Robert Schell: „Această pandemie marchează dramatic viața umanității, dar eu cred că lucrurile vor intra repede în normalitate”

Claudia ȘCHIOPU

Primarul oraşului Brezoi, Robert Schell a prezentat, în interviul acordat cititorilor Impact real stadiul proiectelor şi investiţiile de modernizare a oraşului.

Dacă spitalul oraşului Brezoi ar putea face față unei eventuale epidemii de coronavirus, cât de mult afectează administraţia locală faptul că războiul dintre Prefectură și Consiliul Județean pentru banii alocați primăriilor s-a mutat în instanță, dacă a luat în considerare amânarea festivalului Open Air Blues Festival din cauza temerilor legate de această pandemie, dar şi când încep concret lucrările la proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată în judeţul Vâlcea, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Oraşul Brezoi este pregătit să facă față unei eventuale epidemii de coronavirus?

Robert Schell: În oraş avem un spital, noi suntem pregătiţi, spitalul este pregătit, iar acest merit este al managerului. Fac această precizare fiindcă am văzut spitale care s-au plâns că nu au strictul necesar, şi mie mi se pare că este doar o chestiune de management. Nu poţi să acuzi primarul dintr-o localitate sau Consiliul Judeţean că nu sunt mănuşi la spital. Facem aceste numiri pe criteriul competenţei, nu neapărat pe criterii politice. În cazul în care la Prefectură se va lua decizia ca spitalul nostru să fie folosit pentru tratarea coronavirus, noi suntem pregătiţi. Nu ne dorim, dar în astfel de situaţii trebuie să fim solidari, şi nimic nu se discută. În localitate avem persoane supravegheate la domiciliu, inclusiv în satul Valea lui Stan, unde avem o comunitate de rudari indisciplinați, dar învăţăm să trăim cu ei. Ne aşteptăm ca numărul lor să crească o dată cu valul de români care se întorc în ţară din zonele afectate. Pentru comunitatea de romi pe care o avem, din punctul meu de vedere cred că mi-am făcut datoria, în sensul că am asigurat tot ceea ce am putut pentru ca oamenii să aibă un trai decent. Acum au apă la robinet, vor avea şi reţea de canalizare, drumurile din sat sunt asfaltate, iar şcoala este modernizată. Au condiţii foarte bune. În Valea lui Stan avem 900 de rudari, asta înseamnă că am depăşit 10% din populaţia oraşului, iar acum sunt mai mulţi, fiindcă s-au întors din ţările afectate grav de coronavirus. Consider că ar trebui luate măsuri foarte dure față de toate prestaţiile sociale care trebuie tăiate şi oamenii trebuie învăţaţi să muncească. Asta este problema, ei nu vor să lucreze.  

Impact real: Aţi luat în considerare amânarea festivalului Open Air Blues Festival, din cauza temerilor legate de coronavirus?

Robert Schell: Deocamdată suntem în așteptare, vânzarea de bilete s-a oprit. Noi sperăm ca, până în iunie, lucrurile să intre pe un făgaş normal. Suntem optimişti, încercăm să ne mobilizăm, pentru că va fi un dezastru financiar în primul rând pentru organizatori. Deja s-au plătit avansuri de aproximativ 150 de mii de euro pentru trupele care vor urma să vină, în urma contractelor încheiate. Avansul s-a plătit din banii de bilete vândute până acum. Cei care au bilet au dreptul să îşi ceară banii înapoi. În situaţia aceasta nu ştiu cum vom proceda. Plecăm de la premiza că festivalul se va ţine totuşi, în iunie. Dacă nu se poate, îl vom amâna pentru anul viitor. Astfel, ediţia a IV-a va fi anul 2021. Încercăm să găsim înţelegere de la cei care şi-au cumpărat bilete, să accepte ideea că festivalul va fi anul viitor, şi vom reîncerca negocierea tuturor contractelor cu trupele care au fost deja antamate. Vreau să spun că, din acest punct de vedere, 40 de trupe şi-au confirmat prezenţa la festivalul Open Air Blues Festival din vara acestui an, inclusiv nume mari. Inclusiv trupe din Statele Unite au fost de acord să vină la Brezoi, și bănuiesc că nu au contract pentru anul viitor. Toţi sunt conştienţi de situaţia prin care trece o lume întreagă. Este posibil să găsim înţelegere şi pentru returnarea banilor, dacă va fi cazul, pentru că există clauze de forţă majoră în contractele încheiate. Deocamdată nu s-a luat nici o decizie. Această pandemie marchează dramatic viața umanității, dar eu cred că lucrurile vor intra repede la normalitate sau, altfel spus, vom întoarce  lucrurile cât mai repede la normalitate.

Impact real: Din poziţia de Președintele al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apa Vâlcea ne puteţi spune când încep concret lucrările proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată al judeţului Vâlcea?

Robert Schell. Eu am dat semnalul, am avut o întâlnire cu ministrul fondurilor europene, împreună cu consultantul acestui proiect. Am deblocat cumva lucrurile, pentru că proiectul județului Vâlcea rămăsese într-o zonă gri. A fost luat în seamă acum, şi va fi evaluat în cel mai scurt timp. Avem promisiuni că, până la sfârşitul lunii aprilie vom semna contractul. În ţară sunt cinci judeţe care au semnat contactul şi încep să deruleze procedurile de licitaţie. Noi vom face probabil lucrul acesta în toamnă. Perioada de la semnarea contractului până la începerea licitaţiilor presupune o serie de lucruri pe care trebuie să le facem noi, la ADI Apa şi Apavil, în paralel cu celelalte localităţi. Trebuie să dea hotărâri de consiliul și să se reactualizeze masterplanul în Consiliul Judeţean. Sunt proceduri care într-o lună se pot rezolva, după care vor începe licitaţiile. Sperăm să decurgă bine procedura de licitaţie, pentru că acest lucru poate întârzia puţin lucrurile. În condiţiile de acum sunt foarte multe lucrări, și nu cred că vor mai fi contestaţii. Prin urmare, dacă lucrurile vor decurge normal, în toamna acestui an vor începe lucrările dar, ca să nu fim prea optimiști, pot spune că, în ianuarie, vor începe lucrările. Este clar că lucrurile au fost blocate, dar nu din partea consultantului sau Apavil. Lucrurile au fost blocate le nivel de minister, evaluările au durat foarte mult, inclusiv Comisia Europeană anul trecut a modificat criteriile de eligibilitate și atunci, din păcate, a trebuit să mai scoatem zece localități din zona de finanțare. Primarii localităților respective s-au supărat pe bună dreptate, dar sper că au înţeles că nu noi am decis. Acum le-am pus la dispoziţie acele studii de fezabilitate care sunt întocmite, şi am recomandat inclusiv parlamentarilor noştri că trebuie să ajute aceste localităţi pentru a fi aduse la acelaşi nivel cu cele care sunt deja incluse la finanţare prin acest master plan. O soluție ar fi acel PNDL-3. Am spus acest lucru inclusiv ministrului, care a luat act de această necesitate.

Impact real: Ce părere aveţi despre modalitatea de alocare a fondurilor privind repartizarea pe unități administrativ –teritoriale a sumei de 27.316 mii de lei din fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean, dar şi despre faptul că prefectul a atacat la instanța de contencios administrativ repartizarea sumei respective, pe motiv că aceasta prezintă o serie de elemente de ilegalitate?

Robert Schell: Este clar că alocările au fost făcute tendenţios, şi nu suntem mulţumiţi. Dar acum se pune problema aşa: un primar liberal a primit jumătate din suma pe care a primit-o primarul PSD. Este vorba despre 2 miliarde de lei vechi şi 4 miliarde de lei vechi, nu este vorba de nişte sume extraordinare. Mai mult, și acești bani sunt împărţiţi pe trimestre, până la sfârşitul anului. În realitate este o nimica toată, iar decizia prefectului nu va bloca bugetul sau demersurile primăriilor. Sunt nişte fonduri trimestrializate, nu s-au blocat alocările din TVA sau impozitul pe venit. Sunt bani doar pentru întreţinerea drumuirilor comunale care s-au alocat discreționar, tendenţios, pe criterii politice, chiar dacă suma este foarte mică. Pe mine niciodată nu m-a interesat această „şicanare” politică. Încerc să demonstrez că autonomia locală există, şi că nu depindem de nimeni. De când sunt primar am fost numai în opoziţie.   

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *