Majorarea salariului minim, o ultimă decizie a Guvernului PSD

 Breaking News

Majorarea salariului minim, o ultimă decizie a Guvernului PSD

Majorarea salariului minim, o ultimă decizie a Guvernului PSD
octombrie 27
18:14 2019

Claudia ŞCHIOPU

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că executivul va pune în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern prin care salariul minim pe economie va fi majorat cu 100 de lei. Astfel, salariile nete vor creşte cu 100 de lei pentru angajaţii cu studii medii şi cu 150 de lei pentru cei cu studii superioare.

Reamintim faptul că, în ultimii 19 ani, salariul minim a crescut etapizat în fiecare an, mai puţin în 2010 când a stagnat.

Majorarea salariului minim propus săptămâna aceasta în guvern spre dezbatere a iscat însă controverse şi un atac din zona liberalilor. Rămâne însă de văzut dacă, în viitor, Guvernul „monocolor” PNL va accepta măsura luată de Guvernul PSD.

Despre această propunere a Guvernului, ministrul Muncii demis prin moţiunea de cenzură, Marius Budăi, a adus o argumentaţie destul de detaliată, în care arată de ce creşterea salarială nu ar trebui să fie o noutate, ştiindu-se foarte bine că, în programul de guvernare al PSD, an de an s-a majorat salariul minim pe economie. Mai mult, în spatele acestor decizii stau statisticile de la nivel european, care arată că România este ultima a treia ţară din Uniunea Europeană din punctul de vedere al nivelului salariului minim brut garantat în plată. Prin urmare, atunci când se vorbeşte despre combaterea sărăciei sau despre încercarea de a reduce migraţia persoanelor din România, acest lucru se impune: „Creşterea salariului minim propusă de Guvern va avea ca efecte imediate reducerea sărăciei şi reducerea exodului românilor care pleacă la muncă în străinătate”, a precizat Marius Budăi, subliniind că „Orban nu ştie şi nici nu este interesat de aceste lucruri”. „În urma discuţiilor repetate cu mediul de afaceri şi în declaraţiile publice referitoare la mediul de afaceri, niciodată nu s-a mers pe o impunere sau pe o discuţie tranşantă, întotdeauna am rugat mediul de afaceri ca, atunci când ne referim la resursa umană, atât de importantă, unde din păcate există deficit de forţă de muncă extrem de mare, să se aplece cu mai multă preţuire şi cu mai mult respect asupra resursei umane. Dacă resursa umană se va simţi respectată, cu siguranţă randamentul muncii va creşte şi, crescând randamentul muncii, va creşte şi rezultatul exerciţiului financiar”, a declarat Marius Budăi.

În plin scandal se află majorarea salariului minim, propus săptămâna aceasta spre dezbatere Pe de altă parte, reprezentanţii PNL au subliniat că acesta este un act populist, acuzând social-democraţii că sunt nişte politicieni iresponsabil, care tocmai au primit o palmă din partea Parlamentului, pentru că este un guvern demis după o moţiune de cenzură. În replică, premierul desemnat, Ludovic Orban, declară că Guvernul PSD nu are capacitatea de a adopta o astfel de hotărâre, adăugând că, dacă va fi adoptată totuşi această hotărâre, atunci PNL o va anula.

Articolul 110 din Constituţie: (4) Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Articolul 26 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor: (3) În cazul încetării mandatului, sau în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

Salariul minim pe economie (nu vorbim despre cel în construcţii) se decide prin hotărâre de guvern, fără să fie nevoie de ordonanţă sau de proiect de lege. Nu este foarte clar, însă, dacă majorarea salariului minim (conform programului de guvernare aprobat de Parlament o dată cu învestirea Guvernului, în 2018) se consideră sau nu o schimbare de politică”.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...