Constantin Aleca: „Redeschiderea spitalului este cel mai important eveniment pentru zona de sud a judeţului”

 Breaking News

Constantin Aleca: „Redeschiderea spitalului este cel mai important eveniment pentru zona de sud a judeţului”

Constantin Aleca: „Redeschiderea spitalului este cel mai important eveniment pentru zona de sud a judeţului”
septembrie 16
06:19 2019

Claudia ŞCHIOPU

Primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre lucrările care se realizează în prezent în oraş.

Care sunt perspectivele de dezvoltare ale oraşului Bălceşti în perioada care urmează, ce înseamnă redeschiderea spitalului pentru zona de sud a judeţului şi dacă parcul industrial este un punct de atracţie pentru investitori, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Domnule primar, care sunt principalele realizări pe care le-aţi obţinut în cei trei ani care au trecut din primul mandat?

Constantin Aleca: A fost o perioadă bună, şi spun asta fiindcă am reuşit să atrag fonduri europene pentru dezvoltarea oraşului. Cea mai mare realizarea este însă faptul că se va redeschide spitalul. Acţiunea de redeschidere a acestui spital însemnă respectarea drepturilor la sănătate ale cetăţenilor, şi acest lucru se datorează Consiliului Judeţean, pentru care nu a mai contat culoarea politică a noastră. Noi am fost perseverenţi în ceea ce priveşte redeschiderea spitalului, fiind unul dintre punctele pe care le-am avut trecute în pliantele de campanie. Acelaşi punct l-a promis şi preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu şi, într-un final, văzând că se tot insistă, a reuşit să-i găsească şi soluţionarea. Spitalul de aici, din Bălceşti a fost înfiinţat în anul 1897, fiind la acea vreme unul dintre primele spitale rurale din România. S-a desfiinţat în anul 2011 pe nedrept, considerăm noi, fiindcă acest spital deservea peste 55.000 de oameni din localitate şi din alte 14 comune arondate. Toţi aceşti oameni din sudul judeţului aşteaptă să fie trataţi la ei acasă. Este un drept al acestor cetăţeni şi trebuie să-l respectăm, fiindcă se poate rezolva această problemă. Prin urmare, se vor aloca bani pentru redeschiderea spitalului prin Compania Naţională de Investiţii. Proiectul de redeschidere a spitalul este trecut la lucrări de primă urgenţă. În prezent clădirea nu corespunde din punctul de vedere al funcţionării, dar, prin acest proiect, se vor lua măsuri de modernizare, reabilitare, extindere şi dotare. În proiect va intra şi recompartimentarea camerelor. Consiliul Judeţean ne-a alocat bani pentru documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, iar noi vom accelera demararea lor. Este o investiţie cu fonduri atrase de la Compania Naţională de Investiţii de conducerea Consiliului Judeţean, în valoare de peste 2 milioane de euro pentru amenajarea, extinderea, dar şi dotarea cu aparatură medicală a spitalului. Redeschiderea spitalului este, cu siguranţă, cel mai important eveniment atât pentru oraş cât şi pentru întreaga zonă, iar acest lucru se va întâmpla in iunie 2020.

Impact real: De ce consideraţi că s-a tergiversat redeschiderea spitalul ?

Constantin Aleca: Consider că s-au întârziat atât de mult aceste intervenţii pentru redeschiderea spitalului şi din cauza unor orgolii politice venite din partea unor consilieri locali care, după câte se ştie, au pus frână închiderii căminului de bătrâni. Soluţia deschiderii acestui cămin de bătrâni a fost găsită după închiderea spitalului, pentru păstrarea specificului activităţii şi locurilor de muncă, dar întreaga activitate a rămas pe umerii primăriei, fiindcă obiectivul nu a mai fost susţinut financiar de Guvern. Prin urmare era necesară închiderea lui, deoarece nu am avut de unde să finanţăm în totalitate acele servicii. Acest lucru cred eu că a întârziat atât de mult redeschiderea spitalului. Sunt optimist, pentru că acum avem sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, căruia îi mulţumim pentru demersurile făcute. Important este faptul că, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, indiferent de culoarea politică a noastră, ne putem da mâna. Un lucru bun este faptul că împreună suntem un sprijin real pentru cetăţeni. Cel mai important lucru este că factorii implicaţi în acest demers au uitat de culoarea politică, iar munca noastră este în sprijinul oamenilor, a celor care au drepturi. Noi facem toate eforfturile necesare pentru a le oferi acele servicii de care au nevoie.

Impact real: Cum caracterizaţi acest mandat, în câteva cuvinte?

Constantin Aleca: În doar un singur mandat nu poţi să realizezi totul. Avem proiecte în implementate, şi proiecte care urmează să fie implementate. Pot spune că sunt mulţumit de ceea ce le-am promis cetăţenilor. Prima şi cea mai mare satisfacţie a mea este redeschiderea spitalului. Apoi urmează partea de infrastructură, la care mai avem destul de mult de lucru. La acest capitol avem deja în implementare un proiect cu bani europeni, pe Axa 13, finanţat prin Programul Operaţional Regional „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în localităţile mici şi mijlocii”. În cadrul acestui program avem programate lucrări de modernizare a infrastructurii de drumuri, a celei educaţionale, dar şi culturale. Ne-am mişcat repede cu finalizarea documentaţiei, proiectul fiind al cincilea de acest gen pentru regiunea Sud-Vest Oltenia. Accesarea fondurilor europene prin deschiderea acestor noi axe reprezintă ocazia unică de dezvoltare a oraşului, şansa noastră, iar noi nu am ratat această posibilitate. Proiectul ajunge până la 5 milioane de euro şi este un amplu proiect, care va schimba radical imaginea oraşului.

Impact real: Ce tip de lucrări cuprinde proiectul?

Constantin Aleca: În cadrul acestui proiect finanţat din fonduri europene avem cuprinse lucrări de modernizare a infrastructurii de drumuri, a celei educaţionale, dar şi culturale. La capitolul infrastructură, partea de proiectare este în faza de final, iar în maximum două săptămâni vom face procesul de predare-primire, după care vom scoate la execuţie lucrarea. Dacă nu vom avea contestaţii, constructorul care va câştiga licitaţia poate să înceapă lucrările din toamna acestui an. Urmează şcolile, unde partea de proiectare este în faza pregătirii caietului de sarcini şi apoi vom face achiziţia pentru proiectare, după care va fi licitaţia, iar apoi execuţia lucrărilor.  

Impact real: Care sunt perspectivele de dezvoltare ale oraşului Bălceşti, în perioada care urmează?

Constantin Aleca: La Fondul Suveran de Investiţii avem depun un proiect pentru extinderea reţelei de gaze naturale în tot oraşul Bălceşti, pentru care avem licenţă. Acest lucru însemnă că se va extinde reţeaua pe strada Ion Mincu, strada Balta, strada Deruleni, strada Profesor Bocheanu, strada Târgul Vechi, Pajureni, Academician Neagoe Gheorghe şi strada Ulicioiu, toate însumând peste 10 kilometri. În acest sens avem şanse mari, fiindcă am văzut că aceste proiecte au intrat pe linia investiţiilor prioritare. Am făcut măsurătorile în vederea întocmirii cadastrului pentru fiecare stradă. Prin urmare, cum primim vestea privind semnarea contactului de finanţare vom începe proiectarea, studiul de fezabilitate cu acordurile necesare. Asfaltarea drumurilor pe o lungime de 8 kilometri este al doilea proiect pe care l-am depus la Fondul Suveran de Investiţii. Proiectul va cuprinde asfaltarea străzilor din satele aparţinătoare oraşului. Astfel, se vor asfalta două străzi în satul Cârlogani şi o porţiune de drum în satul Poieni, care face legătura între judeţul Vâlcea şi judeţul Dolj. Alte câteva străzi vor fi asfaltate în satul Otetelişu.

Impact real: Consideraţi că parcul industrial poate avea un rol în dezvoltarea locală şi crearea de noi locuri de muncă pentru comunităţile din Drăgăşani şi Bălceşti? Poate atrage acesta noi investitori?

Constantin Aleca: În acest sens au mai fost discuţii. Am avut ofertă din partea celor de la „La Provincia”, însă preţul nostru este de 0,3 euro metrul pătrat pe an pentru închiriere sau concesionare şi 0,5 euro metru pătrat pe an pentru administrare, iar oferta companiei La Provincia a fost de numai 0,1 euro metrul pătrat pe an, şi crearea a 40 de locuri de munca. Studiul de fezabilitate pe care se axează parcul trebuie să fie pentru cel puţin 200 de locuri de muncă şi 0,8 euro metrul pătrat pe an. Nu pot să merg sub acest preţ, fiindcă nu am voie legal şi nici sub numărul de locuri de muncă impus de lege. Parcul este racordat la utilităţi, ar mai fi nevoie de canalizare, dar această utilitate nu este o problemă, fiindcă bani avem în cont pentru racordarea la reţeaua de canalizare.

Claudia Şchiopu

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...