Cea mai înaltă statuie din județ, ridicată la Orleşti

 Breaking News
  • No posts were found

Cea mai înaltă statuie din județ, ridicată la Orleşti

Cea mai înaltă statuie din județ, ridicată la Orleşti
septembrie 04
14:36 2019

Primarul comunei Orleşti, Constantin Cârstina şi-a propus ca în acest an să acorde o mai mare importanţă istoriei și culturii din localitate, astfel încât, cu ajutorul celor doi fii ai localitaţii, generalul Ilie Gorjan şi sculptorul Sergiu Sălişte, la Orlești au fost realizate două elemente emblematice pentru comunitate: monografia localității şi o statuie reprezentându-l pe domnitorul Mircea cel Bătrân. Monografia a fost pusă în circulaţie de câteva luni, iar statuia domnitorului a fost montată de curand. Ambele lucrări vor controbui, potrivit primarului, la promovarea localității. “Acest an, 2019, a fost un an cu succese pe partea de promovare a localitaţii. Am definitivat monografia comunei Orleşti, pe care plănuiam să o realiyăm de mai mult timp, dar nu reuşisem, şi sper că am rezolvat-o într-un mod plăcut şi folositor localităţii. Sunt mândru de ea, şi doresc să mai tipărim încă 300 de exemplare pe care să le împart locuitorilor şi personalitaţilor Orleştiului, iar restul să le oferim musafirilor care ne vizitează comuna. Această monografie este realizată de domnul Ilie Gorjan, în colaborare cu academicianul Popescu, care de asemenea este fiu al localitaţii Orleşti. Al doilea lucru pozitiv pentru comunitate este faptul că am ridica acea statuie, deoarece tot timpul am vrut să rămână ceva care să amintească de ceea ce a făcut Mircea cel Bătrân. Mai avem încă de lucru la soclu, dar dorim ca, atunci când va fi terminată, să fie o lucrare reprezentativă, care să ateste originea şi timpurile prin care a trecut această localitate.”

Sculptorul Sergiu Salişte recunoaşte că este pasionat de istorie, motiv pentru care a ales figura domnitorului căruia comuna Orleşti îi datorează atestarea documentară: “Ideea a fost a domnului primar, iar eu am aderat rapid la aceasta, în primul rând deoarece sunt pasionat de istorie, eu predând istoria artelor la Liceul de Arte. Am vazut în personalitatea voievodului Mircea cel Bătrân un mare patriot, un bun creştin, care în vremea sa a extins şi graniţele Țării Româneşti; a fost un bun strateg, iar pentru mine a fost o mândrie să realizez această lucrare monumentală care are o înălţime de 4 metri. De fapt, este singura statuie atât de înaltă din judeţul Vâlcea.”

Primarul Constantin Cârstina se gandeşte să organizeze o ceremonie specială dedicată acestui monument, dar deocamdată nu a stabilit cu exactitate când va avea loc evenimentul.

Elena Budi

Despre autor

admin

admin

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...