Valentin SMEDESCU: „Biblioteca Judeţeană urmează şi ea drumul digitalizării”

 Breaking News

Valentin SMEDESCU: „Biblioteca Judeţeană urmează şi ea drumul digitalizării”

Valentin SMEDESCU: „Biblioteca Judeţeană urmează şi ea drumul digitalizării”
octombrie 12
22:03 2019

Deoarece cultura este cea mai importantă pentru a putea simţi esenţa vieţii şi pentru că biblioteca este locul cultural cel mai vechi şi populat de cei care încă mai îndrăgesc mirosul cărţilor, liniştea şi dorinţa de a se dezvolta, Valentin Smedescu, şef al Serviciului îndrumare metodologică şi coordonare filiale al Bibliotecii Judeţene Antin Ivireanul a acordat un interviu pentru Impact real în care a subliniat importanţa lecturii şi ultimele programe derulate de Biblioteca Judeţeană.

Impact Real: „Câte biblioteci mai există în judeţul Vâlcea?”

Valentin Smedescu: Întrucât de aproape patru ani, coordonarea s-a realizat numai de la distanţă, de la centru, nu pot să vă dau un număr concret de biblioteci rămase, dar, în orice caz, sunt cu mult mai puţine decât ne-am dori. La finalul anului 2014 aveam funcţionale 86 de entităţi tip bibliotecă, având bibliotecar cu normă întreagă, cu 40 de ore pe săptămână program cu publicul şi cu pachet biblionet complet, având toate dotările. În judeţ avem trei filiale, care funcţionează în condiţii improprii, la Casa Tineretului, la etajul 5, în Căminul Olchim din Traian şi la Goranu, unde, chiar dacă aceste condiţii sunt puţin mai bune decât la celelalte două filiale avem o problemă, deoarece în scurt timp bibliotecara de acolo va pleca din instituţie şi va trebui să formăm un alt personal.

Impact Real: Mai vin tinerii la bibliotecă? Sau bătrânii sunt principalii solicitanţi de carte?

Valentin Smedescu: Aceasta este speranţa noastră, tinerii, care nu încetează să păşească pragul bibliotecii. Tinerii şi copiii care vin acum vor înţelege mai mult decât părinţii, şi poate şi profesorii lor, cât de important este să vină de mici la bibliotecă şi sperăm că, la rândul lor, când vor avea copii îi vor aduce şi pe aceştia la bibliotecă, astfel încât sa o considere o a treia casă, o normalitate. Tinerii vin şi pentru proiectele pe care le dezvoltăm noi, dar şi din simplul motiv că vor să vină să înveţe, să citească, să se informeze. În primul rând vin aici pentru a se instrui şi a se dezvolta. Fără ei biblioteca nu ar avea viitor, de aceea noi încercăm să compensăm prin oferta noastră de servicii la distanţă, prin resursele electronice online de pe portalul Memorie şi Cunoaştere Locală pe care îl dezvoltăm. În acest fel avem mult mai mulţi cititori decât utilizatori fizici care trec pragul bibliotecii. Bătrânii vin în special pentru presă, dar şi pentru cărţi. Sunt persoane care au citit toată viaţa şi nu pot renunţa nici în ultima clipă. Anul trecut am publicat în revista bibliotecii fotografia unui domn de 93 de ani care venea la bibliotecă constant, dar având un accident nu a mai putut veni timp de câteva luni, dar apoi, după ce s-a făcut bine, s-a întors la marea sa iubire, cultura.

Impact Real: Ce proiecte sunt în derulare sau urmează să fie în derulare la Biblioteca Judeţeană?

Valentin Smedescu: Eu pot vorbi mai mult despre proiectele pe care le organizează bibliotecarii din judeţ. Avem programe de educaţie cinematografică, programe de educaţiei financiară, de educaţie parentală, programe de tip Ora pe Net, avem concursul „Vâlcea, Colţ de Rai”, programe de Coding pentru patru biblioteci publice din judeţ şi, de asemenea, pentru fiecare bibliotecă din cele rămase funcţionale există posibilitatea de a-şi organiza propriile proiecte.

Impact Real: „Pe viitor aveţi ceva ce vreţi să îmbunătăţiţi în activitatea bibliotecii?

Valentin Smedescu: Avem foarte multe de îmbunătăţit. Urgenţa numărul 1 ar fi sistematizarea în totalitate, în catalogul nostru electronic, a tot ceea ce constituie sursele de cunoaştere la nivelul judeţului, astfel încât, la cea mai rapidă căutare online sau în intranetul nostru, utilizatorul serviciilor noastre să găsească exact ceea ce îl interesează. Utilizatorul modern nu are timp să aştepte un bibliotecar care îşi aminteşte mai mult sau mai puţin ce ar trebui să îl intereseze pe el. În paralel cu acest prim pas, transpunerea în online a tot ceea ce constituie informaţia esenţială despre Vâlcea este foarte importantă. Dacă nu ne străduim să facem acest lucru, să transpunem în mediul online tot ceea ce ţine de memoria şi cunoaşterea locală rămânem condamnaţi la statutul acela vechi de depozit de cărţi unde vine cineva să ceară o carte, dacă vine, iar acest lucru va duce la dispariţia în timp a bibliotecilor.

Impact Real: Cine ţine gestiunea fiecărei biblioteci?

Valentin Smedescu: Teoretic şi practic, toate bibliotecile care au mai rămas funcţionale în judeţul Vâlcea au un bibliotecar încadrat cu normă întreagă de administraţia locală, remunerat de Consiliul Local şi coordonat din punct de vedere metodologic şi ajutat să se dezvolte personal de Biblioteca Judeţeană. Noi avem doar component de coordonare metodologică, dar finanţarea bibliotecii, dotarea acesteia şi tot ceea ce ţine de buna ei funcţionare sunt în sarcina administraţiilor locale.

Impact Real: Mai există fond de carte la toate bibliotecile?

Valentin Smedescu: Aici este doar fondul de carte şi periodice, şi tot ceea ce presupune biblioteca aceasta, strict pentru Biblioteca Judeţeană. Fiecare bibliotecă publică din judeţ are propriul fond de carte, independent de fondul nostru de carte, iar această gestiune este a administraţiei locale, şi este finanţat din bugetul fiecărei administraţii locale. Un alt lucru foarte important pe care eu, împreună cu colegii mei îl facem acum este inventarierea periodică a fondului de carte. În funcţie de numărul de unităţi de bibliotecă pe care le are fiecare secţie sau filială se efectuează un inventar, astfel încât, după 4, 6, 10, sau 15 ani, în funcţie de numărul de volume al fiecărei secţii, inventarul reliefează măsura în care datele oficiale, catalogul şi registrul inventar se regăsesc faptic în unităţile de bibliotecă existente pe raft. Deoarece an de an se produc inevitabile pierderi de resurse de cultură, mai ales cititorii mai puţin civilizaţi care preferă să rupă foile din cărţi, din această cauză trebuie inventariate volumele, astfel încât să ştim pe ce ne bazăm şi că menţinem o gestiune cât mai corectă şi mai exactă.

Elena BUDI

Despre autor

admin

admin

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...