Ora de desen altfel pentru cei mici, la Muzeul de Artă

 Breaking News

Ora de desen altfel pentru cei mici, la Muzeul de Artă

Ora de desen altfel pentru cei mici, la Muzeul de Artă
octombrie 27
17:10 2019

Ascuns în spatele unei porţi interesante, ca de cetate, Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea este descoperit astăzi de turişti din ce în ce mai puţini. Casa în care se află acesta este ea însăţi una dintre cele mai vechi din oraş, cu arhitectură de inspiraţie italiană, şi a aparţinut uneia dintre cele mai înstărite familii din oraş: familia Simian. Clădirea a aparţinut renumitei familii Simian, originară din Siliştea Sibiului, care a marcat istoria Râmnicului şi ai cărei membri s-au evidenţiat prin inteligenţă, iniţiativă, eleganţă şi spirit antreprenorial. Aceştia deţineau faimoasa fabrică de piele din oraş, cunoscută ulterior sub denumirea de „11 Iunie”, denumire dată de comunişti în timpul naţionalizării din 1948. După ce îi veţi păşi pragul, însă, Muzeul de Artă vă va ajuta să vă transpuneţi, însă, într-o altă lume. Casa Simian din Râmnicu Vâlcea găzduieşte de mai mulţi ani colecţia de artă a Muzeului Judeţean „Aurel Sacerdoţeanu” şi este condusă de vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Gheorghe Dican. Cunoscut pentru numeroasele expoziţii de artă, dar mai ales pentru crearea celei mai mari cupole-vitraliu din lume sub formă de acoperiş, aflată la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanu din Râmnic, Gheorghe Dican a răspuns câtorva întrebări pentru ziarul Impact real. Veţi afla din rândurile de mai jos cum a reuşit să îi atragă pe copii să îşi petreacă o parte dintre orele de curs la muzeu şi cum a crescut astfel numărul vizitatorilor şi iubitorilor de pictură şi artă, în general.

Impact real: În primul rând, am vrea să ştim ce expoziţii de artă aveţi în momentul actual la muzeu şi la Galeriile de Artă?”

Gheorghe Dican: La galeria de artă avem trei artişti: Aurel Bulacu, Alexandru Nicolae Ispas şi Horia Cristina. Mai avem o expoziţie fotografică în pasajul subteran din centru. Pe 22 octombrie am deschis două noi expoziţii de artă de o amploare foarte mare, ale artiştilor Letiţia Oprişan, o artistă de top din România şi Eugen Măcinic, un acuarelist foarte important şi foarte bun. Una dintre ele va fi expusă la pasajul subteran central, iar cea de-a doua la galeriile de artă din centru. Pe lângă expoziţia Letiţiei Oprişan, aceasta îşi va lansa cartea în prezenţa scriitorului Vasile Poenaru şi, cel mai important lucru, cred eu, va face o donaţie importantă pentru Muzeul de Artă din Râmnic: jumătate dintre lucrările sale vor fi donate muzeului.

Impact real: Mai vin vizitatori tineri, interesaţi de artă, la muzeu? Mai înţelege arta generaţia tânără?

Gheorghe Dican: Din păcate nu vin atât de mulţi vizitatori cât ar merita colecţia, care este una foarte importantă pentru arta românească şi contemporană. Mai ales vizitatori nu vin atâţia câşi ne-am dori noi, dar, de când am început să facem aceste ore deschise cu copii, numărul vizitatorilor a crescut, dar nu suficient de mult. Motivele lipsei vizitatorilor aşa cum ar merita muzeul ar fi în primul rând faptul că firmele de turism nu ne-au trecut în traseele lor pentru vizitele de pe raza municipiului, din cauza lipsei parcării. Nu avem parcare lângă muzeu, cel puţin nu suficient de mare pentru autocarele cu turişti. Cred că problema aceasta s-ar putea rezolva dacă între Muzeul de Istorie şi Bibliotecă Judeţeană s-ar amenaja o parcare.

Impact real: Ce proiecte aveţi în derulare, în acest moment?”

Gheorghe Dican: Avem proiecte interne, avem programele noastre, respectiv unele programe educaţionale. Avem în derulare proiectul „Micul pictor mare” şi „Ora de desen la muzeu”, în care învăţătorii vin şi îşi fac orele de desen aici. Aceste proiecte mă copleşesc, încât cu greu fac faţă cererilor, şi vorbim aici despre cereri ale claselor 0-4, deoarece învăţătorii au un program mai flexibil cu ei şi pot să facă acest lucru, adică să îşi desfăşoare orele de desen în afara clasei. Eu mă implic în aceste proiecte trup şi suflet, discut cu ei despre patrimoniu, despre bolile patrimoniului, despre opera de artă, mai facem şi lucrări după artiştii ale căror opere sunt expuse în muzeu.

Impact real: Aveţi ceva pregătit în calendarul dumneavoastră, pentru anul 2020?

Gheorghe Dican: Deocamdată noi, ca muzeu am participat la Art Safari cu două lucrări Toniţa, iar participarea noastră ca şi patrimoniu este foarte importantă la marile evenimente culturale organizate în România. Mai departe vom continua proiectele vechi, în general toamna decidem ce vom face în următorul an, mai ales în perioada verii. De asemenea, avem proiectul Alternative, care se derulează în spaţiile destinate artei contemporane, mai precis în curtea interioară a muzeului şi în galeria de la subsol. La anul, în primăvară, sper că vom avea o expoziţie specială Marius Oprea, cunoscutul istoric, şi spun specială deoarece de ceva timp el are câteva preocupări în domeniul artelor plastice extrem de interesante şi practice. Marius Oprea îşi va face astfel debutul în calitate de artist plastic.

Impact real: Dacă ar fi să schimbaţi ceva, sau să îmbunătăţiţi ceva la muzeu, ce anume v-aţi dori să schimbaţi?

Gheorghe Dican: Eu răspund de partea culturală a acestei poveşti, chiar sunt mulţumit de modul în care arată muzeul, dar sunt supărat că nu putem să îl promovăm mai mult, aşa cum ar merita. Cred totuşi că vom reuşi până la urmă, va trebui să ne schimbăm cumva politica, se fim noi mai aproape de firmele de turism şi să ne îndreptăm către cei care oferă servicii turistice oraşului. Elena BUDI

Despre autor

admin

admin

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...