Tichetele de masă acordate angajaților vor putea fi majorate semnificativ

Valoarea nominală maximă a tichetului de masă va putea fi majorată de la 15,18 lei la 20 de lei, conform unui proiect de lege care a primit pe 11 februarie votul final în Camera Deputaților.

Potrivit legislației în vigoare, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 15,18 lei. Proiectul de lege a fost inițiat de aleșii partidului de guvernământ și modifică Legea privind acordarea biletelor de valoare, fiind adoptat de Senat în anul 2019. 

Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 20 de lei. Prevederile prezentei legi intră în vigoare la data de 1 martie 2020. Conform inițiatorilor,valoarea actuală nominală a unui tichet de masă este de 15,18 lei (înainte de impozitare) și nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei. Tot potrivit autorilor proiectului, valoarea zilnică a tichetului de masă din România este printre cele mai mici din Europa. Prin comparație, în Spania valoarea tichetului este 11 euro, în Belgia este 8 euro, în Franța este 11,04 euro, în Grecia este 6 euro, iar în Portugalia este 7,63 euro. Tichetele de masă au o eficiență remarcabilă în generarea de consum, locuri de muncă și venituri bugetare, ca urmare a efectului de rostogolire a impactului lor pe șase valuri succesive de impuls economic. Fiecare leu acordat în tichete de masă aduce încasări bugetare de 40 de bani, iar pentru fiecare leu de contribuții sociale scutite de la plată sunt injectați în economia locală aproape 4 lei, mai susțin inițiatorii.

Elena BUDI

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *