Mănăstirea Cozia se înnoieşte cu ajutorul enoriaşilor şi stareţului Veniamin Luca

 Breaking News

Mănăstirea Cozia se înnoieşte cu ajutorul enoriaşilor şi stareţului Veniamin Luca

Mănăstirea Cozia se înnoieşte cu ajutorul enoriaşilor şi stareţului Veniamin Luca
octombrie 24
16:21 2019

Mănăstirea Cozia este un complex monahal medieval situat în oraşul Călimăneşti şi este o ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân, extinsă şi renovată de-a lungul istoriei sale multiseculare. Mănăstirea Cozia a constituit de-a lungul timpului un puternic focar de cultură românească şi, având o istorie grea în spate, a reuşit să încălzească şi inimile celor mai puţin credincioşi dintre oameni. Astăzi este un loc de pelerinaj pentru foarte mulţi turişti, fiind printre cele mai vizitate locaşuri de cult din România. Mănăstirea îl are ca stareţ pe părintele Veniamin Luca, instalat de ÎnaltPreasfinţitul Varsanufie, care i-a încredinţat noului stareţ de la Cozia misiunea creşterii duhovniceşti a vieţii monahale „după tradiţia păstrată de la Sfântul Nicodim de la Tismana”.

Părintele stareţ Veniamin Luca a dezvăluit pentru Impact real o parte dintre planurile sale pentru mănăstire:

Impact real: Părinte stareţ, se vede că Mănăstirea Cozia este unul dintre lăcaşele de cult cel mai bine păstrate din judeţ. Deşi mănăstirea este foarte frumoasă, mai vin tinerii şi credincioşii aici, sau v-aţi chinuit în zadar să înfrumuseţaţi totul?

Veniamin LUCA: Da, să ştiţi că vin foarte mulţi credincioşi aici, mai ales tinerii cu copii lor, chiar şi familii de tineri. Până şi la slujbe participă tinerii, sunt foarte mulţi care cer ajutorul, mai ales în perioada postului vin regulat la spovedit, astfel încât mulţi dintre credincioşii mănăstirii sunt tineri.

Impact real: Ne puteţi spune dacă centrul de lângă mănăstire este funcţional, şi dacă, atunci când aveţi pelerinaje, cei care vin de departe se pot caza aici?

Veniamin LUCA: Centrul acela despre care spuneţi dumneavoastră este Casa Patriarhiei şi nu este a noastră, nu ţine de mănăstire, iar grupurile de pelerinaj le cazăm aici. Aceştia vin din România sau din anumite sate, iar noi am amenajat un corp de clădire care are în jur de 50 de paturi, şi este făcut special pentru credincioşii care vin de departe, şi nu numai.

Impact real: Enoriaşii se mai implică astăzi în ajutarea mănăstirilor? Vă mai ajută oamenii obişnuiţi?

Veniamin LUCA: Să ştiţi că ne ajută, când aduc pomelnice la biserică noi ne rugăm pentru dânşii şi de aici mai vine ajutorul. Mai sunt şi oameni care mai aduc din proprie iniţiativă un ajutor mănăstirii, dar cam atât.

Impact real: Credeţi că, peste ani, credinţa va mai exista în forma în care o percepem noi astăzi?

Veniamin LUCA: Credinţa a fost întotdeauna în balanţă, chiar dacă a oscilat mereu. După Revoluţie a crescut nivelul de oameni credincioşi, dar mereu a fost şi va fi o perioadă de cădere şi de ridicare a celor care cred în bunul Dumnezeu.

Impact real: Aţi reuşit să realizaţi şi lucrări de modernizare importante la mănăstire în ultimii ani? Aveţi posibilitatea să atrageţi şi fonduri europene?

Veniamin LUCA: Deocamdată încercăm să realizăm cu bani proprii anumite lucrări aici, la mănăstire. Am modernizat-o puţin, să zic aşa, am mărit spaţiul din faţa mănăstirii, pentru că era foarte îngust şi am modernizat spaţiile verzi, am pus câteva bănci, şi sperăm ca, la sfârşitul acestei săptămâni să finalizăm şi lucrările din faţa locaşului. Mai trebuie apoi să refacem şanţurile care sunt nemodernizate de ani buni. Mai avem în plan să facem un parc unde avem livada cu meri, pentru că acum am făcut o altă livadă, chiar în faţa mănăstirii şi putem să amenajăm un parc pentru tineri, copii, şi mai ales pentru oamenii în vârstă. Oamenii vin acum la slujbă şi pot să se relaxeze lângă Olt, dar, dacă nu avem un loc special pentru acest lucru, nu rămân prea mult timp la noi. Ştiţi cum este vorba aceea: dacă este slujba frumoasă, şi curtea trebuie să fie frumoasă. Foarte mulţi enoriaşi vin de la staţiunea de lângă, din Căciulata şi, deşi noi facem slujba la o anumită oră, ne-am pliat după programul dânşilor, încât oricine să poată merge la tratament şi apoi la slujbă, fără grabă şi fără probleme. Avem multe în plan şi, cu ajutorul lui Dumnezeu sunt convins că vom reuşi. Cu fonduri europene vrem să încercăm să le accesăm, avem în plan, pentru a moderniza pe exterior mănăstirea Cozia, dar ne trebuie multe avize, şi mai avem de aşteptat. Sperăm că de anul viitor vom face mai multe lucruri bune. Elena BUDI

Despre autor

admin

admin

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...