Se caută mame voluntare pentru copiii singuri din spitale

În România, doi copii sunt părăsiți în spitale în fiecare zi, potrivit statisticilor oficiale. Nu numai ei sunt singuri în paturile de suferință. Sunt cazuri în care familiile, mai ales cele cu mai mulți micuți nu pot sta în spital cu cel bolnav. Și atunci se naște întrebarea „Cine va sta cu ei, acolo, până când se fac bine?” Pentru ei este nevoie de mame voluntare.

În sprijinul acestor copii a venit Adelina Toncean, și ea mamă, care a trecut printr-o grea suferință. A înființat Asociația Blondie pentru a le oferi copiilor bolnavi abandonați în spitale șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual. Această categorie de copii ignorată și discriminată este cel mai vulnerabil segment al societății, cu un set de nevoi specifice și complexe.Prin această asociație derulează programul „Și eu sunt Blondie”, care aduce voluntari instruiți alături de copiii internați singuri în maternități și secții de pediatrie. Când este împreună cu un copil, voluntarul face ce ar face o mamă dacă ar fi acolo: îi vorbește, îl mângâie, îi spune povești, îl alintă, îl iubește.Persoanele care vor să fie voluntari în cadrul acestui proiect o pot face dacă au 16 ani împliniți. Este important să aibă o stare de sănătate bună și să nu sufere de boli transmisibile. În acest scop, mămicile de spital vor trebui să aducă de la medicul de familie un document care să ateste că sunt apte pentru activitatea de voluntariat și câteva analize de bază, pe care va trebui să le repete din când în când. Acest lucru este făcut doar pentru siguranța copiilor.

Mame voluntare pentru copiii bolnavi și singuri

Copiii pentru care a fost creat acest program sunt copii care stau în spital, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă, fără părinți sau alți aparținători. De cele mai multe ori nu sunt copii abandonați. Motivele pentru care sunt, totuși, singuri în spital, pot fi legate de faptul că mai au frați acasă și mama nu îi poate lăsa singuri. Voluntarul va trebui să înțeleagă că, de fiecare dată, este vorba despre o situație care trebuie tratată delicat, cu empatie și compasiune. Femeile care doresc să se înscrie ca mame voluntare trebuie să se înscrie la Asociaţia Blondie. În primă fază vor susține un interviu cu o persoană din cadrul organizației, ca mai apoi să fie instruite împreună cu medicii din spitalele partenere din orașul unde locuiesc. Cursul va cuprinde o parte teoretică și una practică, pe un simulator medical de neonatologie, conceput să arate cât mai apropiat de imaginea unui copil nou-născut. Are chiar și greutatea unui bebeluș, are coloană vertebrală, plămâni și poate fi conectat la diferite aparate.Este important ca voluntara să se obișnuiască cu simulatorul pentru că așa sunt și copiii de care va avea grijă. Ei suferă de diferite boli și, uneori, au și ei nevoie de diverse aparate pentru a-i ajuta să se facă bine. Dar întotdeauna au nevoie de iubire! De aceea, voluntara, respectând restricțiile stabilite de medic, face exact ce ar face mama dacă ar fi acolo – îi mângâie, îi ține de mână și îi alintă. Unii voluntari vor să le cânte.După încheierea cursului se va semna un Contract de voluntariat. Este important ca fiecare mamă voluntară să aibă o prezență constantă ca să urmărească evoluția copiilor și să le înțeleagă cât mai bine nevoile.

Elena BUDI

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *