Cula Bujoreanu şi Cula Duca, incluse într-un program de promovare culturală

 Breaking News

Cula Bujoreanu şi Cula Duca, incluse într-un program de promovare culturală

Cula Bujoreanu şi Cula Duca, incluse într-un program de promovare culturală
noiembrie 10
17:01 2019

Cula este o locuinţă-turn fortificată, parte a unui program arhitectural de apărare răspândit în sud-estul Europei, în Balcani, în perioada cuprinsă între secolele al XVII-lea şi al XIX-lea. 

Au fost odinioară peste 50 de cule care străjuiau falnice actuala Oltenie. Astăzi se mai păstrează doar foarte puţine dintre acestea, iar un proiect cultural îşi propune să împiedice căderea acestor clădiri – monument în uitare. Proiectul „Cule în Lumină” este dedicat cunoaşterii şi aprecierii unora dintre cele mai valoroase construcţii ale Olteniei, care au apărat şi cultivat sute de ani stilul de viaţă, obiceiurile, istoria şi legendele acestei regiuni încărcată de istorie.

Grupul CEZ a lansat în România un program de recunoaştere a rolului istoric pe care culele l-au avut pentru dezvoltarea culturală şi socială a comunităţilor de la nordul Dunării, în parteneriat cu cercetătorii de la Institutul Naţional al Patrimoniului. Proiectul prezintă ultimii martori ai acestui program arhitectural, atât de bogat reprezentat în vremurile de demult în provinciile istorice din sudul ţării. Culele răspândite pe teritoriul României reprezintă un anumit tip de locuinţă fortificată, cu volumetrie simplă şi compactă, cu plan pătrat sau dreptunghiular, având două sau trei nivele, cu rol de apărare, dar şi de locuire permanentă. Amplasate în zona de deal, izolate, pe locuri care conferă o bună vizibilitate asupra teritoriului înconjurător, ele au fost construite începând cu sfârşitul secolului al XVII-lea de mica boierime din mediul rural, pe fondul stării de nesiguranţă determinată de expediţiile de jaf ale paşalelor turceşti rebele de la sud de Dunăre, în contextul incapacităţii domniilor fanariote de a asigura protecţia teritoriilor aflate la depărtare de capitală. Toate culele au numeroase caracteristici de apărare şi elemente de fortificaţie: ziduri foarte groase, scări interioare care fac legătura dintre niveluri, uşi întărite, guri de tragere şi diferite ascunzători. Câteva dintre cule au îmbrăcat o formă de expresie arhitecturală şi artistică de un farmec aparte, reprezentată de foişorul de inspiraţie brâncovenească, prezent la ultimul etaj, loc de bună petrecere şi de belvedere. La sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX aceste cule unice au devenit o sursă majoră de inspiraţie pentru stilul neoromânesc.

Proiectul prezintă, în format digital, sub forma unui website interactiv, toate informaţiile disponibile despre ultimele cule din România. Culele vor fi evaluate în cadrul unei competiţii jurizată de experţi şi istorici iar, în final, vor fi selectate 10 dintre ele, cu valoare arhitecturală şi istorică, care au cel mai mare potenţial turistic, pentru care studenţi arhitecţi de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti vor realiza propuneri creative de evidenţiere a valorii lor arhitecturale. Publicul are posibilitatea să contribuie la îmbogăţirea informaţiilor despre ele şi să voteze la rândul lui culele care vor fi incluse în propunerile de proiecte de conservare. În plus, vor fi organizate tururi ghidate pentru prezentarea acestora celor interesaţi, cu scopul de a creşte potenţialul turistic al întregii zone şi chiar de a le include într-un circuit turistic regional.

În proiect sunt incluse printre alte numeroase cule şi Cula Tudor Vladimirescu din satul Cerneţi, comuna Şimian, judeţul Mehedinţi, Cula Duca din comuna Măldăreşti, judeţul Vâlcea, Cula Bujoreanu din comuna Bujoreni – Vâlcea şi Cula Gheorghe Tătărescu din oraşul Bumbeşti-Jiu, judeţ Gorj. Elena BUDI

Despre autor

admin

admin

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...