Polonezii de la USG vor fi să îşi facă o centrală termică proprie

 Breaking News

Polonezii de la USG vor fi să îşi facă o centrală termică proprie

Polonezii de la USG vor fi să îşi facă o centrală termică proprie
septembrie 16
16:31 2019

Investitorii polonezi de la Ciech Soda, actualii proprietari ai fostelor Uzine Sodice Govora au recunoscut faptul că nu vor închide fabrica de la Vâlcea, dar se gândesc serios să îşi construiasă o centrală termică proprie, lucru care s-ar putea dovedi a fi cea mai bună soluţie pentru respectiva unitate de producţie. Potrivit unui comunicat de presă, CIECH Soda România este a doua cea mai mare companie privată în ceea ce priveşte veniturile şi al 5-lea cel mai mare angajator privat din acest judeţ.

Conducerea Ciech Soda, care operează la Râmnicu Vâlcea singurul producător de sodă calcinată din România (fosta USG – Uzinele Sodice Gvora) anunţă, într-un comunicat de presă, faptul că, în cazul în care nu se va găsi o soluţie pentru scăderea preţului agentului termic pe care îl primeşte de la CET Govora, se vede nevoită să oprească producţia, dar acest lucru nu înseamnă că va părăsi România. „Suntem blocaţi în a ne dezvolta, deşi vedem potenţialul pieţei din România. Avem două proiecte, unul priveşte creşterea capacităţii de producţie, plus diversificarea ei, în sensul de a produce şi bicarbonat de sodiu, dar la acest preţ al aburului nu mai am ce să fac, am tăiat deja din costuri, am concediat şi 25 de oameni, nu mai am de unde să tai. Toate celelalte fabrici ale noastre au şi sursa de abur. Şi aici vrem să o avem, să ne facem propriul nostru CET. Fie ne asociem cu mai mulţi parteneri, cu actualul CET, cu Consiliul Judeţean şi cu Chimcomplex (noul proprietar al Oltchim-n.red) pentru a construi o centrală nouă, fie vom construi propria noastră capacitate, mai mică. Suntem printre cei mai mari investitori polonezi din România, iar acest raport arată amploarea pe care o au activităţile noastre. Facem parte dintr-un circuit economic, iar evoluţia noastră şi eforturile făcute se văd foarte bine în aceste date. Sperăm să găsim o soluţie de ultim moment, problema excede autorităţile locale. Dacă nu vom găsi, putem închide, dar nu vom pleca, şi vom manageria cumva această perioadă de mentenanţă prelungită.” a declarat,Witold Urbanowski, CEO Ciech Soda România.

Cu toate că a trecut printr-o reorganizare profundă şi a crescut cifra de afaceri cu 50% între anii 2014 şi 2018, preţul aburului propus de unicul său furnizor, CET Govora, afectează negativ compania, până în punctul în care afacerea va deveni una nesustenabilă.

Începând cu data de 18 septembrie 2019, preţul aburului va creşte cu 135% comparativ cu anul trecut. Ponderea aburului în cheltuielile totale de exploatare a crescut constant, de la 34% (în 2018), la 44% (în primul semestru din 2019) şi urmează să depăşească 50% după 18 septembrie.

Actualul contract, denunţat unilateral de CET Govora, abia fusese semnat, la 1 aprilie 2019. Preţul aburului era negociat să fie valabil până la sfârşitul anului 2020, iar CIECH a fost de acord să plătească certificatele CO2.

Acum, în absenţa unui contract valid pentru aprovizionarea cu abur, după data de 18 septembrie, CIECH Soda România analizează diferite soluţii pentru a rezolva problema aprovizionării cu abur. Însă, până la o decizie definitivă privind operaţiunile sale din România, după cum a anunţat deja, compania este nevoită să demareze procesul de oprire a producţiei în data de 18 septembrie.

Mii de locuri de muncă şi 445 de milioane de lei valoare adăugată la PIB-ul României – acesta este impactul economic al singurului producător de sodă calcinată din ţară, potrivit unui raport EY. CIECH Soda România a prezentat luni, 16 septembrie, rezultatele raportului, dar şi efectele unei potenţiale întreruperi ale operaţiunilor sale. Conform Ciech, peste 4.400 de locuri de muncă au fost create în România, în 2018, ca urmare a activităţilor CIECH.  Pe lângă cei 637 de angajaţi ai companiei, alte 3.776 de locuri de muncă sunt susţinute în mod indirect.

Elena BUDI

Despre autor

Alina Monea

Alina Monea

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ultimele comentarii

拽住讚讛 bell sidetrack 拽住讚讜转 诇讬诇讚讬诐 专讜讝谉 讜诪讬谞抓 surv锚tement nike rouge violet vinted samsung galaxy a7...

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...