La Vaideeni se fac investiţii pentru refacerea infrastructurii rutiere afectată de inundaţii

 Breaking News

La Vaideeni se fac investiţii pentru refacerea infrastructurii rutiere afectată de inundaţii

La Vaideeni se fac investiţii pentru refacerea infrastructurii rutiere afectată de inundaţii
mai 11
17:55 2020

La Vaideeni, anul acesta, primarul Daniel Băluţă şi-a propus să finalizeze lucrările privind reparaţiile pricinuite de inundaţiile din vara anului 2018, când localitatea a fost lovită din nou de un potop, care a lăsat în urmă un adevărat dezastru. Comuna Vaideeni este una dintre cele mai greu încercate de calamităţi. Bilanţul pagubelor a inclus, la data aceea, zeci de kilometri de drumuri comunale distruse, terenuri agricole aflate sub apă, maşini luate de ape, oameni disperaţi, poduri spulberate, după ce apele râului Luncavăţ, acelaşi care în trecut a mai ieşit din matcă, a făcut şi de această dată prăpăd la Vaideeni:

„Am reuşit să finalizăm o mare parte din infrastructură. Am reabilitat trei punţi, un pod în zona Cerna şi două drumuri care ne-au fost finanţate cu bani pentru situaţii de rezervă: drumul comunal 38 şi drumul comunal din zona Cerna. S-au reparat de asemenea drumurile agricole distruse. Aşteptam şi sperăm să primim finanţare pentru proiectul de modernizare a celor două drumuri importante pentru localitate: cel din Cornet şi cel de legătură cu localitatea Slătioara, care a fost distrus de ape, proiect care se află la Compania Naţională de Investiţii şi sperăm să intre în lista de sinteză”, a precizat primarul social-democrat al localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă.

Daniel Băluţă: „Pentru zona de deal şi de munte, amenajarea torenţilor este foarte importantă”

Pentru stoparea inundaţiilor, primarul Daniel Băluţă speră să primească finanţare pentru cei doi torenţi din centrul localităţii. Nu s-au găsit soluţii la vremea respectivă. Între timp s-a deblocat situaţia la Ministerul Agriculturii în ceea ce priveşte amenajarea torenţilor. Astfel, este depus în vederea finanţării un proiect comun cu Horezu şi există un proiect similar la Călimăneşti:

„Pentru zona de deal şi de munte, amenajarea torenţilor este foarte importantă. Sunt torenţi care erau în administrarea ANIF, iar proiectul pentru regularizarea torenţilor este în curtea Ministerului Agriculturii. Consider că este un proiect foarte important deoarece, în momentul în care volumul precipitaţiilor creşte, cantităţi semnificative de apă angrenează viituri, creează poduri şi se întâmplă tot felul de dezastre. De fiecare dată când se anunţă cod roşu de precipitaţii la munte suntem mobilizaţi. Sperăm că nu vom mai avea parte de evenimente nefericite fiindcă sus, la munte, sunt cabanierii care în perioada ploilor au grijă de pensiuni. Problema care poate rezolva această stare de alertă este regularizarea torenţilor, proiect foarte important pentru întreaga localitate. Spun acest lucru fiindcă este pentru prima dată, după 30 de ani, când cineva ia în calcul aceste regularizări de torenţi”, a precizat primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă. În procent de 99% este realizat proiectul de reabilitare şi modernizare sistemului de apă, iar proiectul de înfiinţare a reţelei de canalizare este prins în master planul judeţului.

Ample lucrări şi investiţii, derulate în beneficiul elevilor din Vaideeni

Administraţia locală din Vaideeni are proiecte privind reabilitarea, modernizarea şi dotarea a trei şcoli, dintre care cea din satul Izvorul Rece are lucrările deja recepţionate, Şcoala cu clasele I-IV din satul Atârnaţi este în curs de recepţionare, iar la cea din satul Mariţa se lucrează. În plin proces dede construire este şi grădiniţa din satul Atârnaţi, care este modernizată cu bani europeni atraşi: „Sperăm ca până în toamna acestui an să se finalizeze lucrările şi la grădiniţă.În lucru este şi dispensarul, proiect pe care sperăm să îl finalizăm tot în vara acestui an, astfel încât medicii să îşi desfăşoare activităţile în condiţii decente şi normale, în noul sediu. În localitate îşi desfăşoară activitatea doi medici de familie. În privinţa sănătăţii avem angajaţi asistenţi medicali printr-un parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, din fonduri europene, şi mai avem parteneriatul pe care-l dezvoltăm cu Consiliul Judeţean Vâlcea, reprezentând un sprijin de care localitatea beneficiază, şi prin care se va mai angaja un asistent medical”, a precizat primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă.

Şcoala veche de la Vaideeni va fi restaurată în stil brâncovenesc

Administraţia locală are în derulare şi restaurarea şi dotarea şcolii vechi din centrul comunei, un proiect în valoare de 500.000 de euro, cu fonduri europene. Clădirea şcolii este veche de peste 100 de ani, fiind realizată în stil brâncovenesc. Obiectivele proiectului privesc transformarea clădirii într-un spaţiu propice, la standarde moderne, pentru găzduirea unei biblioteci cu sală de lectură şi a unui spaţiu de expunere pentru obiecte tradiţionale. Proiectantul şi constructorul au avut obligaţia respectării arhitecturii originale a clădirii, în stil brâncovenesc: „Este proiectul de suflet al comunităţii, care se va finaliza în maxim trei luni. Aici se va amenaja un amfiteatru în aer liber, un muzeu cu tot ceea ce înseamnă promovarea tradiţiilor, a portului, dar şi partea turistică a zonei. Acea zonă culturală care amenajată, aici avem şi grădiniţa, astfel încât generaţiile noastre viitoare vor creşte sănătos şi cu dragoste de tradiţie.

La Vaideeni începe un amplu proiect în educaţie şi incluziune socială

Administraţia locală din Vaideeni are în derulare mai multe proiecte cu fonduri europene, aflate în plin proces de implementare. Este vorba despre proiectul „HOPE Vaideeni”, un proiect pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale. Este un proiect complex în cadrul căruia 600 de persoane au beneficiat de asistenţă medicală gratuită. Sănătatea este o problemă globală, care trebuie pusă pe primul loc. O altă facilitate este şi accesul a 119 copii din zonele marginalizate ale satului Vaideeni la educaţie, derularea unui program de tip „şcoală după şcoală” pentru 49 de elevi din ciclul primar şi alţi 38 de elevi din ciclul gimnazial, în vederea reducerii abandonului şcolar. În cadrul proiectului sunt aplicate măsuri de desfăşurare a unui program de informare şi consiliere profesională pentru 308 cetăţeni şi plasarea pe piaţa muncii pentru angajare a 50 de persoane. În cadrul proiectului sunt incluse cursuri de antreprenoriat pentru 168 de persoane din grupul ţintă şi asigurarea de finanţare pentru 42 de planuri de afaceri selectate.

Modernizarea drumului spre Vârful Nedeia va pune în valoare zona

Primarul social-democrat Daniel Băluţă, cioban mândru din tată în fiu, are în plan dezvoltarea localităţii şi promovarea turismului din Vaideeni. Spune că, pe tema absorbţiei fondurilor, a depus proiecte în vederea modernizării drumurilor agricole şi a drumurilor locale. Toate proiectele sunt importante, afirmă primarul, însă drumul care duce spre „Plaiul Nedeiului” va aduce plus valoare aşezării. Are o lungime de 23 de kilometri, iar finanţarea ar urma să fie folosită pentru modernizarea platformei prin pietruire. Drumul urcă până la cota 2000 şi duce până la poalele vârfurilor Nedeia, în zona Coasta Lacurilor. Pentru că cea mai mare problemă la munte este eliminarea apei de pe terasamentul drumului, modernizarea acestui drum constă în amenajarea rigolelor, a şanţurilor şi a zidurilor de sprijin ale malurilor:

„În viitor, acest drum poate fi asfaltat mult mai uşor, atâta timp cât, prin acest proiect, se va face structurarea drumului. Este un drum care va dezvolta zona montană. În această zonă inclusiv reprezentanţii obştei din zonă au în plan amenajarea unei staţiuni montane chiar la hotarul cu localitatea Polovragi. Este o zonă foarte frumoasă, care permite accesul spre Coasta Lacurilor şi Refugiul Căşeriei. Încercăm să dezvoltăm turismul în jurul stânelor, însă, pentru acest lucru, avem nevoie de infrastructură. Din Vaideeni se poate ajunge spre Vârful lui Roman, care permite accesul la stânele din acea zonă. Apoi este zona de hotar cu Gorjul, spre care se poate ajunge pe drumul forestier Recea, dar şi drumul de muchie, care permite cel mai uşor accesul este Plaiul Nedeiului. Pe acest drum, după ce va fi amenajat, turiştii vor avea acces către aproximativ 15 stâne. Tot pentru accesarea fondurilor europene mai avem depuse alte două proiecte pentru modernizarea drumurilor agricole”, a precizat primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2020
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...