CIECH Soda România intră în stand-by prelungit

 Breaking News
  • No posts were found

CIECH Soda România intră în stand-by prelungit

CIECH Soda România intră în stand-by prelungit
martie 27
13:57 2020

După 6 luni de stand-by, în contextul incertitudinilor economice provocate de pandemie și al negocierilor fără rezultat cu privire la reluarea furnizării aburului industrial către fabrică, CIECH Soda România a fost forțată să intre într-un stand-by prelungit, prin finalizarea procesului de disponibilizări voluntare.

Societatea va păstra o parte din angajați, cei responsabili pentru producția de silicați de sodiu, precum și pentru mentenanța instalației de producție a sodei calcinate.

O nouă și modernă centrală în cogenerare este garanția viitorului, iar CIECH Soda România este decisă să se implice într-un astfel de proiect, care este preconizat a se întinde pe o perioadă de câțiva ani, în funcție de obținerea avizelor.

CIECH Soda România, singura fabrică de sodă rămasă la nivel național, a inițiat programul de disponibilizări voluntare încă din vara anului 2019 pentru cei aproape 600 de angajați ai săi, după șase luni de stand-by, interval în care au fost acoperite toate costurile legate de salariile colectivului și conservarea activelor societății, în încercarea de a câștiga timp pentru luarea unor decizii necesare în vederea punerii în practică a unei soluții. CIECH Soda România a luat legătura cu toate autoritățile locale și centrale pentru a discuta posibile soluții pe termen scurt și lung încă din august 2019, dar nu a fost luată nicio decizie.

Din păcate, situația globală declanșată de pandemie nu va face decât să întârzie și mai mult orice eventuală soluție și, drept urmare, CIECH Soda România va intra în stand-by pe termen lung. Cu toate acestea, compania va păstra o echipa mică de angajați, responsabili pentru:

  • conservarea instalațiilor pe durata de stand-by
  • continuarea producției și livrărilor de silicați.

Procesul de disponibilizare voluntară se va încheia la 1 aprilie și peste 72% dintre angajați vor beneficia de acesta.

În același timp, compania a inițiat planurile de construire a propriei centrale în cogenerare și preconizează că va relua producția la Râmnicu Vâlcea într-un interval de 2-3 ani. Începând cu luna septembrie 2019, compania a apelat la o serie de experți pentru elaborarea planurilor referitoare la obținerea unei surse de abur pe termen lung pentru toți operatorii economici din județul Vâlcea. O centrală în cogenerare construită de un consorțiu poate reprezenta o alternativă durabilă, pentru care sunt necesare atât investiții, cât și know-how. CIECH operează propriile centrale în alte țări în care deține unități de producție și este pregătită să își asume partea sa de investiție și să se implice într-o astfel de soluție pe termen lung.

„Ne oprim, dar nu vrem să plecăm. Dorim să continuăm să ne arătăm prețuirea față de oameni și tradiția locală. Echipele noastre au elaborat deja planurile pentru propria noastră centrală și vom începe să le punem în aplicare, precum și să identificăm resursele financiare necesare construirii propriei noastre centrale în cogenerare. Sperăm ca în următorii trei ani să ne putem reîncepe activitatea cu propria noastră sursă de abur”, a declarat Witold Urbanowski.

Începând din septembrie 2019, societatea a fost nevoită să își oprească activitatea din cauza denunțării unilaterale a contractului de furnizare a aburului de către CET Govora, care a solicitat o majorare substanțială a prețului la abur, un element vital în producția de sodă, cu impact direct asupra rezultatelor companiei. Contractul denunțat prevedea deja o majorare semnificativă a prețului, de 25% față de finalul anului 2018. CET Govora se află în insolvență încă de atunci, nu a întreprins demersurile necesare de restructurare a activității și nu a investit în asigurarea unei producții sustenabile de abur.

„Am pus astăzi punct unei tradiții de 60 de ani, în pofida luptei noastre de a continua activitatea. Este foarte trist faptul că toate eforturile echipei noastre au fost stopate într-un mod chiar brutal de furnizorul nostru. Toate rezultatele muncii noastre din ultimii opt ani au fost consumate în primul semestru al anului 2019, iar noua majorare de preț a făcut practic să trecem de la dezvoltare la încetarea activității”, a declarat Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România.

Filiala din Râmnicu Vâlcea a Grupului CIECH a reușit un proces de restructurare profund și dificil în perioada 2013-2015, care a presupus transformarea afacerii, reducerea numărului de angajați și o investiție în valoare de 175 milioane de lei în majorarea producției, astfel încât compania să poată să își acopere costurile operaționale și să se dezvolte. Ca urmare a acestui dificil proces, societatea a dobândit capacitatea de a opri pierderile și, în timp, de a genera profituri, care erau planificate a fi investite în extinderea portofoliului local. Majorările succesive ale prețului aburului au consumat toate aceste rezultate și au provocat rezultate negative în 2019, chiar și anterior denunțării unilaterale a contractului de către CET Govora. CIECH Soda România înregistrase deja pierderi cumulate de 500 milioane de lei începând cu anul 2006, atunci când compania a fost preluată de CIECH, unul dintre cei mai mari investitori polonezi în România.

CIECH Soda România a luat legătura și a inițiat zeci de întâlniri și memorii către toate autoritățile locale și naționale competente. Compania a conceput diferite scenarii operaționale care ar fi permis continuarea activității și a investit în elaborarea de planuri pe termen lung. Din nefericire, nu au fost luate decizii, iar ofertele de prețuri modificate au fost toate peste nivelul maxim sustenabil de 122 lei/Gcal, necesar pentru menținerea unui echilibru între venituri și costuri. Acceptarea altor pierderi operaționale din cauza unui preț al aburului mai mare decât nivelul sustenabil nu poate reprezenta o soluție pentru viitor.

Potrivit unui raport EY publicat pe 16 septembrie, peste 4.400 de locuri de muncă au fost create în România în 2018 ca urmare a activităților CIECH. Alte concluzii au arătat că: fiecare milion de lei din PIB produs direct de CIECH a generat 3,3 milioane de lei în restul economiei; fiecare loc de muncă a creat alte șase locuri de muncă la nivel național; fiecare milion de lei plătit ca taxe a atras alte trei milioane de lei la bugetul de stat. Grupul CIECH, cel mai mare investitor polonez din România, are un impact semnificativ asupra economiei locale (județul Vâlcea) și asupra economiei naționale a României.

Despre autor

admin

admin

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

martie 2020
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...