Informare privind evoluția actuală a pestei porcine africane în județul Vâlcea

 Breaking News

Informare privind evoluția actuală a pestei porcine africane în județul Vâlcea

Informare privind evoluția actuală a pestei porcine africane în județul Vâlcea
februarie 13
06:36 2020

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vâlcea a informat marți,  în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, că a închis două dintre focarele de pestă porcină africană din gospodăriile populației, diagnosticate la începutul acestui an în județ. 
Este vorba despre focarele din localitățile Băbeni și Drăgoești, rezultatele de laborator efectuate pe cele peste 600 de probe recoltate de la toți porcii din zonele de siguranță ale celor două focare, confirmând că, în urma realizării integrale a măsurilor de profilaxie și combatere,  în aceste localități nu mai există animale bolnave sau ținute sub observație clinică pentru PPA . 
Directorul DSVSA Vâlcea, Gabriel Miclea, a precizat, de asemenea, că sunt în curs de stingere și focarele din comunele Orlești și Olanu, acțiunile de recoltare a probelor de sânge pentru negativarea bolii în aceste zone urmând să fie încheiate în decurs de circa o săptămână. 
Un nou focar de pestă porcină africană a fost însă diagnosticat luni, într-o exploatație nonprofesională din comuna Stănești, satul Bărcănești, iar marți s-a confirmat un nou caz și în comuna Perișani, într-o gospodărie din apropierea focarului existent încă de luna trecută în localitate. 
Autoritățile au dispus deja  măsurile de urgență, conform legislației în vigoare, pentru lichidarea și prevenirea răspândirii virusului în cele două zone, respectiv au fost  instalate filtre de control și dezinfecție la intrarea în focare, iar primăriile de pe o rază de 10 kilometri în jurul acestora au fost anunțate să înștiințeze populația despre acțiunile necesare pentru a ține boala sub control.
Tot marți, virusul PPA a fost confirmat și la un porc mistreț găsit mort pe Fondul de Vânătoare 17 Aranghel, în comuna Bujoreni, satul Lunca. Și în acest caz a fost instituit planul de măsuri privind eradicarea pestei porcine africane, pe o rază de 13 kilometri, fiind dispuse, totodată, dezinfecții riguroase în zonele cu risc major din proximitate și interzicerea accesului persoanelor în pădure. 
Conform datelor centralizate, în prezent, în județul Vâlcea sunt active 11 focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației (câte unul în localitățile Păușești-Măglași, Drăgășani, Lungești, Olanu, Băile Olănești, Dăești și Stănești și câte două în localitățile Orlești și Perișani) și șapte focare în fondurile cinegetice de pe raza județului (FC 16 Goranu – un mistreț găsit mort în luna iunie a anului trecut, FC 37 Mitrofani – doi mistreți, FC 38 Dobrușa –59 de mistreți găsiți morți și unul împușcat, FC 39 Ușurei – un mistreț, FC 13 Cozia – un mistreț , FC 30 Govora – patru mistreți și FC 17 Aranghel –un mistreț).
De asemenea, mai sunt trei suspiciuni – doi mistreți din Fondul de Vânătoare 30 Govora (unul găsit mort și unul împușcat) și unul din Fondul de Vânătoare 20 Bistrița – pentru care se așteaptă rezultatele de la IDSA București. Autoritatea sanitar veterinară din Vâlcea a menționat, însă, că în ultimele trei zile nu a mai fost raportat niciun caz de îmbolnăvire sau moarte, nici la porci domestici și nici la cei sălbatici. 
Pe această cale, DSVSA Vâlcea reia apelul către cetățeni de a sprijini autoritățile în aplicarea măsurilor necesare pentru prevenirea răspândirii virusului PPA și pentru limitarea efectelor bolii, având în vedere gravitatea acesteia și consecințele economice generate de evoluția acesteia. 
Orice suspiciune trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA sau oricărei autorități locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...