Cea mai înaltă statuie din județ, ridicată la Orleşti

Primarul comunei Orleşti, Constantin Cârstina şi-a propus ca în acest an să acorde o mai mare importanţă istoriei și culturii din localitate, astfel încât, cu ajutorul celor doi fii ai localitaţii, generalul Ilie Gorjan şi sculptorul Sergiu Sălişte, la Orlești au fost realizate două elemente emblematice pentru comunitate: monografia localității şi o statuie reprezentându-l pe domnitorul Mircea cel Bătrân. Monografia a fost pusă în circulaţie de câteva luni, iar statuia domnitorului a fost montată de curand. Ambele lucrări vor controbui, potrivit primarului, la promovarea localității. “Acest an, 2019, a fost un an cu succese pe partea de promovare a localitaţii. Am definitivat monografia comunei Orleşti, pe care plănuiam să o realiyăm de mai mult timp, dar nu reuşisem, şi sper că am rezolvat-o într-un mod plăcut şi folositor localităţii. Sunt mândru de ea, şi doresc să mai tipărim încă 300 de exemplare pe care să le împart locuitorilor şi personalitaţilor Orleştiului, iar restul să le oferim musafirilor care ne vizitează comuna. Această monografie este realizată de domnul Ilie Gorjan, în colaborare cu academicianul Popescu, care de asemenea este fiu al localitaţii Orleşti. Al doilea lucru pozitiv pentru comunitate este faptul că am ridica acea statuie, deoarece tot timpul am vrut să rămână ceva care să amintească de ceea ce a făcut Mircea cel Bătrân. Mai avem încă de lucru la soclu, dar dorim ca, atunci când va fi terminată, să fie o lucrare reprezentativă, care să ateste originea şi timpurile prin care a trecut această localitate.”

Sculptorul Sergiu Salişte recunoaşte că este pasionat de istorie, motiv pentru care a ales figura domnitorului căruia comuna Orleşti îi datorează atestarea documentară: “Ideea a fost a domnului primar, iar eu am aderat rapid la aceasta, în primul rând deoarece sunt pasionat de istorie, eu predând istoria artelor la Liceul de Arte. Am vazut în personalitatea voievodului Mircea cel Bătrân un mare patriot, un bun creştin, care în vremea sa a extins şi graniţele Țării Româneşti; a fost un bun strateg, iar pentru mine a fost o mândrie să realizez această lucrare monumentală care are o înălţime de 4 metri. De fapt, este singura statuie atât de înaltă din judeţul Vâlcea.”

Primarul Constantin Cârstina se gandeşte să organizeze o ceremonie specială dedicată acestui monument, dar deocamdată nu a stabilit cu exactitate când va avea loc evenimentul.

Elena Budi

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *