Florin Costea: „Îmi doresc doar să fiu sănătos şi să mă bucur de fotbal!”

La 34 de ani, după ce a suferit câte două operaţii la fiecare picior, vâlceanul Florin Costea mai joacă fotbal doar din plăcere, dar este arma letală a Viitorului Dăeşti în Liga a 3-a, echipă pentru care a marcat în tur 11 goluri şi a reuşit 5 pase decisive.

Născut la Drăgăşani, Florin Costea face diferenţa în atacul echipei pregătite de Gabi Mangalagiu şi este convins că după întăririle din defensivă, echipa sa va urca în clasament.

Povestea talentatului atacant este cunoscută. Pe când avea doar trei ani, „Cioară” a rămas fără arătătorul mâinii drepte, după ce bunicul i l-a retezat din greşeală cu joagărul, în timp ce tăia lemne.  Descoperit pe când era copil de Emil Ciulei, Costea a fost pregătit apoi de Gică Lepădatu şi la 18 ani a debutat în Liga a III-a, la Rarora. La doar 19 ani, a fost cumpărat de Craiova, la „pachet” cu fratele lui în iarna anului 2005 cu doar 52.000 de euro, de la FC Rm. Vâlcea. În ultima zi de cantonament cu Craiova, i-a sărit genunchiul şi a stat pe tuşă jumătate de an, însă, când a intrat, s-a impus rapid. În 2010, când era pe val şi avea oferte de la Koln şi Benfica, a suferit o ruptură de ligamente, care i-a schimbat destinul.

„Cioară” are casa la doar două minute de Stadionul de la Fedeleşoiu şi anunţă că nu mai este dispus să plece de la Dăeşti, acolo unde este coleg cu jucători vâlceni cu experienţă, precum Florian Pârvu, Lucian Iordache, Mihai Deaconescu sau Octavian Vasile şi antrenat de doi foşti jucători ai Chimiei, Gabriel Mangalagiu şi Lucian Giurcă.

Impact Real: Florin, eşti golgheterul Seriei C4, ai avut un tur excelent….

Florin Costea: A fost un tur bun pentru mine, nu neapărat că sunt golgheterul seriei, ci mai ales că am fost sănătos, nu m-am mai accidentat. În retur vreau să mă bucur de fotbal, nu-mi propun un număr anumit de goluri.  Îmi doresc să câştige Dăeştiul, eu să fiu sănătos şi să pot evolua meci de meci, asta este important.

Impact Real: Nu vor fi probleme pentru Dăeşti cu evitarea retrogradării?

Florin Costea: Avem o echipă bună de la mijloc în sus, sper să terminăm în primele 4-5 echipe din serie, nu cred că vom avea probleme cu retrogradarea. Sper să nu apară accidentări sau alte probleme la echipe, în rest nu îmi fac probleme.

Impact Real: Te gândeşti şi la o carieră de antrenor după ce termini activitatea de sportiv…

Florin Costea: Mă repet, în primul rând sunt bucuros că sunt sănătos, se ştie câte probleme de sănătate am avut în trecut. O să joc cât timp mă mai ţine organismul, o lună, un an sau patru ani, când simt că nu mai pot, atunci pun stop. Pot să mai joc şi câţiva ani, dacă mă ţin picioarele. Cursurile de antrenor le continui în viitor, eu am terminat şi  IEFS, dar nu ştiu ce voi face peste 3-4 ani.

Impact Real: Echipa a încasat în tur multe goluri, defensiva a fost punctul slab?

Florin Costea: Cred că punctul nostru slab în tur a fost la nivelul fundaşilor centrali, nu neapărat defensiva, dar cei care au jucat acolo, nu erau de meserie fundaşi. Acum au venit la echipă 3 fundaşi centrali, este ceea ce aveam nevoie să fim o echipă competitivă, să ne batem la locurile 2-5.

Impact Real: Ai avut oferte în iarnă, mereu se vorbeşte că te vrea FC U Craiova?

Florin Costea: Eu am venit la Dăeşti să fiu aproape de casă, de familie, nu mă interesează nicio ofertă. Eu am jucat fotbal de performanţă, acum fac mişcare mai mult pentru sănătate, vreau să mă bucur de fotbal. Aici este un grup frumos, sper ca asta să se vadă şi în rezultate. Am o fetiţă acasă şi este foarte greu să mai plec de lângă ea, nu ştiu ce mă poate face să mă despart de ea. Am fost plecat de acasă 20 de ani din Vâlcea, acum sunt bine, toată lumea este sănătoasă, copilul, soţia, părinţii, fratele şi totul este bine.

Impact Real: FC U Craiova este deja promovată, are un avans foarte mare?

Florin Costea:  Craiova are o echipă mult peste nivelul Seriei C4, acolo Adi Mititelu investeşte mult, sunt condiţii de Liga I. Acum au plecat  pentru trei săptămâni în Antalya, eu cred că merită să promoveze, au tot ce le trebuie, sunt convins că vor promova cu multe etape înainte de final. Este echipa ea de suflet, eu ţin cu ei, nu mai există o altă echipă pentru mine, îmi doresc să intre şi la Liga I, depinde doar de ei, ce investiţii vor face în vară. După cum îl cunosc pe Adi Mititelu, acesta este scopul, să promoveze la Liga I. O să fie benefic pentru fotbal ca Bănia să aibă 2 echipe la Liga I, oamenii sunt iubitori de fotbal şi numai eu ştiu ce era în sufletul meu când jucam cu 30.000 de oameni în tribune.

Impact Real: Cine ia titlul?

Florin Costea: Eu am jucat şi la CFR şi la Steaua şi la Craiova, cele trei echipe care se luptă la titlu, dar nu am o favorită anume. Probabil CFR este favorită, a fost tot timpul pe primul loc, dar titlul se joacă. Astra poate intra şi ea în calcule, depinde de multe lucruri, chiar şi de noroc.

Impact Real: Fotbal vedem la Dăeşti şi Horezu, nu şi la Rm. Vâlcea…

Florin Costea: Din păcate, este trist, avem un stadion frumos, acest oraş ar merita o echipă de Liga a II-a. Când jucam aici, venea multă lume, este păcat pentru oraş, lumea iubeşte fotbalul şi acum merg la Dăeşti sau Horezu, dar asta este situaţia. Nu avem rivalităţi cu Horezu, doar jucăm fotbal.

Impact Real: România se califică la Euro?

Florin Costea: Sunt două meciuri, se poate întâmpla orice, Islanda este un adversar accesibil. Nu înseamnă că va fi uşor, jucăm pe terenul lor, dar şanse sunt!

CV Florin Costea (34 de ani)
 – a jucat la FC Râmnicu Vâlcea, FC U Craiova, FCSB, CS Turnu Severin, CFR Cluj, Arsenal Tula (Rusia), Zakho (Irak), CSM Râmnicu Vâlcea (Liga 2), ACS Şirineasa, U Craiova 1948 SA, Atletic Bradu şi Viitorul Dăeşti;
– a debutat în Liga 1 în 2006, pe 15 septembrie, în Universitatea Craiova – Poli Iaşi 3-3;
– are 192 de meciuri în Liga 1, 60 de goluri şi 21 de pase decisive;
– a fost golgeterul Ligii 1 în sezonul 2008-2009, când a marcat 17 goluri;
– a adunat 6 meciuri la echipa naţională, totalizând 336 de minute;
– a strâns 9 sezoane în Liga 1.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *