„Strămoşul” Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea: o căruţă cu doi cai şi „o ţavă de piele pentru tulumbă”

 Breaking News

„Strămoşul” Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea: o căruţă cu doi cai şi „o ţavă de piele pentru tulumbă”

„Strămoşul” Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea: o căruţă cu doi cai şi „o ţavă de piele pentru tulumbă”
septembrie 13
11:25 2019

Românii celebrează în fiecare an, pe data de 13 septembrie, Ziua Pompierilor, onorând actul eroic al militarilor aflaţi sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu. La ceremonia desfăşurată în Râmnicu Vâlcea, comandatul pompierilor şi-a întâmpinat oaspeţii, la eveniment fiind prezent şi prefectul Florian Marin. Inspectorul şef Dan Pascaru a vorbit despre semnificaţia zilei. „Preocupările pentru prevenirea incendiilor încep încă din anul 1831, când, în urma unui ordin al Marii Vornicii Din Lăuntru, ocârmuirea judeţului Vâlcea cere magistratului oraşului să scoată în afara barierelor povernele, care funcţionau şi erau o sursă de foc deschis. Ca urmare a unui mare incendiu care a avut loc la Piteşti, la 3 februarie 1843, ocârmuirea judeţului Vâlcea ordonă Magistratului oraşului Râmnicu Vâlcea ca în 24 de ore să predea toate instrumentele de stins incendii poliţiei, şi să cumpere doi cai, înfiiţându-se astfel Comanda de Foc”, aşa cum se numea prima formaţie de pompieri din Vâlcea. În 1874 Primăria oraşului Râmnicu Vâlcea face demersuri către Prefectură şi Regimentul 11 Dorobanţi să găsească un număr de 10 pompieri cu un şef bine disciplinat dintre soldaţii ieşiţi din armată şi, de asemenea, se interesează la Ministerul de Răzbel pentru achiziţionarea unei pompe noi, dintre cele pentru Bucureşti.

Primii pompieri au fost „un tulumbagiu şi un sacagiu”

În 1841, ca urmare a unui început de incendiu care a avut loc la 21 mai la sediile Cârmuirii judeţului, magistratul oraşului Râmnicu Vâlcea încheie un jurnal în care hotărăşte ca, „pentru trebuinţele oraşului întru ceea ce se atinge şi de intrumenturile de foc şi după neapărata trebuinţă ce se urmează a se ţine pe lângă tulumbă … şi înlesnirea mişcărilor cu întreprinderile cu care se poate sluji la întâmplările primejdiosului foc”, să se facă „dricul tulumbei ce urmează pe patru roate toate aceste legate cu fier şi bătute”, două sacale pe câte două roţi, „o ţavă de piele pentru tulumbă…, nefiind îndemânatică cea de alamă, să se cumpere doi cai pentru sacale şi să se angajeze cu 600 de lei pe an un tulumbagiu şi un sacagiu”. Primii angajaţi, Pătru Păun – tulumbagiu, Niţu Dumitraşcu şi Liţă Machedon – sacagii, funcţionează o bună bucată de timp, iar această organizare se menţine până la jumătatea anului 1851, fiind prima fază din activitatea Comenzii de foc de la Râmnicu Vâlcea. La 24 mai 1847 aceasta cerea magistratului oraşului „ca să îngrijească pentru refacerea unei încăperi în ţentrul oraşului unde se vor aşeza atât comanda, caii, cât şi oamenii cei însărcinaţi şi care urmează a stărui în toată vremea lângă comandă”.

Florian Marin: „13 septembrie este un prilej de mândrie”

Prefectul judeţului, Florian Marin, i-a felicitat pe pompieri şi pe invitaţii la eveniment, afirmând că „13 septembrie este un prilej de mândrie, pentru că îi sărbătorim pe unii dintre cei mai apropiaţi şi îndrăgiţi angajaţi ai sistemului public pompier. Lumea în general, dar şi România vremurilor noastre se confruntă cu situaţii de urgenţă, iar dumneavoastră sunteţi mereu în mijlocul acţiunii, ca salvatori. În cei 171 de ani de existenţă distribuţională prin acţiunile dumneavoastră curajoase aţi reuşit să ştergeţi multe lacrimi şi să umpleţi suflete de recunoştinţă.” Cu prilejul sărbătorii 5 ofiţeri şi subofiţeri au fost avansaţi în grad, iar colaboratorii inspectoratului au primit diploma de excelenţă. La finalul ceremoniei a fost prezentat un exerciţiu prin care s-a reconstituit o acţiune reală, care se face aproape în fiecare zi de militarii de la descarcerare.

Elena Budi

Despre autor

admin

admin

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...