Primăriile sunt în colaps din cauza ultimei rectificări bugetare

 Breaking News

Primăriile sunt în colaps din cauza ultimei rectificări bugetare

Primăriile sunt în colaps din cauza ultimei rectificări bugetare
octombrie 21
07:44 2019

Claudia ŞCHIOPU

Criza financiară şi lipsa de măsuri coerente pentru colectarea bugetară începe să îşi arate colţii. Jumătate dintre primării au primit sume diferite la ultima rectificare bugetară, iar altele au aflat cu surprindere că alocarea bugetară este zero.

Ultima alocare de fonduri pe care „Guvernul PSD ” a repartizat-o administraţiilor locale a adus supărare mare în rândul administraţiilor locale. Dintre cele 89 de localităţi au primit fonduri doar 48, în condiţiile în care toate localităţile din judeţ au nevoie de bani pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi acoperirea cheltuielilor de funcţionare până la sfârşitul acestui an. Primarii care nu au primit nici un leu spun că gaura din buget se transpune în falimentul previzibil spre care se îndreaptă mai bine de jumătate dintre primării.

La Stoeneşti, primarul Gheorghe Dumbravă nu îşi ascunde nemulţumirea, fiind unul dintre cei 40 de primari care a primit zero lei: „La începutul anului ni s-a promis că ni se vor aloca fonduri prin rectificări bugetare pe parcursul anului pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, dar şi pentru funcţionarea aparatului administrativ. Ţin să subliniez că, în Primăria Stoeneşti nu sunt salarii foarte mari, chiar dacă am avut această posibilitate, de a le majora, iar pentru cheltuiala privind drepturilor persoanelor cu dizabilităţi avem un necesar de 5 miliarde de lei vechi. Din păcate, în acest moment, Primăria Stoeneşti nu mai are nici un leu. Luna viitoare nici salariile nu le vom mai putea plăti”, a declarat primarul Gheorghe Dumbravă. Primăria Stoeneşti are în derulare proiecte în valoare de 8 milioane de euro, din fonduri europene şi guvernamentale, iar suma de care are nevoie privind cofinanţarea proiectelor este de 90 de miliarde de lei vechi.

Primarii sunt nemulţumiţi după rectificare Prin recenta repartizare de fonduri pentru funcţionare şi pentru plata drepturilor persoanelor cu dezabilităţi, primăriile au fost tratate discriminatoriu, primind fonduri diferenţiat. Chiar dacă Primăria Drăgoşti este una dintre administraţiile locale care se află pe lista repartizării fondurilor, situaţia bugetară din administraţia locală este dramatică, din cauza măsurilor pe le-a impus-o Guvernul de la începutul acestui an. Primăriile au fost astfel obligate să suporte integral cheltuielile cu asistenţa socială, chiar dacă bugetul lor era prea mic pentru acest lucru. Această trecere a plăţilor de la stat pe umerii administraţiilor publice locale a creat mari dezechilibre bugetare în unităţile administrativ-teritoriale.

Gheorghe Melente: „Avem restanţe din luna mai la plata persoanelor cu dizabilităţi”

Nici primarii care au primit resturi de fonduri de la Guvern nu sunt mai fericiţi, deoarece cheltuielile sociale pe care trebuie să le suporte în acest moment depăşesc cu mult disponibilul de fonduri pe care îl au. „Eu sunt unul dintre primarii care au primit prin această rectificare 252 de mii de lei, în situaţia în care noi avem nevoie lunar de 70 de mii de lei pentru plata persoanelor cu dezabilităţi şi sunt neplătite aceste persoane din luna mai. Avem nevoie de aproximativ 4 miliarde de lei vechi pentru cofinanţarea proiectelor. Solicitarea noastră pentru toate aceste cheltuieli a fost de 7 miliarde de lei vechi. Pentru funcţionarea şcolilor am solicitat 16 mii de lei şi nu ne-au dat nici un leu, nici lemne pentru încălzirea şcolilor nu putem să luăm, deşi suntem una dintre localităţile care au mai primit ceva prin această rectificare. Nu ştiu care au fost criteriile de alocare a acestor fonduri, dar au fost în mod sigur diferenţiate”, a precizat primarul localităţii Drăgoeşti, Gheorghe Melente.

Rectificare de zero lei şi pentru Consiliul Judeţean

Pe lista celor care au primit zero lei este inclusiv administraţia publică judeţeană din Vâlcea care, în această situaţie, solicită repartizarea sumelor necesare pentru unităţile administrativ-teritoriale privind drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav, conform situaţiilor anexate.

Municipiul Râmnicu Vâlcea se lăfăie în fonduri

La polul opus se situează Municipiul Râmnicu Vâlcea, care a primit nu mai puţin de 18,6 milioane de lei noi la această rectificare, respectiv 186 miliarde de lei vechi. În această situaţie, municipalitatea va avea de unde să facă în continuare investiţii, dintre care majoritatea nu aduc bani decât în buzunarele clientelei din jurul decidenţilor din instituţie, cum a fost, de exemplu, şi exemplul cu achiziţionarea celor peste 1,2 milioane de saci de gunoi pe care primăria urmează să îi împartă populaţiei din Râmnic, sau asfaltarea străzilor de mai multe ori într-un an, de preferat a celor aflate în apropierea proprietăţilor primarului în funcţie.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...