Şedinţă cu scântei la Consiliul Judeţean: liberalii acuză împărţirea fondurilor pe criterii politice

 Breaking News

Şedinţă cu scântei la Consiliul Judeţean: liberalii acuză împărţirea fondurilor pe criterii politice

Şedinţă cu scântei la Consiliul Judeţean: liberalii acuză împărţirea fondurilor pe criterii politice
februarie 18
17:35 2020

Marți, 18 februarie 2020 a avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Vâlcea, în care s-a aprobat bugetul propriu, lista obiectivelor de investiţii finanţate parţial sau integral de la buget, numărul de personal şi fondul aferent salariilor de bază din aparatul de specialitate şi din instituţiile şi serviciile publice finanţate din bugetul local, pentru anul 2020, precum şi programul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii a drumurilor şi podurilor judeţene.

Punctele 15 şi 16 privind repartiția fondurilor pentru UAT-urile din Vâlcea au fost extrem de disputate în cadrul ședinței CJ Vâlcea. Vreme de câteva ore, aleşii judeţului s-au certat pe „sărăcie”, acuzând repartiţia banilor pe criterii politice.

Liberalii au solicitat încă de la început scoaterea de pe ordinea de zi a celor două proiecte,  propunând o şedinţă extraordinară la o dată ulterioară, pentru a dezbate amănunțită și pentru a ajunge la un numitor comun, în conformitate cu solicitările şi cerinţele UAT- urilor din  judeţ privind echilibrarea alocărilor de fonduri. În opinia liberalilor, împărțirea fondurilor ar fi trebuit să aibă în vedere criterii care țin de numărul de locuitori, proiectele aflate în execuţie şi lungimea drumurilor comunale de pe raza fiecărei localităţi.

Consilierul PNL Victor Stănculescu, a remarcat faptul că modalitatea de alocare a fondurilor s-a făcut în mod discreţionar, cea mai mare sumă fiind alocată pentru primăriile PSD.

Pe aceeaşi lungime de undă colegul său de partid, Victor Popescu, consilier PNL, a adus în discuție modul cum sunt repartizate sumele către UAT – uri: „Dacă primarul  este membru PSD primeşte dublu decât dacă este primar liberal.  Cred că acest lucru conduce la o discriminare vădită. Comunele cu primari PSD primesc 400 de mii de lei şi cele cu primari PNL 200 de mii de lei. Pentru oraşe este mai grav: primarii liberali primesc 400 de mii de lei, iar cei social-democraţi 500 de mii de lei. Se vede cu ochiul liber faptul că alocarea banilor nu a ţinut cont de o repartizare obiectivă. Considerăm că ar fi oportună amânarea acestor puncte, întrucât ne aflăm într-o situaţie extraordinară, generată de punctul de vedere al Instituţiei Prefectului, unde se spune explicit, în adresa transmisă, că se supun atenţiei Consiliului Judeţean aspectele în baza cărora au fost repartizate sumele respective şi că, din analiza aparatului de specialitate al Prefecturii reiese faptul că sumele respective au fost alocate eminamente pe criterii politice. Prin urmare, noi solicităm o şedinţă extraordinară peste două zile pentru  realocarea acestor sume pe criterii obiective şi nu politice”,  a afirmat Victor Popescu, consilier PNL

Amendamentul liberalilor a picat

Secretarul general al judeţului a precizat că cele două proiecte înscrise pe ordinea de zi nu pot fi scoase, întrucât se depăşeşte termenul legal de repartizare a sumelor. Legea menționează foarte clar că proiectul de buget trebuie aprobat în termen 45  zile de la aprobarea Legii Bugetului de Stat. Prin urmare, 20 februarie este data limită când toate unitățile administrativ-teritoriale trebuie să aprobe bugetul propriu de venituri şi cheltuieli.  

Fondurile pentru primării sunt împărţite în mod legal

Nefiind de acord cu propunerea liberalilor, președintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu a făcut un apel la dialog și la cooperare între consilierii judeţeni şi Instituţia Prefectului, subliniind faptul că se pot  lăsa la o parte toate şicanele politice, şi că există cale de înţelegere atâta timp cât repartizarea banilor s-a făcut legal şi echilibrat:

 „Dacă astăzi nu discutăm cele două puncte, banii aceştia puţini, care au fost împărţiţi legal şi echilibrat nu vor ajunge la primării. Mai mult, vor duce în colaps RAJDP, iar cei 222 de salariaţi ar putea fi trimişi acasă. Nu uitaţi că anul acesta am primit cu 330 de miliarde de lei vechi mai puțin, iar noi ne dorim ca politica şi administraţia să fie făcute responsabil”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu.   

Cu privire la adresa pe care Instituția Prefectului a transmis-o Consiliului Judeţean, prin care solicita reanalizarea celor două proiecte de hotărâre, Constantin Rădulescu a informat că va răspunde în termenul prevăzut de lege:

„În ceea ce priveşte solicitarea pe care am primit-o, vom răspunde Instituţiei Prefectului în termenul prevăzut de lege, fiindcă ne dorim o relaţie corectă şi legală cu instituţia, iar despre legalitatea întocmirii celor două proiecte de hotărâre, aceasta este de necontestat, în opinia noastră.”

În această situație, consilierii județeni ai PNL au votat „împotrivă” la aceste puncte de pe ordinea de zi, cu două excepții, spunând că repartițiile au fost strict pe criterii politice. Cu toate acestea, punctele de pe ordinea de zi au fost adoptate, cu majoritatea de voturi asigurată de PSD, ALDE și PER.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, a reamintit faptul că, la finalul anului 2019, din partea Guvernului Orban primăriile PNL au primit sume consistente, sume care se regăsesc în continuare în excedentul bugetar al acestora, și vor putea fi cheltuite în acest an: „Sunt 10 localităţi  care au primit pe 24 decembrie 112 miliarde de lei vechi, sume consistente din partea guvernului Orban”

La final, cele două puncte, 15 şi 16, privind repartiția fondurilor pentru UAT- urile din Vâlcea au fost supuse votului și au fost adoptate.

***************

În cadrul şedinţei de marți, Ştefan Prală a fost desemnat administrator special al debitoarei CET Govora S.A. Ramnicu Valcea, în detrimentul candidaturii lui Nicolae Jivan.  

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...