Aurora MĂGURĂ: „Infrastructura, sănătatea şi educaţia sunt principalele mele priorităţi”

Claudia ŞCHIOPU

Primarul comunei Popeşti, Aurora Măgură a vorbit într-un interviu acordat publicaţiei Impact real despre proiectele aflate în derulare pe raza localităţii. Ce strategie are în perioada următoare pentru modernizarea infrastructurii, care sunt principalele realizări în acest mandat, dar şi ce trece la capitolul nereuşite, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Care consideraţi că sunt principalele dumneavoastră realizări în acest mandat?

Aurora Măgură: Sunt mulţumită de proiectele pe care le-am făcut. Sunt mândră de colegii mei, de echipa acestei primării. Am modernizat un cămin cultural care nu mai era funcţional de 20 de ani, unde, în vara acestui an, am reuşit, după atâta vreme, să ţinem serbarea de sfârşit de an şcolar a copiilor. A fost un eveniment important pentru comunitatea noastră, care nu s-a mai organizat de mult timp. În prezent avem un centru cultural unde periodic se ţin piese de teatru pentru copii, avem activităţi culturale şi, pe viitor, plănuim să organizăm şi spectacole, aşa cum erau cândva la noi în sat. Modernizarea căminului cultural a fost şi prima mea investiţie. Apoi am început să facem proiecte, şi ne-am gândit că cele mai importante lucruri pentru comunitate sunt sănătatea şi şcoala, lucruri care lipseau definitiv. În şcoli s-au făcut lucrări de spoială şi s-au pus nişte termopane, dar astăzi avem şcoli la standarde europene. Am modernizat dispensarul care nu s-a făcut de 50 de ani, iar canalizarea este şi ea o necesitate Cu bani alocaţi pentru situaţii de urgenţă s-a construit o punte pietonală în valoare de 50 de mii de lei. În aceşti trei ani am mai terminat şi cele două proiecte pe care le-am preluat de la fosta administraţie pentru satul Firijba şi modernizarea drumurilor de tarla.

Impact real: Ce aţi trece la capitolul nereuşite?

Aurora Măgură: Moştenirea lăsată de administraţiile precedente, asta aş trece. După trei ani, în continuare mai avem datorii moştenite de la fostele administraţii. Avem procese în derulare pe care unele le câştigăm, pe altele le pierdem. Am plătit 200 de mii de lei penalităţi pe care ni le-a impus firma Strabag. De asemenea, am plătit 100 de mii pentru că fostul primar, Alin Popescu a pus în zona blocurilor două ţevi, pentru un proiect prin care spunea că a făcut două puţuri de apă pentru blocuri, dar acestea nu au fost niciodată utile, şi niciodată nu au funcţionat. Când am preluat funcţia de primar era hotărârea judecătorească câştigată. Am tras de ea cât s-a putut, dar, în final ni s-au blocat conturile şi am fost nevoiţi să plătim aproape un miliard pentru cele două ţevi. Mai mult, ne-au fost sechestrate microbuzele pentru 50 de mii de lei (500 de milioane de lei vechi), tot pentru nişte datorii moştenite. Sunt multe necazuri de care încă mai tragem. 

Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare, pe raza localităţii?

Aurora Măgura: Avem lucrări, iar localitatea este un şantier. Investiţiile din Popeşti sunt realizate în mare parte cu bani atraşi prin Programul Naţional de Dezvoltare – PNDL-2. A fost un program de finanţare care a decurs foarte bine, numai cine nu a avut proiecte nu a primit bani. Noi am depus 11 proiecte şi au fost finanţate patru, care însumează 145 de miliarde de lei vechi. Este vorba despre modernizarea a două unităţi de învăţământ, respectiv Şcoala Gimnazială Urşi-Popeşti şi Şcoala Gimnazială din satul Dăeşti, construirea unei săli de sport în incinta şcolii de la Dăeşti, dar şi modernizarea dispensarului. Cel mai important proiect pentru comunitate îl reprezintă introducerea sistemului de canalizare, un proiect în valoare de 2 milioane de euro, care cuprinde o reţea de 25 de kilometri în satele Popeşti, Meieni, Dăeşti şi Curtea. În prezent se lucrează la modernizarea şcolii din satul Dăeşti  iar lucrările sunt pe ultima sută de metri. Este o şcoală foarte frumoasă, poate printre singurele şcoli moderne din mediul rural, unde doar pereţii au mai stat în picioare din vechea clădire, în rest totul a fost dat jos, totul s-a renovat şi modernizat. Sunt mândră fiindcă am reuşit, pe lângă această şcoală frumoasă, unde lucrările se vor finaliza în cel mai scurt timp, să finalizăm lucrările de modernizare şi la şcoala din satul Urşi. Proiectul acesta s-a inaugurat în luna august. Şi modernizarea dispensarului uman este în plină desfăşurare, cred că luna viitoare îl vom termina. Lucrarea a început în luna aprilie şi, în scurt timp, o vom finaliza.

Impact real: Cât de extinsă este reţeaua de apă şi canalizare din comună?

Aurora Măgura: În ceea ce priveşte proiectul de canalizare lucrările se derulează mai greoi, investiţia este realizată în procent de 50%, dar suntem în grafic, iar proiectul se va finaliza anul viitor. Alimentare cu apă avem încă din anul 2005, am mai avea nevoie de o extindere de reţea în satul Urşi, unde există şi sistem de canalizare. Încă ne gândim, să vedem de unde vom obţine sursa de finanţare.

Impact real: De curând aţi reuşit să finalizaţi şi modernizarea Căminului Cultural. Cu ce fonduri aţi reuşit să-l reabilitaţi, şi când vom avea loc o inaugurare oficială?

Aurora Măgură: Am reuşit să finalizăm căminul cultural, un proiect de suflet, pe care am reuşit să-l realizăm cu sprijinul Consiliului Judeţean. Toţi banii, aproximativ 5 miliarde de lei vechi, i-am primit de la Consiliul Judeţean. Pe această cale vreau să-i mulţumesc pentru sprijin domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, pentru că a înţeles faptul că nu avem şi noi un cămin cultural funcţional la Popeşti şi că este nevoie de o astfel de locaţie pentru a ne desfăşura evenimentele culturale şi cele educaţionale. Nu aveam o sală mare în localitate, doar sala de şedinţe a primăriei, care nu poate găzdui prea multe persoane. Fondurile ne-au fost repartizate încă de anul trecut şi iată că astăzi am reuşit să finalizăm această investiţie importantă pentru localitate. Mai avem încă un cămin cultural în localitate, dar pe care trebuie să îl dărâmăm, deoarece construcţia este foarte afectată, şi nu mai permite reabilitarea. Vom face şi o inaugurare oficială a noului cămin, probabil de 1 Decembrie, mai avem puţin de lucru. Anul trecut am sărbătorit ziua noastră naţională în frig, afară, în faţa primăriei. Anul acesta va fi altceva, vom sărbători aşa cum se cuvine. Încălzirea clădirii este modernă, prin aer condiţionat, pe care vara îl folosim ca aer rece. Au loc 150 de oameni la mese şi cred că 300 pe scaune. Suntem foarte mulţumiţi de felul cum arată noua locaţie. Chiar am organizat acolo un prim eveniment, serbarea de sfârşit de an, cu toţi copiii de la cele două şcoli din localitate. A fost foarte frumos.

Impact real: S-a deschis un nou program guvernamental, Fondul Naţional de Investiţii. Vă gândiţi să depuneţi vreun proiect?

Aurora Măgură: Încă ne gândim, până în prezent nu am depus nici un proiect. Îmi este teamă de acel împrumut pe 20 de ani, nu aş vrea să îndatorez primăria pe atât de mulţi ani. Cunoaştem normele de aplicare pentru acest program. Normal că ne-am dori şi noi măcar un proiect de asfaltare. În prezent lucrăm la un studiu de fezabilitate împreună cu Şirineasa şi Cernişoara pentru introducerea reţelei de gaze naturale, pe care intenţionăm să-l depunem la Fondul Naţional de Investiţii. Vom vedea însă ce întorsătură vor lua lucrurile, în funcţie de deciziile pe care le va lua noul Guvern, privind finanţarea proiectelor pe care administraţiile locale le au depuse. Noi avem şi alte proiecte care nu au fost prinse la finanţare în prima fază, prin PNDL-2. Este vorba despre proiecte de asfaltare a drumurilor comunale, fiindcă, pentru noi, cele mai importante investiţii sunt cele pentru modernizarea drumurilor comunale. La capitolul infrastructură am mai avea nevoie de asfalt pe aproximativ 20 de kilometri şi închidem tot ceea ce înseamnă modernizarea infrastructurii rutiere la Popeşti.

Impact real: La Popeşti există un punct turistic unic, în satul Firijba, care parcă a încremenit în timp. Cât de interesantă este această zonă, pentru turişti?

Aurora Măgură: În acest colţ de lume minunat pe care ni l-a dat Dumnezeu în grijă, am reuşit să modernizăm drumul. În Firijba nu trebuie să modelăm noi prea mult, consider că trebuie să păstrăm autenticitatea, şi este suficient. Este un obiectiv turistic important. Sătucul este situat în mijlocul pădurii, unde poate fi amenajată o micro-staţiune turistică, unde să se poată practica un turism curat, ecologic, şi unde vizitatorii să se poată odihni în mijloc de pădure, dat fiind aerul curat, pajiştea de un verde crud şi locurile de o rară frumuseţe. În acest sătuc mai sunt doar 14 gospodării. Firijba este un sat cu imagini parcă desprinse din poveştile vechi, unde casele îşi păstrează încă arhitectura pe care le-au dat-o primii locuitori care au pus piciorul aici. Este un adevărat muzeu în aer liber, şi este aproape o minune faptul că aşezarea a supravieţuit în forma sa iniţială, conservându-se singură, în mijloc de pădure.

Claudia ŞCHIOPU i

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *