Gheorghe Dumbravă: „Pretenţiile mele sunt mari pentru că vreau să rămână în urma mea ceva”

 Breaking News

Gheorghe Dumbravă: „Pretenţiile mele sunt mari pentru că vreau să rămână în urma mea ceva”

Gheorghe Dumbravă: „Pretenţiile mele sunt mari pentru că vreau să rămână în urma mea ceva”
septembrie 30
09:47 2019

Claudia ŞCHIOPU

Primarul localităţii Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă, a acordat un interviu pentru Impact real, în care a arătat cum a reuşit să găsească surse alternative de finanţare, astfel încât comuna să fie într-o continuă modernizare. Care este stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii Stoeneşti, cum se va descurca cu partea de cofinanţare a celor cinci investiţii de anvergură, dar şi ce alte noi proiecte are în plan pentru comunitate, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii Stoeneşti?

Gheorghe Dumbravă: Proiectele cu fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării privind extinderea sistemului de alimentare cu apă în satul Zmeurătu pe o lungime de 15 kilometri şi extinderea reţelei de canalizare pe o lungime de 22 de kilometri se derulează chiar forate bine, lucrările sunt în grafic, fiind realizate în procent de 80%. În satul Dobriceni lucrările sunt aproape de finalizare, mai sunt de terminat doar lucrările de introducere a reţelei în satul Bârlogu, pe ambele laturi ale drumului. Prin urmare lucrările sunt în grafic, iar banii ni se virează în cont conform emiterii facturii şi depunerii devizului de lucrări, adică, în maxim 10 zile. Un alt lucru bun este faptul că, în această perioadă, Guvernul ne-a acordat fonduri pentru efectuarea lucrărilor de punere în siguranţă a podeţului situat pe drumul comunal 156 Bârlogu – Băile Govora, în punctul „La Tudor Ioan Codruţ”, în valoare de    388 de mii de lei. Banii au fost alocaţi pentru refacerea infrastructurii locale afectată ca urmare a calamităţilor naturale produse în anul 2019. Ploile din primăvara acestui an au spulberat podul în punctul respectiv, şi a avut loc şi o alunecare de teren, încât nu se mai poate circula, aşa că am fost nevoiţi să facem o variantă ocolitoare. Fiindcă ni s-au alocat aceşti bani, sper ca, până la iarnă să remediem situaţia, deoarece în zonă sunt zece familii care depind de acest podeţ. Tot în această zonă mai avem o documentaţie depusă în vederea refacerii alunecării de teren produsă pe drumul comunal.

Impact real: Din câte ştim, aveţi o serie de proiecte şi cu fonduri europene. Care sunt, acestea?

Gheorghe Dumbravă: Avem înfiinţarea reţelei de apă şi canalizare în satul Piscul Mare, în valoare de 2,5 milioane euro şi apa şi canalizarea pe o lungime de 11 kilometri. Lucrările sunt spre final, urmează demersurile de localizare a sursei de apă şi construirea unui podeţ care face legătura între izlazul comunal şi proprietăţile oamenilor. Tot cu bani europeni derulăm şi lucrările de construire a grădiniţei care sunt în grafic. Sunt mândru fiindcă vom avea cea mai modernă grădiniţă din mediul rural. Este proiectul meu de suflet, fiindcă grădinarii îşi desfăşurau activitatea într-o fostă primărie, unde tavanul stătea sa cadă, iar copiii se spălau pe mâini într-un lavoar improvizat. Lucrările privind construirea grădiniţei au valoarea de 500 de mii de euro şi sunt executate în procent de 90%. Cu toate acestea, anul acesta nu îi vom muta pe micuţi în noua locaţie. Următorul proiect finanţat cu bani europeni priveşte extinderea şi modernizarea şcolii, unde vom prelungi termenul de începere a lucrărilor, fiindcă la licitaţie s-a înscris doar un constructor care, în urma clarificărilor, s-a constatat că nu se încadrează în cerinţele impuse. Prin urmare am reluat licitaţia, iar în prezent avem proiectarea pe SEAP în vederea licitaţiei, unde s-au înscris deja trei firme. În următoarea perioadă urmează să scoatem la licitaţie şi lucrările de construire a clădirii. Pretenţiile mele sunt mari şi vreau să rămână în urma mea ceva. În localitate mai avem o singură şcoală, iar aceasta trebuie să asigure copiilor condiţii exemplare de studiu.

Impact real: La Stoeneşti fiecare gospodărie are apă la robinet?

Gheorghe Dumbravă: Cu aceste proiecte, de înfiinţare a reţelei de apă, pot spune că fiecare gospodărie din localitate are posibilitatea de a avea apă la robinet. Mult mai puţine locuinţe sunt branşate însă şi la reţeaua de canalizare. Aici ar mai fi nevoie de aproximativ 10 kilometri. Sistemul de apă şi canalizare ne-am decis să-l administrăm noi, chiar dacă este o mare responsabilitate. Fac acest lucru fiindcă nu vrem să fugim de responsabilitate, dar şi pentru faptul că preţul impus de Apavil pentru un metru cub de apă şi canalizare este prea mare pentru cetăţenii localităţii şi nu toţi au posibilitatea să plătească un cost atât de mare, mai ales că mulţi dintre ei şi-au vândut vaca sau porcul din curte pentru a se branşa la conducta de apă sau canalizare. Astfel, pentru o perioadă de câţiva ani, am decis ca sistemul de apă şi canalizare să-l administrăm noi, la un preţ care să poată fi suportat mult mai uşor de cetăţean.

Impact real: Fiecare proiect are şi partea lui de cofinanţare. Pun aceste cofinanţări presiune pe bugetul local?

Gheorghe Dumbravă: Suma de care noi avem nevoie privind cofinanţarea proiectelor este de 90 de miliarde de lei vechi. În acest sens am primit o adresă de la ANAF prin care ne solicita să facem o listă detaliată cu banii necesari pentru cofinanţarea proiectelor. Dar, fiindcă suma necesară cofinanţării tuturor proiectelor noastre este de 90 de miliarde, o sumă mare, ANAF ne-a cerut să modificăm documentele şi să solicităm bani doar pentru o parte a proiectelor. Astfel, în adresa de solicitare a sumelor necesare privind cofinanţarea proiectelor am trecut 20 de miliarde de lei, puţin faţă de cât avem noi nevoie. La capitolul infrastructură sunt în derulare proiecte în valoare de 8 milioane de euro, fonduri europene şi guvernamentale.

Impact real: Care este starea drumurilor comunale?

Gheorghe Dumbravă: Noi am depus la Fondul Suveran de Investiţii un proiect privind asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 7 kilometri. Cu acest proiect, luat în calcul, infrastructura rutieră din localitate va fi modernizată în procent de 90%. Fac această precizare fiindcă, însumate, drumurile comunale din localitate depăşesc 100 de kilometri. Aşteptăm finanţarea acestui proiect de la o zi la alta, şi spun acest lucru fiindcă Guvernul a început alocarea fondurilor prin acest program guvernamental. Proiectul nostru de asfaltare are numărul de înregistrare 60, fiind printre primele proiecte depuse. Ne aşteptăm să primim adresă prin care să fim invitaţi la Bucureşti, pentru semnarea contractul de finanţare. În acest timp răspundem la câteva clarificări pe care ni le-au trimis. Tot la Fondul Suveran de Investiţii am depus şi proiectul de înfiinţare a reţelei de gaze naturale în localitate pe o lungime de 22 de kilometri, împreună cu localităţile: Bărbăteşti, Păuşeşti Otăsău şi Costeşti.  

Impact real: Privind în retrospectivă, care dintre cele două mandate vi s-a părut cel mai dificil?

Gheorghe Dumbravă: Ne apropiem şi de finalul acestui mandat şi, cum se spune, „toamna se numără bobocii”. Pot spune că sunt mulţumit de ambele mandate şi nu am nimic să îmi reproşez. Fac această precizare fiindcă am făcut tot ce a fost omeneşte pentru ca fiecare cetăţean să fie mulţumit. S-a muncit mult, realizări au fost şi, dacă nu aveam aceste rezultate, sigur nu reuşeam să câştig încrederea cetăţenilor în procent de 94%, în campania din 2016. Dacă cetăţenii sunt mulţumiţi şi de realizările acestui mandat vom vedea peste câteva luni, dacă îmi vor mai acorda încrederea pentru încă un mandat.  

Mai cred că cei mai mulţi bani s-au atras în acest mandat, peste 8 milioane de euro, fonduri europene şi guvernamentale. În primul mandat s-au modernizat 5 cămine culturale, s-au întocmit proiecte pentru înfiinţarea reţelei de apă şi canalizare, s-a turnat asfalt pe drumurile comunale, s-au atras fonduri pentru construirea unei grădiniţe noi, deoarece copiii îşi desfăşurau activitatea într-o locaţie improprie. Avem un dispensar modern, dar în care, acum câtva timp, îmi era ruşine să intru. Şi în faţa primăriei erau mărăcini până sus, la sârmele de înaltă tensiune. Acum suntem pe drumul cel bun, tindem spre accesarea de fondurilor pentru înfiinţarea reţelei de gaze naturale, spre confort. Toate aceste investiţii sunt apreciate de oameni, iar cel mai bine le văd cei care se întorc în sat după mai multă vreme. Mulţi dintre aceşti cetăţeni vin special la primărie să mă felicite pentru schimbările vizibile care se fac de la an la an. Ce am sădit a început să rodească. Stoeneştiul este, şi va fi şi în următori ani, un mare şantier.  

Impact real: Ce-i mai trebuie comunei Stoeneşti, din punctul dumneavoastră de vedere?

Gheorghe Dumbravă: Nici în următorul mandat nu mă aşteaptă lucruri uşoare. Trebuie să administrăm sistemul de apă şi canalizare, apoi vor veni lucrările privind înfiinţarea reţelei de gaze naturale. Sunt multe de făcut în localitate. Nici în mandatul următor nu voi termina ceea ce mi-am propus, am multe planuri pe care nu vreau sa le dezvălui acum, şi aici vreau să subliniez că nu am abandonat proiectul de înfiinţare a ştrandului, chiar dacă unii din presă cred că a fost doar o promisiune electorală. Această investiţie se va realiza, nu este abandonată şi nu-i o nebunie. În acea zonă există izvoare cu apă sărată, la nici 70 de metri adâncime stăm pe o rocă de sare. Fac aceste precizări cu exactitate după forările care s-au făcut în zonă. Problema este că nu am reuşit să finalizăm procesul privind terenul unde intenţionăm să amenajăm această bază de agrement, unde se va construi ştrandul cu apă sărată.

Impact real: Cum caracterizaţi legătura pe care o are localitatea cu autorităţile judeţene?

Gheorghe Dumbravă: Cu riscul de a-i supăra pe cei din partidul meu, pe liberali, vreau să spun că nu am ce reproşuri să aduc conducerii Consiliului Judeţean, şi asta fiindcă atunci când am cerut sprijin, l-am primit. Drumul judeţean s-a asfaltat pe o lungime de un kilometru, iar când localitatea a fost „sub ape”, în urma calamităţilor, domnul preşedinte Constantin Rădulescu ne-a fost alături, iar ceste lucruri nu se uită.  

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ultimele comentarii

拽住讚讛 bell sidetrack 拽住讚讜转 诇讬诇讚讬诐 专讜讝谉 讜诪讬谞抓 surv锚tement nike rouge violet vinted samsung galaxy a7...

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...