Robert Schell: „Valea Lotrului trebuie să aibă o singură administraţie unitară, astfel pot fi gândite proiecte foarte frumoase”

Dezvoltarea unei localităţi reprezintă accesarea fondurilor şi, de preferat, a fondurilor europene, însă localităţile mici au fost văduvite în acest sens.

Coronavirusul a şters de la început toate investiţiile şi planurile de viitor ale multor primării. Îngrijorarea se simte de la cel mai înalt nivel, criza se adânceşte, iar virusul apare în tot mai multe zone. Deocamdată este prea devreme pentru a evalua impactul şi pentru a spune în ce direcţie vor evolua lucrurile.

În opinia primarului Robert Schell un lucru este cert: localităţile rurale care au perspective deosebit de favorabile de dezvoltare, dar care nu întrunesc condiţiile necesare pentru a atrage bani europeni probabil vor dispărea. Se va produce astfel comasarea satelor în jurul centrelor cu perspective de dezvoltare, este o soluţie salvatoare, fiindcă o administraţie fărâmiţată nu este eficientă:

„Programele cu bani europeni s-au finalizat, aşteptăm un eventual PNDL, dacă va fi cazul, cu toate că, în condiţiile de acum, mă îndoiesc să se mai aloce bani. Mai degrabă cred că toţi banii vor fi alocaţi spre situaţia în care ne aflăm. Mai mult ca sigur, programele guvernamentale vor avea de suferit anul acesta, dar faptul că avem la îndemână şi aceste programe europene poate compensa într-un fel lucrurile. Problema nu este neapărat a localităţii Brezoi, problema este a localităţilor mici, pentru că ele nu pot accesa fonduri europene, deoarece nu pot îndeplini criteriile de eligibilitate. Din câte ştim, aceste condiţii se vor schimba. Se pare că acum se va ajunge la ideea de a da o sumă unei localităţi pe baza unor proiecte pe care şi le doreşte primarul, adică să nu mai fim îngrădiţi, dar, faţă de localităţile mici, anumite criterii de eligibilitate tot vor exista. Acele localităţi vor rămâne în continuare văduvite, şi atunci revin la discuţia care pe mine mă interesează şi mă tentează, care a fost discutată şi la nivel guvernamental, aceea de a comasa localităţile. Cred că Valea Lotrului trebuie să aibă o singură administraţie unitară, pot fi gândite proiecte foarte frumoase, doar în condiţiile în care Mălaia şi Voineasa vor deveni localităţi aparţinătoare oraşului Brezoi, un fel de microzonă metropolitană. După această criză va trebui să pornim de la zero, să creştem economic, şi atunci putem gândi şi acest lucru. O administraţie fărâmiţată nu este eficientă. În condiţiile în care s-ar unifica şi cheltuielile bugetare ar fi mult mai reduse, eficienţa ar deveni mult mai bună. Toată lumea o ştie, dar nimeni nu are curaj să o facă, probabil din motiv electoral, dar va trebui, iar eu sunt convins că Guvernul liberal nu are ce pierde dacă va face acest lucru. Aceste unificări nu trebuie să se facă însă pe criterii politice sau pe altfel de criterii decât dorinţele care sunt în localitate şi condiţiile economice sau geografice ale fiecărei localităţi. Eu cred că lucrurile acestea se pot face, şi într-o zi se vor face”, este de părere primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *