Fonduri europene pentru un amplu proiect de infrastructură, la Bălceşti

Claudia ŞCHIOPU

Prioritatea administraţiei locale din Bălceşti o reprezintă proiectele cu finanţare europeană.

Despre implementarea acestora la nivelul oraşului, primarul din Bălceşti afirmă că sunt unica şansă de a reconstrui aşezarea, subliniind faptul că, prin deschiderea noilor axe de finanţare sunt fonduri care vin de la Uniunea Europeană pentru toate domeniile, însă trebuie multă muncă, implicare, dar şi o accelerare a documentaţiilor pentru obţinerea sigură a finanţărilor în acest sens. Dacă, anii trecuţi, pentru oraşele mici absorbţia fondurilor europene pentru proiectele de dezvoltare a zonelor respective era aproape inexistentă, acum, în oraşul Bălceşti se implementează un proiect care priveşte modernizarea oraşului, în valoare de 5 milioane de euro. Este un proiect integrat, pe partea educaţională, cultural-recreativă şi pentru modernizarea infrastructurii rutiere: „În doar un singur mandat nu poţi să realizezi totul. Avem proiecte în implementate sau proiecte care urmează să fie implementate, şi pot spune că sunt mulţumit de ceea ce le-am promis cetăţenilor. Prima şi cea mai mare satisfacţie a mea este redeschiderea spitalului. Apoi urmează partea de infrastructură, la care mai avem de lucrat. La acest capitol avem deja în implementare un proiect cu bani europeni, pe Axa 13, prin Programul Operaţional Regional „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în localităţile mici şi mijlocii”, în cadrul căruia avem lucrări de modernizare a infrastructurii de drumuri, a celei educaţionale, dar şi culturale. Ne-am mişcat repede cu finalizarea documentaţiei, proiectul fiind al cincilea de acest gen din regiunea Sud-Vest Oltenia. Accesarea fondurilor europene prin deschiderea acestor noi axe reprezintă ocazia unică de dezvoltare a oraşului, şansa noastră, iar noi nu am ratat această posibilitate. Proiectul ajunge până la 5 milioane de euro şi este un proiect amplu, care va schimba radical imaginea oraşului”, a precizat primarul din Bălceşti, Constantin Aleca.

Proiect integrat pe partea educaţională, cultural-recreativă şi pentru modernizarea infrastructurii rutiere

În cadrul proiectului se vor aloca fonduri europene pentru modernizarea a două şcoli, dar şi pentru asfaltarea drumurilor de interes local. Ambele locaţii vor beneficia de dotări şi lucrări de reabilitare, aşa cum ar trebui să fie o şcoală modernă: „Proiectul a căzut ca o mană cerească pentru oraşul Bălceşti. În cadrul acestui proiect sunt incluse lucrări de modernizare a infrastructurii de drumuri, a celei educaţionale, dar şi culturale. La capitolul infrastructură, partea de proiectare este în faza de final, iar în maximum două săptămâni vom face procesul de predare-primire, după care vom scoate la execuţie lucrarea. Dacă nu vom avea contestaţii, constructorul care va câştiga licitaţia poate să înceapă lucrările din toamna acestui an. Urmează lucrările de modernizare pentru şcoli, unde partea de proiectare este în faza pregătirii caietului de sarcini, şi apoi vom face achiziţia pentru proiectare, după care va fi licitaţia, iar apoi execuţia lucrărilor”, a precizat primarul Constantin Aleca.

Investiţie de 5 milioane de euro pentru oraşul Bălceşti

Se vor moderniza prin asfaltare drumurile de interes local, podeţele şi şanţurile pe o lungime de 12 kilometri şi se va face amenajarea pe o lungime de 2,7 kilometri a trotuarelor în oraş. În proiect intră şi două şcoli: Şcoala Generală Bălceşti, unde se vor executa lucrări de reabilitare, modernizare şi dotare, dar şi Şcoala Generală din Otetelişu. Fiecare sală de clasă a şcolii din Bălceşti va fi dotată cu tablă interactivă, proiectoare 3D cu ecrane de proiectare, mobilier nou, centrală termică, uşi şi pardoseală schimbate. În curtea şcolii se vor amenaja două terenuri sintetice, iar sala de sport existentă va fi modernizată şi dotată, şi se va face o extindere pentru vestiare. Şcoala va fi împrejmuită cu gard din fier forjat. La Şcoala Generală din satul Otetelişu întreaga clădire va reabilitată, modernizată şi dotată. Şcoala are opt săli de clasă care şi fiecare sală va fi dotată cu table interactive, proiectoare 3D şi mobilier. În curtea şcolii se va construi un teren sintetic şi un teren cu gazon natural cu dimensiunea de 90 x 45, unde se vor construi inclusiv vestiare. Tot în curtea şcolii se va amenaja un parc dotat cu mobilier urban, pergole, alei, trotuare, sistem de irigaţii, sistem WiFi – internet gratuit pentru cei din zonă. La şcoala din satul Otetelişu se va construi şi o sală de festivităţi.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *