Toma Peştereanu: „Orientarea mea a fost întotdeauna social-democrată”

 Breaking News

Toma Peştereanu: „Orientarea mea a fost întotdeauna social-democrată”

Toma Peştereanu: „Orientarea mea a fost întotdeauna social-democrată”
decembrie 15
15:16 2019

Claudia ȘCHIOPU

Primarul localităţii Costeşti, Toma Peştereanu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii. Ce alte investiţii sunt prioritare în următoarea perioadă la Costeşti, cum vede transformările prin care trece Partidul Social Democrat la centru şi dacă este posibilă o revigorare rapidă a partidului, astfel încât alegerile locale de anul viitor formațiunea social-democrată să fie pregătită să înregistreze rezultate bune, aflăm din rândurile de mai jos.

Impact real: Ce surprize sunt pregătite în această perioadă, a sărbătorilor de iarnă, pentru copiii din localitate?

Toma Peştereanu: Este o datină de la care nu ne abatem, Moş Crăciunvine negreşit, ca în fiecare an, şi la noi în comună. În seara de 20 decembrie este sărbătoare, cu toţii îl vom aştepta pe moşul la căminul cultural din localitate, unde copiii vor putea urmări şi o piesă de teatru asigurată de actorii Teatrului Ariel. Copiii vor avea parte de surprize, vor primi dulciuri, fructe, dar şi câte o carte.

Impact real: Pentru comuna Costeşti, anul 2019 a fost un an bun din punct de vedere investiţional ?

Toma Peştereanu: Am avut lucrări de asfaltare cu bani de la Ministerul Dezvoltării, care sunt finalizate. Am început lucrările de reabilitare şi modernizare a dispensarului. Proiectul este depus în vederea finanţării la FDI, dar nu am primit finanțare, însă am înţeles că liberalii vor să-l desfiinţeze. De asemenea, cu bani europeni, prin GAL, s-a amenajat parcul din centrul localităţii.

Impact real: Ce îi mai trebuie comunei Costeşti din punctul dumneavoastră de vedere?

Toma Peştereanu: În localitate există apă, canalizare, avem şcoli moderne şi inclusiv la capitolul infrastructură stăm bine, în procent de 90% drumurile comunale fiind asfaltate. Ar mai fi de modernizat drumul judeţean 646, care este depus în vederea finanţării de Consiliul Judeţean, iar noi mai avem un drum comunal care face legătura cu localitatea Horezu, pentru care se face documentaţia în vederea asfaltării. Tot în aşteptare este şi proiectul privind înfiinţarea reţelei de gaze naturale în localitate. În acest sens proiectul este depus la FDI, un program de finanţare care am înţeles că se va desfiinţa.

 Impact real: Ce aşteptări aveţi de la această rectificare?

Toma Peştereanu: Aşteptăm aceşti bani, fiindcă trebuie sa achităm salariile persoanelor cu dezabilităţi pentru lunile noiembrie şi decembrie şi avem nevoie de bani pentru funcţionarea aparatului administrativ. Prin urmare, pentru a acoperi toate aceste cheltuieli avem nevoie de 4 miliarde de lei vechi. Sper să-i primim, iar liberalii să repartizeze sumele după cerinţele fiecărei localităţi, indiferent dacă primarul este liberali sau social-democrat. Eu aş fi de acord ca, atunci când cineva candidează din partea unui partid pentru funcţia de primar, în situaţia în care este ales de comunitate, să îşi dea demisia din acel partid şi să devină apolitic. Fac această precizare deoarece apartenenţa politică a primarului contează privind alocarea fondurilor, iar acum mă aştept ca noi, primarii pesedişti să fim taxaţi de liberali. Eu am mai fost taxat, şi ştiu ce înseamnă să ţi se aloce zero lei.

Impact real: Comuna Costeşti este una dintre puţinele localităţi unde costul unui metru cub de apă este de numai 0,90 lei. Cât timp veţi reuşi să menţineţi acest preţ?

Toma Peştereanu: Avem reţeaua de apă şi canalizare care funcţionează foarte bine, iar sistemul îl administrăm noi. Sunt eforturi uriaşe, este adevărat, însă am făcut eforturi să menținem acest preț pentru cetăţeni. În timp, legea ne va obliga să facem o analiză a costurilor. Nu am fost de acord să predăm sistemul în vederea administrării la Apavil din cauza preţului foarte mare pe care-l impun, ceea ce ar fi însemnat foarte mult pentru cetăţeni. Vreau să subliniez și faptul că, din punctul de vedere al calității, apa este foarte bună. Fac această precizare pentru că am primit o reclamaţie de la cetăţeni de bună credinţă, care spuneau că apa din localitate nu este bună de băut. În situaţia aceasta, extrem de gravă, am făcut toate analizele complexe la Bucureşti, pentru care primăria a plătit 90 de milioane de lei vechi. Cei care au făcut această reclamaţie, fiind cetăţeni ai acestei localităţi, voiau să dăm sistemul de apa în vederea administrării la Apavil, pentru ca locuitorii acestei localități să plătească un preţ de cinci ori mai mare al apei consumate. Trebuie să le spun tuturor că suntem într-un program de urmărire al Direcţiei de Sănătate Publică și, dacă apa nu este potabilă ne-o vor închide. Canalizare nu a funcţionat tot din cauza unora, care aruncă intenţionat în canalizare tot felul de obiecte.  

Impact real: Cum reuşiţi să gestionaţi colectarea selectivă a deşeurilor în localitate?

Toma Peştereanu: Am reuşit în mare parte să-i determin pe cetăţeni să depoziteze gunoiul selectiv. Locuitorii trebuie să scoată la poartă sacii cu fiecare tip de deşeu care va fi colectat în zilele din săptămână prestabilite, când o firmă de salubrizare vine şi îi ridică. Într-o altă zi a săptămâni se strânge gunoiul menajer. Cetăţenii de bună credinţă ştiu zilele când trebuie să scoată sacii de gunoi la poartă, şi nimeni nu ar trebui să arunce gunoiul pe albia râurilor.

Cu toate astea avem probleme, sunt unii care aruncă gunoaiele pe lângă tomberoane. Vom extinde camerele de luat vederi în toate punctele cheie ale localităţii pentru a-i depista pe cei care aruncă gunoiul. Pe unii i-am prins, dar nu au avut nici o părere de rău. Fac apel, să înţeleagă toată comunitatea că gunoiul trebuie pus în saci, iar dacă vreun cetăţean vrea să scape de sacii de moloz care se strâng de la o renovare sau construcţie trebuie să vină la primărie şi să ne anunţe, fiindcă noi avem amenajată o zonă specială în acest sens.

Impact real: Ce planuri aveţi pentru următoarea perioadă?

Toma Peştereanu: Avem la Compania Națională de Investiții un proiect pentru stabilizarea unei alunecări de teren privind consolidarea şi refacerea drumului din Dealul Costeşti. Pentru refacerea acestuia este necesar un efort financiar de aproximativ 4 miliarde de lei vechi. Un alt proiect al meu de suflet este construirea bazei sportive, care este depus tot la CNI. Am primit adresă privind finanţarea, urmează să stabilim oficial zona de amplasament. Aşa cum am spus, va fi un adevărat complex de agrement sportiv, cu teren de fotbal, bazin de înot, terenuri de tenis, volei şi handbal și săli de saună. După ce vom demara lucrările acolo vom transforma terenul din zona Stog într-un loc în care se va dezvolta sportul de masă, unde orice tânăr se va putea recrea, practicând sportul dorit. Un alt proiect pe care îl avem în plan este amenajarea centrului civic. 

Impact real: Cum vedeţi transformările prin care trece Partidul Social Democrat la centru şi dacă vedeți posibilă o revigorare rapidă a partidului, astfel încât alegerile locale de anul viitor să găsească formațiunea pregătită să înregistreze rezultate bune?

Toma Peştereanu: Eu sunt social-democrat din anii studenţiei. Orientarea mea dintotdeauna a fost social-democrată, şi nu mi-o schimb ca alţii. Subliniez acest lucru fiindcă mă aştept ca unii să treacă acum în barca liberalilor. Fac parte dintr-o familie de oameni modeşti, mama mea a fost învăţătoare iar tatăl meu muncitor, de la ei am învăţat ce înseamnă implicarea, cunoaşterea şi devotamentul. Sunt unul dintre soldaţii credincioşi ai acestui partid, care îşi face datoria, şi cer să fim consultaţi atunci când se iau decizii în acest partid. Nu sunt mulţumit de parlamentarii care ne reprezintă, au iniţiative legislative pe care nu le văd. Noi, primarii, le-am spus tuturor problemele pe care le avem, dar niciunul nu a făcut nimic. În primul rând problema porcilor mistreţi, pe care nimeni nu a rezolvat-o. Dacă un parlamentar liberal rezolvă această problemă, declar că o sa îi fiu recunoscător pentru totdeauna. O altă problemă a cetăţenilor, pe care nu au rezolvat-o, este modificarea Codului Silvic privind arborii de cultură. Mai sunt şi alte probleme pe care noi le-am spus, dar nimeni nu le-a auzit, din păcate. Eu cred cu tărie că acest partid se va redresa, fiindcă are o pepinieră pentru politicienii care pot şi vor să conducă această ţară.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

decembrie 2019
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...