La Cernişoara,  proiectul de apă şi canalizare pentru întreaga localitate se face prin masterplanul judeţului

Localitatea Cernişoara este prinsă în „Proiectul regional de dezvoltarea a infrastructurii de apă şi apă uzată”, propus pentru finanţare prin programul POIM 2014 – 2020, încât toată localitatea va beneficia de extinderea reţelei de apă şi canalizare. Primarul Mihai Ionescu spune că, în acest moment, se lucrează la autorizaţiile privind solicitarea de emitere a acordului de mediu şi speră ca, din toamna acestui an să înceapă lucrările la acest mare proiect al judeţului.

Primar de-o viaţă, Mihai Ionescu a realizat multe proiecte în mandatele de primar pentru localitatea pe care o administrează, dar se arată dezamăgit de fiecare dată când vine vorba despre acest proiect, fiindcă că nu a reuşit să-şi vadă încă visul împlinit: acela ca întreaga sa localitate să beneficieze de reţea de alimentare cu apă şi canalizare. Acestea sunt utilităţi minime, necesare pentru comunitate, care depind foarte mult de proiectul masterplanului judeţean.

Faptul că proiectul bate pasul pe loc de foarte mult timp îl nemulţumeşte şi pe primar, dar şi pe sătenii obosiţi de atâtea promisiuni:

„Suntem prinşi în masterplanul judeţului cu o valoare de 3 milioane de euro pentru extinderea reţelei pe o lungime de 25 de kilometri la apă şi opt kilometri la canalizare, în satele Obârşia – Măduari – Cernişoara. Am înţeles că acest proiect este garantat, iar sumele sunt „bătute în cuie” deoarece cu fondurile europene nu te poţi juca, altfel se strică toată mustăria şi nimeni nu îşi permite acest lucru. Ştim acest lucru fiindcă avem experienţa accesării banilor europeni. Cred că din toamnă vor începe lucrările, fiindcă altfel va fi o problemă. Nu ştiu ce să le mai spun oamenilor, din 2012 le tot promit, iar reţeaua existentă în localitate este deja predată în vederea administrării către Apavil. Puteam foarte bine să depunem proiectul de apă şi canalizare pe alte axe europene, sau prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală iar astăzi aveam apă în toată localitatea. Au trecut nouă ani şi nu s-a întâmplat nimic, nu ştim ce să le mai spunem oamenilor, dar nu ne mai mirăm de ce ne pleacă tinerii din sat. Atunci când s-a înfiinţat ADI Apa Vâlcea ne-am înscris cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni, dar şi a demarării mai rapide a lucrărilor”, ne-a declarat primarul social-democrat din Cernişoara, Mihai Ionescu.

Localitatea Cernişoara dispune în prezent de o reţea de alimentare cu apă şi canalizare pe o lungime de 10 kilometri, proiect implementat în mandatul 2008 – 2012 prin proiectul integrat pe Măsura 3.2.2., cu fonduri europene.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *