Domeniul schiabil de la Voineasa va fi administrat şi anul acesta de societatea Acomin

Domeniul schiabil de la Voineasa se va deschide, la prima cădere consistentă de zăpadă, iar societatea Acomin va administra domeniul schiabil până când primăria va achita datoriile.

Primăria Voineasa mai are încă de onorat către societatea constructoare suma de 12 miliarde de lei vechi, însemnând construirea apreschiului, o lucrare executată printr-o dispoziţie de şantier şi finalizată în 2012, dar care s-a facturat abia în anul 2016. Pe lângă această sumă, Primăria Voineasa mai trebuie să achite inclusiv valoarea de 240.000 de lei, o altă datorie rămasă la sfârșitul sezonului 2018 -2019, din care 140.000 de lei reprezintă piese şi revizii, iar 99.000 de lei plata salariilor:  

„Nu am reuşit să facem rost de banii respectivi pentru a achita datoria către Acomin, prin urmare primăria este sub sechestru. La începutul mandatului am avut 24 de miliarde de lei vechi de dat către această firmă, privind captarea de apă, sumă pe care am achitat-o, iar acum avem problema cu apreschiul, o lucrare făcută printr-o dispoziţie de şantier, fiind de fapt o datorie preluată din mandatul fostei administraţii. Sunt bani care, dacă rămâneau pentru Voineasa, astăzi stațiunea arăta cu totul altfel. Această datorie reprezintă lucrări efectuate şi neplătite la data respectivă. Apreschiul a fost construit în 2012, dar banii i-au cerut în 2016 şi nu am fost de acord, fiindcă nu puteam să achit o astfel de lucrare fără un cadru legal, mai ales că nu avea recepţia făcută şi sunt multe lucrări ascunse. Acum am recurs la o înţelegere, aceea de a merge pe cale amiabilă pentru a putea plăti legal aceste lucrări. Pentru început se va face o expertiză pentru a se stabili valoarea exactă a lucrărilor. În prezent suntem în instanţă cu această construcţie şi diferenţa de bani pe care o stabilesc experţii, dacă suntem de acord asupra ei, se va o plăti tot prin exploatarea domeniul schiabil”, a precizat primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Gabriel Năstăsescu: „În situaţia aceasta, statul nu intervine pentru stingerea datoriei”

Instalația de apreschi a fost construită de Acomin Deva tot prin dispoziţie de şantier, în anul 2012, fiind o lucrare în afara proiectului iniţial, deși legal există posibilitatea de a se face prin dispoziţie de şantier. Se permit astfel de lucrări în măsura în care nu depășesc un procent de 10 sau 20% din valoarea proiectului. Prin urmare, apreschiul a fost construit de Acomin, şi ulterior cumpărat la valoarea de 7 miliarde de lei vechi:

„Aşteptăm decizia experţilor referitor la evaluarea corectă a lucrării, fiindcă eu nu sunt expert, prin urmare nu puteam să achit o astfel de lucrare. În prezent avem de dat către Acomin, 2,4 miliare de lei vechi, datorie rămasă la sfârșitul sezonului 2018 -2019, pentru înlocuirea unor piese şi revizia făcută de către compania Leitner, plus Salariile pentru luna aprilie, atunci când am închis, pentru că încasările nu acopereau cheltuiala. Din suma respectivă nu s-a achitat nimic fiindcă nu am avut bani, a trebuit să plătesc paza, toate lucrările efectuate în această perioadă, autorizaţiile ISCIR, achiziționarea combustibilului pentru sezonul acesta, ș.a.. Pe lângă această sumă mai avem de dat încă 12 miliarde de lei vechi. În situaţia acesta, statul nu intervine privind stingerea datoriei”, a punctat primarul Gabriel Năstăsescu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *