La Călimăneşti, toate persoanele cazate la Liceul de Turism au ieșit din carantină

 Breaking News

La Călimăneşti, toate persoanele cazate la Liceul de Turism au ieșit din carantină

La Călimăneşti, toate  persoanele cazate la Liceul de Turism au ieșit din carantină
martie 26
21:15 2020

Miercuri, 25 martie 2020 a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşurată în sistem on-line, pe grupul de whatsapp creat special pentru membrii CLSU Călimăneşti. În cadrul şedinţei s-au analizat cele trei ordonanţe militare emise de Ministerul Afacerilor Interne şi s-a discutat despre luarea măsurilor care se impun în cazul unor posibile evenimente de natură epidemiologică.

„Cu această ocazie s-a adus la cunoştinţa membrilor Comitetului Local faptul că, în data de 25 martie 2020, cele 18 persoane cazate la corpul de garsoniere al Liceului Tehnologic de Turism au ieşit din carantină în urma rezultatelor de la probele recoltate în a 12-a şi a 13-a zi de când se aflau acolo. Rezultatele testelor au fost negative şi, prin urmare, Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea s-a deplasat la Călimăneşti şi a înmânat fiecărei persoane documentele care atestă starea lor de sănătate şi documentele pentru liberă circulaţie, pentru a ajunge fiecare la destinaţie”, afirmă primarul oraşului – staţiune, Florinel Constantinescu.

Florinel Constantinescu: „Respectaţi în continuare toate măsurile restrictive impuse”

Primarul a făcut apel către locuitorii din Călimăneşti să stea acasă în această perioadă şi le recomandă să asculte sfaturile specialiştilor, pentru a preveni răspândirea virusului. „Ţinem să le mulţumim cetăţenilor oraşului Călimăneşti pentru că au dat şi dau dovadă de înţelegere şi solidaritate cu cei aflaţi în situaţii deosebite, şi îi rugăm să respecte în continuare toate măsurile restrictive impuse prin cele trei ordonanţe militare şi pe cele stabilite prin regulile de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus”, anunţă primarul Florinel Constantinescu.

În urma şedinţei extraordinare, la propunerea primarului Constantinescu, şi cu aprobarea membrilor Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă s-a luat decizia închiderii temporare a tuturor automatelor de cafea stradale de pe raza oraşului Călimăneşti.

Primarul a fost de acord cu instituirea unui centru de carantină în oraş

Oraşul Călimăneşti a fost printre primele localităţile care au pus la dispoziţie un spaţiu pentru carantinarea persoanelor venite din zonele afectate de coronavirus, chiar dacă s-au iscat destul de multe discuţii, dar şi critici la adresa primarului din partea agenţilor economici şi a profesorilor: „Măsura vine în sprijinul omenirii”, a spus la acea dată primarul Florinel Constantinescu, medic de meserie, dar şi fost director al DSVSA Vâlcea, un specialist care a coordonat situaţii destul de grave, dacă ne gândim la gestionarea situaţiei privind gripa aviară sau pesta porcină. În opinia primarului oraşului-staţiune Călimăneşti, Florinel Constantinescu, această pandemie creează o situaţie greu de gestionat pentru întreaga lume, care impune măsuri ferme şi trebuie gestionată de specialişti. Primarul a reuşit să ţină situaţia sub control, explicându-le tuturor că, atunci când se cunoaşte dimensiunea unui focar global şi sunt luate măsurile necesare, cu siguranţă se poate face faţă mult mai bine unei astfel de pandemii. Iată că timpul a dat dreptate celor care se pregătesc în astfel de situaţii critice şi iau măsurile necesare, pentru că sănătatea şi viaţa cetăţenilor este mai importantă decât orice: „Fiecare localitate trebuie să identifice astfel de spaţii pentru ca, atunci când va fi nevoie, în funcţie de evoluţia epidemiologică a bolii, să putem face faţă, şi oamenii să beneficieze de condiţii optime de cazare, masă şi îngrijire cu totul şi cu totul speciale. Primul sentiment pe care trebuie să-l avem în astfel de cazuri este acela de solidaritate. Trebuie să fim împreună, şi împreună să gestionăm lucrurile”, spunea primarul Florinel Constantinescu.

A zecea zi după instituirea stării de urgenţă, la Călimăneşti timpul s-a oprit în loc

La Călimăneşti administratorii pensiunilor au tras obloanele, hotelurile s-au închis, iar mii de turişti s-au trezit cu vacanţele distruse. Călimăneştiul este una dintre staţiunile balneare cele mai renumite şi frecventate din ţară, care este pusă la grea încercare din cauza epidemiei de coronavirus. Timpul s-a oprit în loc, iar lumea nu îşi mai face planuri de vacanţă atâta timp cât nu se va găsi un tratament pentru acest virus, iar acest lucru ar putea avea un efect semnificativ asupra sectorului turistic. Pe termen scurt turismul nu va mai fi acelaşi, dar nimic nu va mai funcţiona ca înainte. La Călimăneşti, toţi cetăţenii care s-au întors din ţările afectate grav de COVID -19 au intrat în izolare la domiciliu. În staţiune este linişte, iar administraţia locală îşi continuă activitatea, respectând măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii bolii.

600 de persoane din comunitate beneficiază de servicii integrate, medicale şi sociale

Pentru a ajuta populaţia, la Călimăneşti, administraţia funcţionează în continuare. Anul acesta bugetul este mai mare faţă de cel de anul trecut, deoarece primăria are mai multe programe europene accesate. La Călimăneşti sunt în implementare cinci proiecte europene. Unul dintre acestea are la bază partea socială, denumit „Sistem integrat de trai, educaţie, muncă şi sănătate”. În acest proiect sunt cuprinşi şi cetăţeni mai în vârstă ai oraşului care nu şi-au terminat studiile şi au parte de a doua şansă. În cadrul acestui proiect 240 de şcolari şi preşcolari din sistemul de învăţământ beneficiază de afterschool, program în cadrul căruia primesc mâncare caldă în fiecare zi. Proiectul mai cuprinde dotarea dispensarului uman care se află în Jiblea Veche, unde îşi desfăşoară activitatea un medic care merge la cetăţenii care nu pot să se deplaseze. Prin acest proiect se alocă fonduri pentru un număr de 100 de antreprenori prin cursuri de antreprenoriat, iar 30 dintre ei vor primi fonduri, respectiv 25 de mii de euro de fiecare. Se vor repara şi se vor introduce utilităţi la 100 de gospodării din localitate, iar 600 de locuitori vor beneficia în final de acest program.

Proiecte mari, în derulare

Un alt proiect important, aflat în implementare, vizează modernizarea a 34 de străzi din staţiunea Călimăneşti-Căciulata, care vor beneficia de covor asfaltic, de rigole pentru preluarea apei şi de podeţe pentru accesul al gospodării. Un alt proiect este cel de construire a unui parc în Căciulata, în Poiana lui Căliman, iar la Jiblea Veche demarează proiectul de eficientizare energetică a şcolii generale din sat, proiect care se va finaliza la finele acestei luni. Şi grădiniţa cu program prelungit beneficiază de un proiect privind eficientizarea energetică, iar un alt proiect pentru care urma în această perioadă semnarea contractului de finanţare, în valoare de 5 milioane de euro, vizează modernizarea unor străzi pe o lungime 10 kilometri, dar şi modernizarea Casei de Cultură, a Căminului Cultural, a şcolii şi a terenului de sport din Jiblea Nouă, dar şi Centrul Multifuncţional. Proiectul are ca titlu „Creşterea atractivităţii staţiunii”.

După terminarea crizei şi a stării de urgenţă, administraţia locală din Călimăneşti are planuri mari „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei prin modernizarea oraşului Călimăneşti”, este un proiect în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, care urma să se adauge la cele 6 proiecte europene aflate în implementare, la Călimăneşti. Un alt proiect care a fost depus la ADR Sud Vest Oltenia, pe Axa 7.1 priveşte dezvoltarea staţiunilor turistice din această regiune, Sud Vest Oltenia. Este o investiţie pentru care administraţia locală aştepta suplimentarea fondurilor, astfel încât şi oraşul Călimăneşti să poată beneficia de finanţare. Este un proiect important, care se referă la creşterea atractivităţii staţiunii Călimăneşti Căciulata şi care va duce la îmbunătăţirea infrastructurii turistice a oraşului, infrastructură de care vor beneficia atât locuitorii, dar şi turiştii care vor vizita şi vor veni la tratament în staţiunea balneară Călimăneşti-Căciulata. Un alt proiect pentru care administraţia locală aştepta finanţare este cel de eficientizare energetică a clădirii primăriei oraşului Călimăneşti, un proiect depus pe Axa 3.1. 

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

martie 2020
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...