și invitații prezenți care au felicitat administrația locală pentru eforturile depuse pentru menținerea tradiției în organizarea evenimentului cultural: „Nu este puţin lucru să particip la cea de-a 50-a participare a Festivalul Cântecelor Oltului. Este vorba despre două generații, o viaţă de om în care cei care au gândit acest festival au reuşit atât de bine să-l articuleze încât a supravieţuit, s-a dezvoltat, s-a îmbogăţit şi a nuanţat întreaga manifestare în zilele noastre, adică a devenit contemporan cu noi. Este o performantă pe care puţine festivaluri reuşesc să o atingă astăzi la noi. Specificitatea acestui festival este una culturală deosebită”  a fost discursul din deschiderea evenimentului a preşedintelui juriului, academicianul Sabina Ispas. Festivitatea de deschidere a fost urmată de un mini-spectacol de prezentare a fiecărui ansamblu participant, astfel că vreme de câteva ore, participanţii s-au putut bucura de cântecul şi dansul popular autentic.  Nu a lipsit nici hora bucuriei, ansamblurile participante etalându-și din nou portul popular.

Ramona BĂLTEANU

Despre autor

Ramona Balteanu

Ramona Balteanu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

august 2019
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...