Măsuri drastice pentru evitarea răspândirii coronavirusului, luate de administrațiile locale

Vâlcenii care trăiesc în Italia sau în alte ţări europene se întorc acasă pe fondul extinderii focarelor de COVID-19. Mulţi dintre cei întorşi dau dovadă de atitudine responsabilă şi declară exact de unde vin, intrând în carantina sau înautoizolare la domiciliu,conform măsurilor pentru prevenirea răspândirii locale a virusului. Există însă și excepţii, iar în aceste zile primarii, jandarmii și angajații Direcției de Sănătate Publică Vâlcea au avut o misiune grea, și anume aceea de a identifica și a izola acești indivizi iresponsabili, majoritatea de etnie romă, și a-i izola de restul locuitorilor din localitățile unde s-au întors. Sunt foarte mulți care nu au declarat că vin din zonele de carantină,punând astfel în pericol nu doar familiile lor, ci și comunitatea unde locuiesc. Cei care fac acest lucru nu înțeleg riscul la care se supun. Pentru astfel de situaţii, la nivelul administraţiilor locale se iau măsuri drastice. Primarilor, în calitate de președinți ai comitetelor locale pentru situații de urgență le revine obligația să identifice toate persoanele sosite din ţărileafectate de noul coronavirusde pe teritoriul localităților lor,să țină o evidență a acestora şi să-i menţină în izolare de restul comunităţii.

Guvernul a înăsprit pedepsele

Regulile autorităţilortrebuie să îi ţină pe toţi cetăţeniireîntorşi în Romania din tarile grav afectate de coronavirus în case, iar cei care ignoră acest lucru vor plăti scump. Guvernul aadoptatun pachet de măsuri penale, înăsprind pedepsele prin modificarea Codului Penal privind majorarea sancţiunilor pentru nerespectarea carantinei şi fals în declaraţii. Astfel, cei care nu dau informaţiile exactecu privire la ţara din carese întorc atunci cândrevin în România și pentru acuzaţia dezădărnicire în combaterea bolilor,pedepsele au fost majorate. Dosar penal şi pedepse majorate au fost adoptate şi pentru cei care nu respectă carantinaobligatorie.Totodată,omisiunea de a da dateîn cadrul ancheteiepidemiologice sau completarea incorectă a formularelor se soldează cu dosar penal.

Astfel, se pedepseşte cu închisoarede până 7 anifalsul în declaraţii din formularul epidemiologic. Pentru fuga din carantinăsau din autoizolare pedeapsa este de până la 3 ani de închisoare, chiar dacă acest lucru nu are ca efect îmbolnăvirea cuiva. Dacă persoana respectivă se îmbolnăveşte, pedeapsa creştepână la 5 ani,iar dacă persoana infectată de un astfel de iresponsabil moare,atunci detenţia ajunge până la 12 ani. În cazul în care ştii ca eşti infectat cu coronavirusşi nu respecţi aceastăinterdicţie, pedeapsaajunge până la 15 ani de închisoare.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *