CET Govora, obligată de instanţă să plătească 182 de milioane de lei către Complexul Energetic Oltenia

 Breaking News

CET Govora, obligată de instanţă să plătească 182 de milioane de lei către Complexul Energetic Oltenia

octombrie 23
19:34 2019

În urma unei decizii a Curţii de Apel Piteşti s-a dispus recent plata sumei de 182 de milioane de lei de CET Govora către Complexul Energetic Oltenia. Anterior, Complexul Energetic Oltenia, producătorul de energie electrică pe bază de cărbune controlat de statul român, prin Ministerul Energiei, cu peste 77% din acţiuni a pierdut în primă instanţă, la Tribunalul Vâlcea, procesul prin care solicita ca CET Govora, furnizorul de energie, căldură şi abur industrial deţinut integral de Consiliul Judeţean Vâlcea să-i plătească 182 de milioane de lei, reprezentând banii datoraţi pe exploatările miniere Berbeşti şi Alunu, conform contractului de transfer de afacere încheiat în martie 2015. Procesul a fost intentat împotriva Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, care a refuzat o cerere de plată în acest sens înaintată de CE Oltenia în august anul trecut. Complexul Energetic Oltenia a contestat refuzul la plată. Anterior, la începutul acestui an, CEO, alături de alţi creditori chirografari a pierdut şi procesul în care contesta planul de reorganizare a CET Govora, aflată în insolvenţă din 2016, plan care prevede ca aceşti creditori defavorizaţi, cel mai important fiind Complexul Energetic Oltenia, cu aproape 48% din totalul masei credale (peste 194 de milioane de lei), nu vor recupera nimic din creanţele lor. În 2015, ca urmare a unei decizii luată la nivel guvernamental, CET Govora, furnizor al societăţilor SC Oltchim SA şi SC Ciech Soda România SA, dar şi al sistemului de încălzire centralizat din Râmnicu Vâlcea, Băile Olăneşti şi Călimăneşti, a preluat de la CEO exploatările miniere Berbeşti şi Alunu, inclusiv efectivul de personal de peste 1.000 de mineri, în schimbul asumării angajamentului de a-şi achita datoriile istorice către CE Oltenia pentru livrările de cărbune neplătite din trecut. În felul acesta, spera Guvernul de atunci, CE Oltenia urma să scape de o activitate generatoare de pierderi fără să fie nevoit să concedieze salariaţi, CET Govora primea în ograda proprie sursa de aprovizionare cu materie primă şi se rezolva şi problema datoriilor istorice.

CET Govora a plătit la CEO doar prima rată din preţ, 2,25 milioane de lei

Preţul transferului de afacere, care includea creanţele Complexul Energetic Oltenia asupra CET Govora a fost stabilit prin contract la 184,14 milioane de lei. Suma urma să fie plătită eşalonat, într-o perioadă de 10 ani, în felul următor: 6,75 milioane de lei în trei rate anuale a câte 2,25 milioane de lei în perioada 2015-2017, iar cea mai mare parte a sumei, de 177,39 milioane lei urma să se plătească în şapte tranşe anuale a câte 25,34 milioane de lei, în perioada 2018-2024. CET Govora a plătit CEO prima rată din preţ, de 2,25 milioane de lei, în decembrie 2015, după care a intrat în insolvenţă în luna iunie a anului următor şi a încetat plăţile, iar restul de bani, respectiv 181,89 milioane de lei, a fost înscris, alături de alte datorii, la masa credală a CET Govora, cu statut de creanţă chirografară. În total, Complexul Energetic Oltenia figurează în tabelul definitiv al creditorilor CET Govora cu creanţe chirografare de peste 194 de milioane de lei, fiind cel mai mare creditor, cu o pondere de aproape 48% din totalul masei credale. Şocul a intervenit în vara anului trecut, când a fost depus planul de reorganizare al CET Govora, care prevede plata a doar un sfert din totalul de circa 406 milioane de lei al datoriilor companiei, respectiv 99,1 milioane de lei. În document se menţionează faptul că toţi creditorii chirografari ai CET Govora nu vor fi plătiţi, reducerea cuantumului creanţei vizând 100%. În acest fel, Complexul Energetic Oltenia nu îşi mai primea banii cuveniţi pentru vânzarea exploatărilor miniere Berbeşti şi Alunu. Planul de reorganizare a fost aprobat de creditori în iunie 2018, în condiţiile Legii insolvenţei, în pofida opoziţiei celor chirografari. În consecinţă, în august 2018, CEO a solicitat administratorului judiciar al CET Govora plata imediată de către companie a tranşelor din preţ aferente anilor 2016 şi 2017, de 4,5 milioane de lei, iar ulterior reluarea plăţilor anuale, reprezentând restul de 177,39 milioane de lei, începând cu decembrie 2018 până în decembrie 2024, inclusiv. Administratorul judiciar Euro Insol a răspuns, la începutul lunii octombrie 2018, că acest lucru nu mai este posibil, dat fiind că această creanţă, generată de contractul de transfer de afacere din 2015, datează de dinainte de deschiderea procedurii de insolvenţă a CET Govora, fiind de altfel trecut în tabelul de creanţe al companiei, şi este gestionată potrivit Legii insolvenţei. Cu alte cuvinte, nu va mai fi plătită, după ce creditorii au aprobat planul de reorganizare care prevedea reducerea la zero a creanţelor chirografare. �?

Despre autor

admin

admin

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...