La Roşiile, a fost refăcut acoperişul Mănăstirii Pleşeşti

 Breaking News

La Roşiile, a fost refăcut acoperişul Mănăstirii Pleşeşti

La Roşiile,  a fost refăcut acoperişul Mănăstirii Pleşeşti
septembrie 15
18:06 2019

Cu ajutorul enoriaşilor s-au strâns fonduri pentru schimbarea acoperişului de la bisericuţa din satul Pleşeşti: „Am reuşit anul acesta, împreună cu preotul şi cetăţenii să adunăm suma necesară pentru a reface acoperişul mănăstirii de la noi din localitate aşa cum era el construit iniţial, din şiţă. Mănăstirea Pleşeşti este un monument istoric, şi nu aveam dreptul şi nici posibilitatea să refacem acoperişul decât în forma în care a fost realizată ea iniţial. Lucrările s-au făcut în bune condiţii, acum monumentul arată foarte bine, şi suntem mulţumiţi că am putut să conservăm acest obiectiv foarte important pentru locuitorii de la Roşiile”, ne-a declarat primarul comunei Roşiile, Doru Diaconu.

Picturile vechi de peste 200 de ani au nevoie de restaurare

Lăcaşul este unul interesant, fiind una dintre cele mai impresionante biserici din Ţara Românească, deşi dimensiunea acesteia este destul de mică. Biserica este probabil singura din ţară care are o pictură care înfăţişează „moartea cu coasa”. Aceasta este considerată un element important de identitate al localităţii Roşiile. Bisericuţa şi, implicit pictura atât de valoroasă au, însă, nevoie de un proiect amplu de reabilitare şi restaurare a picturii: „Ultima oară, pictura a fost făcută în anul 1802. Prin urmare au trecut peste 200 de ani de atunci, iar pictura s-a deteriorat între timp. Ar fi necesare lucrări ample de consolidare şi restaurare. Un astfel de proiect a fost întocmit în urmă cu patru ani. Primăria a susţinut întocmirea acestui studiu privind reabilitarea dar, din nefericire, nu am reuşit să-l promovăm, în sensul de a obţine sumele necesare. Eu am zis că prima măsură a fost să refacem acoperişul, fiindcă începuse să plouă în interior, şi era în pericol de a se distruge pictura şi zidăria”, a precizat primarul Dorul Diaconu.

Legenda Mănăstirii Pleşeşti, o poveste de haiducie

Povestea ridicării acestei bisericuţe este la fel de interesantă ca şi pictura din interiorul acesteia. Legenda spune că la Roşiile, pe locul unde se află acum mănăstirea, mai întâi a fost construită o biserică din lemn, fiind de fapt ctitoria haiducului Dragu. Ulterior biserica a fost dărâmată la porunca boierilor care au cumpărat moşiile respective, pe motiv că era opera unui haiduc considerat duşman de moarte al familiilor nobiliare. De aici se pare că a provenit şi blestemul despre care se spune că s-a abătut asupra meşterilor care au început lucrarea la noua biserică din zid. Astfel, în anul 1633, într-un hrisov este menţionată începerea construcţiei bisericii, devenită mânăstire, de boierii familiei Pleşoianu, localizată în satul Pleşeşti.

Ctitorirea Mănăstirii Pleşeşti a durat aproape 200 de ani. Bătrânii satului povestesc că de aici s-a abătut blestemul haiducului Dragu asupra meşterilor care au început lucrarea la noua biserică din zid. Cert este faptul că, de-a lungul timpului, cei care au încercat să văruiască această biserică au avut parte de o moarte suspectă, la scurt timp. Legenda mai spune că, dacă eşti în apropiere sau în incinta bisericii nu trebuie să vorbeşti despre nimeni de rău, pentru că ţi se întâmplă lucruri neobişnuite.

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...