Monografia localităţii Păuşeşti Măglaşi, o carte-document

 Breaking News

Monografia localităţii Păuşeşti Măglaşi, o carte-document

Monografia localităţii Păuşeşti Măglaşi, o carte-document
februarie 24
09:54 2020

Pentru a pune în valoare istoria, arta şi credinţa localităţii, primarul Alexandru Dediu s-a gândit la întocmirea unui album care să reprezinte aşezarea. A făcut-o cu conştiinţa importanţei acestei lucrări, mărturisind însă că astăzi are în faţă o lucrare amplă, de excepţie.

Astfel, la finele lunii ianuarie, la Păuşeşti Măglaşi, în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor judeţene şi locale, a cetăţenilor, clericilor şi a oamenilor de cultură din judeţ şi Bucureşti a avut loc un eveniment cu caracter unicat pentru localitate: lansarea monografiei localităţii „Păuşeşti-Măglaşi, istorie, artă şi credinţă”.

Este o lucrare de amploare, documentată cu mult profesionalism, care invită cititorul să parcurgă cele mai vechi hrisoave şi mărturii documentare, fiind scrisă cu dragoste şi rigoare ştiinţifică de Iuliana Mateescu, preşedinta Asociaţiei „Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti”, autoarea şi coordonatoarea acestui album monografic. Titlul de pe coperta cărţii s-a dorit să reflecte conţinutul: „Păuşeşti-Măglaşi, istorie, artă şi credinţă”, file de monografie. Documentul reprezentând cartea de vizită pentru urmaşii măglaşilor de odinioară, cu greutate la propriu şi la figurat, fiind respectate ştiinţific în volum direcţiile trasate de autori. În fiecare capitol al lucrării sunt redate pe larg aspecte din cultura, istoria şi tradiţiile din această aşezare şi, nu în ultimul rând, influenţa pe care au avut-o în dezvoltarea localităţii biserica şi credinţa în Dumnezeu a măglaşilor. În cadrul evenimentului a fost proiectată în premieră naţională o animaţie cu personaje şi simboluri din fresca bisericii din satul Chiciora. Declarată un proiect de anvergură de oamenii de cultură, „Monografia localităţii Păuşeşti Măglaşi” este o carte-document care completează golul în bibliografia acestei aşezări, reuşind să seducă până la capăt prin fiecare idee şi rând aşternut de-a lungul celor 120 de pagini:

„Monografia localităţii a pornit din dorinţa, dar şi din speranţa de a face cât mai cunoscută localitatea, istoria, credinţa şi bisericile acestei aşezări. Este cartea de vizită a localităţii şi, mărturisesc, este o lucrare amplă, de excepţie. Întocmirea albumului cu astfel de date se datorează doamnei Iuliana Mateeescu, preşedinta Asociaţiei „Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti”, căreia, atunci când i-am explicat ce vreau să fac, mi-a spus, în primă fază, că este cam greu de realizat o astfel de lucrare. I-am pus la îndemână documente pe care le-am strâns de-a lungul timpului, dar şi înscrisuri de la cetăţenii care s-au ocupat de datele istorice ale localităţii, şi atunci a acceptat. Cu ajutorul pe care i l-am dat s-a realizat această lucrare, care se numeşte: „Păuşeşti-Măglaşi, istorie, artă şi credinţă”, o carte care oferă preţioase mărturii documentare şi frânturi din istoria acestor locuri, dar şi cu multe imagini ale monumentelor istorice din localitate, unde fiecare fotografie face cât o mie de cuvinte. Monografia a fost lansată pe data de 31 ianuarie, la Căminul Cultural din localitate, unde avem o sală de spectacole foarte frumoasă. A fost o zi a istoriei acestei localităţi, iar pentru mine a fost o bucurie sufletească, pentru că ţin foarte mult la comunitatea acestei aşezări şi am să le pun tuturor la dispoziţie câte o carte”, a precizat primarul liberal al localităţii Păuşeşti-Măglaşi, Alexandru Dediu.

Cartea a fost plătită până la ultimul bănuţ de Primăria din Păuşeşti Măglaşi şi, la iniţiativa primarului Alexandru Dediu, este distribuită gratuit.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...