Începând cu 15 mai starea de urgență din România se încheie iar unele restricții sunt eliminate

 Breaking News

Începând cu 15 mai starea de urgență din România se încheie iar unele restricții sunt eliminate

Începând cu 15 mai starea de urgență din România se încheie iar unele restricții sunt eliminate
mai 04
15:04 2020

Klaus Iohannis a anunțat luni, 4 mai, faptul că nu va mai prelungi starea de urgență care va expira la finalul zilei de 14 mai, dar va instala o stare de alertă pentru epidemia de coronavirus.

Totodată din data de 15 mai se vor redeschide saloane de îngrijire personală, cabinetele stomatologice și muzeele.

De asemenea, din 15 mai, aşa cum a anunțat deja Klaus Iohannis, vor fi ridicare interdicțiile pentru deplasările în interiorul localității, cu excepția celor aflate sub carantină (Suceava, Țăndărei).

Ce reprezintă starea de alertă

Starea de alertă se declară în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgență.

Conform legii, „pe timpul stării de alerta se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră”, cu condiția că „măsurile prevăzute trebuie să fie proporţionale cu situaţiile care le-au determinat şi se aplica cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de lege”.

Stare de alertă se emite printr-o hotărâre care trebuie să cuprindă: baza legală, perioada de aplicare, măsurile dispuse, obligaţiile cetăţenilor şi ale operatorilor economici în ceea ce priveşte participarea la activităţi în folosul comunităţilor locale.

În funcţie de evoluţia situaţiei de urgenţă care a determinat declararea stării de alertă, durata sau aria acesteia se poate prelungi ori extinde sau restrânge, după caz.

În timpul stării de alertă toate măsurile sunt decise și coordonate de la nivelul unui centru național al situațiilor de urgență, așa cum s-a întâmplat și în ultimele două luni, care este alcătuit din mai mulți miniștri și experți. Rămâne de văzut dacă în fruntea acestuia rămâne ministrul de interne sau trece ministrul sănătății.

Conform legii, Comitetul Național declară starea de urgență la nivel naţional sau la nivelul mai multor judeţe, coordonează gestionarea situaţiilor de urgenţă şi declara încetarea stării de alertă. Comitetul Naţional pentru situaţii speciale de urgenţă se întocmește prin hotărâre de Guvern.

Țara va fi condusă, cel mai posibil, tot prin intermediul ordonanțelor de urgență adoptate de guvern. Probabil vor dispărea ordonanțele militare și vor fi înlocuite, atunci când este vorba despre măsuri urgente, de ordine date de ministrul sănătății, cu un rang diferit de cele pe care le au actualele acte semnate de deținătorul acestui portofoliu.

Despre autor

Budi Elena

Budi Elena

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2020
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...