Ion Sandu: „Suntem localitatea care conduce în topul investiţiilor de succes”

 Breaking News

Ion Sandu: „Suntem localitatea care conduce în topul investiţiilor de succes”

Ion Sandu: „Suntem localitatea care conduce în topul investiţiilor de succes”
martie 09
18:39 2020

Claudia ŞCHIOPU

Primarul localităţii Perişani, Ion Sandu, a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează, precum şi planurile de viitor pentru promovarea şi dezvoltarea turismului. Care este proiectul cel mai important realizat în acest mandat, cum poate fi exploatat segmentul turistic în Perişani, dar şi cu ce gânduri aşteptă alegerile locale care vor avea loc nu peste mult timp, aflăm din rândurile de mai jos.

Impact real: Care este proiectul cel mai important pe care l-aţi realizat în acest mandat?

Ion Sandu: La Perişani, mandatul acesta a fost unul al modernizării infrastructurii din localitate. S-au atras fonduri pentru modernizarea drumului Groşi, cel care face legătura dintre Perişani şi Berislăveşti. Drumul are lungimea de 5 kilometri, iar celălalt drum prins în acelaşi proiect are lungimea de 2 kilometri. Ambele drumuri au creat zone de turism fantastice. Drumul Groşi scurtează cu 22 de kilometri distanţa pe fiecare sens de mers şi oferă posibilitatea fluidizării traficului de pe Valea Oltului. Atunci când va fi terminat, acest traseu va fi unul dintre cele mai frumoase şi atractive din zona noastră. Dacă în 2004 nu se putea intra nici cu piciorul pe el, astăzi este unul dintre cele mai fascinante drumuri. Traseul este unul strategic, fiind o soluţie salvatoare pentru a nu se mai crea ambuteiaje şi blocaje pe Valea Oltului, fiind şi singura variantă de ocolire a DN7. Valea Oltului este unul dintre cele mai aglomerate drumuri naţionale din România, dar şi cel pe care se petrec cele mai multe şi cele mai grave accidente de circulaţie. În anul 2007 a fost modernizat drumul prin pietruire, fiindcă era unul forestier, dar am făcut acest lucru pentru a obţine finanţare şi pentru a lucra în paralel cu măsurile de infrastructură ale SAPARD. În prezent drumul este neted ca în palmă, iar în zilele însorite trec sute de maşini pe aici, care aleg această rută ocolitoare datorită peisajul spectaculos. De fapt, localitatea Perişani, şi întreaga zonă a Tării Loviştei depăşeşte cu mult peisajele elveţiene, austriece sau altele, din lumea mare. Aşezarea şi-a păstrat identitatea, din veacuri îndepărtate. Cuvintele frumoase pe care le am eu pentru localitatea aceasta cred că nimeni nu le are. În permanenţă, în zilele mele libere plec pe teren, pe firul văilor, prin pădure şi pe munte, să o descopăr. De fiecare dată găsesc ceva nou şi studiez în profunzime ce s-a întâmplat la originea locuitorilor de aici. Aici sunt lucruri care nu există în altă parte, zona este unică, în felul ei. Mai mult, tot ceea ce s-a făcut nou din partea administraţiei locale, în special de când sunt eu primar, a fost din dragoste faţă de această localitate.

Impact real: Cum poate fi exploatat segmentul turistic în Perişani, şi ce proiecte veţi derula în continuare pentru încurajarea turismului?

Ion Sandu: Mandatul următor reprezintă examenul pe care trebuie să-l dau pentru promovarea localităţii privind dezvoltarea turismului, pentru că Perişaniul are ceva aparte. Până acum nu puteam să vorbesc de promovare turistică, fiindcă aveam alte necesităţi în comună. Acum, după ce am rezolvat în procent de 90% problemele infrastructurii în toate domeniile, interesul privind accesarea fondurilor se va îndrepta este spre programele destinate promovării şi dezvoltării turistice.

Impact real: Ce s-a realizat în localitate cu fonduri europene?

Ion Sandu: Avem experienţă în atragerea fondurilor europene. În prezent prin GAL „Castra Traiana” este în execuţie cel de-al 11-lea proiect cu bani europeni privind amenajarea unei baze sportive recreaţionale, în cadrul căreia se va construi un teren sintetic cu funcţionalitate multiplă pentru tenis, handbal, fotbal, un centru administrativ, iar lângă teren va fi încorporată o sală de fitness. Cu peste 10 milioane de euro obţinute de la Uniunea Europeană, suntem localitatea care conduce în topul celor zece investiţii de succes date ca exemplu. Sunt de părere că un adevărat colac de salvare, mai ales pentru proiectele de anvergură, îl constituie fondurile europene. Şi pentru acest mandat baza investiţiilor locale a reprezentat-o finanţarea din proiecte europene. Am avut în derulare trei proiecte. Primul proiect a prevăzut asfaltarea tuturor uliţelor din localitate: 16 uliţe au fost prinse în acest proiect. La toate aceste proiecte se adaugă investiţiile finalizate cu bani guvernamentali. În spatele acestor proiecte a stat o muncă titanică şi partea cea mai grea a fost că am avut pretenţia să ştiu eu toate detaliile fiecărui proiect.

Impact real: În ţara din care zeci de mii de tineri pleacă în fiecare lună în alte ţări, ce fac tinerii din Perişani, după ce îşi termină studiile?

Ion Sandu: În localitate avem 300 de copii, iar numărul lor este în creştere. Capitolul identificare a fondurilor pentru modernizarea şcolilor este astfel închis. În prezent, la Perişani locaţiile pot concura cu cele din mediul urban. Noi nu ne plângem de scădere demografică. O dată cu finalizarea infrastructurii, localitatea oferă condiţii şi este atractivă atât pentru turişti, dar şi pentru tinerii noştri care, în ultima perioadă nu au mai plecat din localitate. În mare parte şi-au găsit un loc de muncă la Sibiu, unde salariile sunt mulţumitoare, iar oferta locurilor de muncă este destul de diversificată şi atractivă. Societăţile respective le-au pus la dispoziţie inclusiv transport gratuit. Zilnic pleacă din Perişani cel puţin trei microbuze cu cetăţeni din localitate care îşi desfăşoară activitatea în Sibiu. Prin urmare, de la ultimul recensământ, populaţia localităţii a crescut. Astăzi, Prişaniul numără peste 2400 de cetăţeni. Localitatea are opt sate, iar copiii sunt distribuiţi în patru grădiniţe. Una dintre aceste grădiniţe a fost modernizată de curând, cea din satul Mlăceni, sub o formă foarte aparte, şi pot spune că sunt puţine grădiniţe din judeţ care arată ca a noastră. Pentru modernizarea acestei grădiniţe s-au atras fonduri de la Ministerul Dezvoltării şi va fi pusă în funcţiune în maxim două săptămâni.

Impact real: Care este secretul acestei administrări eficiente, şi cu rezultate?

Ion Sandu: Cu bani guvernamentali, la Perişani, în această perioadă s-au finalizat lucrările de construire a unui pod în satul Perişani. Podul a fost construit în doar trei luni. În localitate, de când sunt primar s-au construit 10 poduri, s-au asfaltat drumurile comunale, s-au modernizat şcolile şi grădiniţele, s-a înfiinţat sistemul de apă, s-a construit un cămin cultural şi o primărie unică în felul el. La intrarea în localitate există şi un Centru de Informare Turistică. Scopul proiectului este acela de promovare a potenţialului turistic zonal, prin creşterea atractivităţii zonei noastre. Locaţia obiectivului a fost stabilită pe insula amenajată artificial, printr-un proiect realizat de mine, pe cursul pârâului Băiaşu. Recunosc faptul că insula artificială este o idee excentrică, pe care am pus-o în practică şi de care sunt mândru, pentru că este o premieră naţională. Aici va funcţiona şi un muzeu în aer liber, cu o impresionantă colecţie de sculpturi în piatră realizate de mâna omului în ultimii 2000 de ani, de pe vremea dacilor. Accesul pe insulă se face pe un pod betonat, amenajat cu traverse şi balustrade din lemn. Aici se distribuie hărţi şi pliante cu puncte de reper precise pentru căile de acces în zonele dorite, care vor prezenta aspecte şi particularităţi din Ţara Loviştei, dar şi trasee montane în Masivul Cozia.

Impact real: Cu ce gânduri aşteptaţi alegerile locale, care vor avea loc nu peste mult timp?

Ion Sandu: Niciodată nu am făcut campanie şi nu am promis lucruri irealizabile. În 2016 am făcut un program electoral fiindcă îmi place să îmi pun pe tapet, într-o broşură, toate lucrările, cu imagini reprezentative din trecut şi prezent, din localitate. Oamenii au încredere în mine fiindcă nu i-am dezamăgit. Am reuşit să atrag fonduri în localitate pentru proiecte necesare şi să pun Perişaniul la loc de cinste pe harta judeţului. Mi-am pus amprenta pe fiecare proiect. Întotdeauna am mers pe ideea că dacă nu rişti nu câştigi, sau dacă nu faci lucruri trăsnite, nimic nu are importanţă. Ca să te evidenţiezi trebuie să faci ceva trăsnit, şi acest aspect mă caracterizează. Centrul de informare şi promovare a turismului, primăria, căminul cultural sunt proiectele pe care eu mi-am pus amprenta. La jumătatea insulei voi amenaja un mic muzeu în aer liber, unde vor fi expuse pietrele pe care le tot strâng de foarte multă vreme, dovezi pe care le găsesc în zonă, lucruri foarte interesante, pietre inscripţionate cu scriere slavă şi slavonă. Toate acestea vor avea locul lor stabilit pe această insulă, fiecare fiind inscripţionată cu datarea şi se va preciza ce anume reprezintă. Ceea ce vreau să fac în viitorul mandat, pe linie de turism, o să surprindă pe multă lume. În primul rând tot ce se va construi în localitate se va face cu gust, din piatră şi lemn, materiale specifice zonei. Ce mă bucură este faptul că cetăţenii au înţeles acest lucru iar, prin modificările pe care le aduc în gospodării pun în valoare piatra şi lemnul, şi cu acest fapt mă mândresc.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

martie 2020
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...