Ştefan Bogdan: „S-a plecat din nou la război cu mâinile goale”

 Breaking News

Ştefan Bogdan: „S-a plecat din nou la război cu mâinile goale”

Ştefan Bogdan: „S-a plecat din nou la război cu mâinile goale”
mai 12
09:44 2020

Primarul oraşului Băbeni, Ştefan Bogdan a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pentru modernizarea infrastructurii din oraş. Care sunt efectele crizei economice şi financiare asupra dezvoltării oraşului, dacă elevii din Băbeni au acces la mijloace digitale pentru a urma cursurile în această perioadă a pandemiei şi pentru a pregătit noul an şcolar, ce alte probleme prioritare au stat în atenţia primarului în ultimii ani şi nu le-a rezolvat, dar şi ce le transmite cetăţenilor oraşului Băbeni, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Care sunt efectele crizei economice şi financiare asupra dezvoltării oraşului?

Ştefan Bogdan: Oraşul Băbeni nu este mai ferit de efectele negative ale crizei decât alte localităţi, după izbucnirea epidemiei de coronavirus. Administraţiile locale sunt afectate în această perioadă, şi pentru acestea guvernul ar trebui să aibă o strategie de sprijin. Şomajul, pierderea locurilor de muncă şi aprobarea stării de urgenţă au dus la scăderea dramatică a încasărilor, deoarece locuitorii şi agenţii economici nu şi-au mai plătit taxele şi impozitele locale. Mai mult, epidemia de coronavirus ne-a obligat să avem cheltuieli suplimentare care nu au fost bugetate, ceea ce a făcut ca bugetele locale să fie grav afectate după izbucnirea acestei epidemii. Suntem în pericol de a nu le mai putea acorda salariile angajaţilor, de a nu mai putea asigura posibilităţile de funcţionare pentru aparatul administrativ, dar şi în imposibilitatea de a plăti indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu handicap, sarcină care cade acum tot în sarcina administraţiilor locale. La această rectificare am cerut 8 miliarde de lei vechi şi am primit 30 de mii de lei noi. Această sumă ne-a fost alocată probabil doar pentru achiziţionarea măştilor medicale.

Impact real: Elevii din Băbeni au acces la mijloace digitale pentru a urma cursurile în această perioadă a pandemiei şi pentru a se pregătit pentru noul an şcolar?

Ştefan Bogdan: Obligativitatea cursurile online este o decizie luată din birou în aceste zile, fără a ţine cont de realitatea din teritoriu. Am discutat cu directorul şcolii şi m-a anunţat că trebuie să le asigurăm copiilor şi cadrelor didactice măşti, tehnică pentru examene şi pentru activitatea educaţională online. Am fost informat că, la recomandarea Inspectoratului Şcolar Judeţean, primăria trebuie să colaboreze în acest sens cu şcoala. Am cerut un temei legal pentru a-mi da posibilitatea să cumpăr device-urile necesare cursurilor online, fiindcă numai pentru copiii care învaţă la şcoala din Valea Mare avem nevoie de 100 de tablete. Sunt de acord cu obligativitatea şcolii online, pentru că trebuie să avem grijă de sănătatea copiilor noştri, dar, în opinia mea s-a plecat din nou la război cu mâinile goale. Fac această precizare fiindcă aceste cursuri online există din ordinul ministerului. În realitate, să aibă un calculator este încă la stadiul de vis, pentru mulţi copii, iar acest lucru nu poate fi pus pe umerii administraţiei locale. Este clar că noi nu avem posibilitatea de a asigura întreaga infrastructură în ceea ce priveşte mijloacele digitale necesare pentru efectuarea cursurilor online.

Impact real: Ce alte probleme prioritare au mai stat în atenţia dumneavoastră în ultimii ani şi nu le-aţi rezolvat?

Ştefan Bogdan: Avem probleme în oraş cu reţeaua de canalizare, sistem care este în administrarea Apavil. Este introdusă conducta, dar în procent de 70% nici până astăzi reţeaua de canalizare nu este funcţională. Mai mult, o dată cu lucrările de introducere a conductei constructorii au făcut străzile praf şi nu s-a luat nici o măsură să le remedieze. Sunt patru ani de când conducta de canalizare a fost introdusă, dar nu funcţionează.

Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre reţeaua de gaze naturale, o investiţie aşteptată cu sufletul la gură de localnici?

Ştefan Bogdan: Este a doua oară când fac dosarul pentru extinderea reţelei de gaze naturale în oraş. Acum ne-am gândit să începem lucrările cu bani din bugetul local, pentru că sunt trei zone mari din Băbeni care nu au reţea de gaze: Valea Mare, Bonciu şi Pădureţu. Până în prezent avem finalizat un tronson în ceea ce priveşte extinderea sistemului de gaze. Soluţia pe care Distrigaz ne-a dat-o a fost aceea de a executa extinderea reţelei din punctul de distribuţie al gazelor, adică să se mai facă încă 7 kilometri şi să se schimbe conducta veche pe banii primăriei. Întreg proiectul de extindere are valoarea de 66 de miliarde de lei vechi. Investiţia se va executa etapizat, multianual. Astfel, primul tronson are valoarea de 22 de miliarde de lei vechi, în satul Valea Mare.

Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza oraşului Băbeni?

Ştefan Bogdan: Din bugetul oraşului s-au asfaltat 14 străzi, s-au amenajat trotuarele, parcurile, se modernizează rigolele şi s-a făcut extinderea reţelei de apă în zona Tătărani. Tot cu bani din bugetul local se vor amenaja parcările din zona blocurilor. Avem în faza de licitaţie şi extinderea reţelei de apă şi amenajarea rigolelor în zona Valea Mare. Mai mult, avem un proiect în valoare de 100 de miliarde de lei vechi pentru asfaltarea străzilor Ungureni – Romani şi Unirii – Uzinei. Astfel, pe o lungime de 3,5 kilometri s-a turnat primul strat de asfalt pe una dintre străzi, iar anul viitor se vor amenaja rigolele. Pentru următorul mandat mai avem 24 de alei care, însumate, au lungimea de 3,8 kilometri şi finalizăm asfaltarea la Băbeni. Mi-aş dori să mai facem o zonă de agrement şi să rezolv problema câinilor comunitari.

Impact real: Şcolile trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice primar. Dumneavoastră cum vedeţi viitorul educaţiei din Băbeni?

Ştefan Bogdan: Cu bani atraşi de la Ministerul Dezvoltării s-au modernizat şi dotat şcolile. Tot în această perioadă s-a amenajat un atelier-şcoală. Însă, pentru a ţine pasul cu tehnologia, trebuie alocaţi bani periodic în învăţământ. Legat de infrastructura educaţională o nemulţumire este faptul că proiectul privind construirea creşei este scos la licitaţie de un an, dar s-a împotmolit fiindcă s-a retras proiectantul care participase în asociere cu constructorul după ce s-a adjudecat câştigătorul. Valoarea proiectului este de peste 30 de miliarde de lei vechi. Locaţia se va construi în zona blocurilor, lângă liceu, şi va avea patru grupe. Am făcut demersurile legale pentru a continua lucrările.

Impact real: Ce le transmiteţi cetăţenilor?

Ştefan Bogdan: Fac un apel către toţi cetăţenii, acela de a menţine curăţenia. Sunt rugaţi să respecte spaţiile verzi şi să aibă grijă unde depozitează gunoaiele.

Eu îmi exprim încrederea că întreaga comunitate va fi alături de primărie şi că toţi vor contribui la imaginea curată a oraşului nostru, doar aşa vor fi aproape de mine.

Despre autor

Claudia Schiopu

Claudia Schiopu

Articole similare

0 Comentarii

Nu sunt comentarii

Vrei sa fii primul care comenteaya acest articol?

Scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *

Special

Magazinele dedicate șoferilor de camioane- truck shop-urile

Viața de șofer pe camion nu este una ușoară. Cei care practică această meserie spun că fie îți place, fie nu, nu există loc de compromis.

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale

Românilor le place să parieze pe loterii internaţionale, mai ales pe cele online, de când ele au devenit o alternativă la extragerile oferite de Loteria Română: 5/40, 6/49, Noroc, Super Noroc, Joker şi Noroc Plus.

 

Evoluția linei Samsung Galaxy S: Top 4 cele mai distincte inovații ale uneia dintre cele mai de succes game de telefoane din lume

Anul 2010 a reprezentat momentul în care Samsung a devenit cu adevărat un colos pe piața telefoanelor mobile, în sensul că prin anunțarea lui Samsung Galaxy S, compania Coreeană a reușit să aducă pe piață un smartphone care să rivalizeze, într-adevăr, monopolul pe care Apple îl avea deja încă din 2007 prin al său Iphone.

 

Cum sa iti protejezi casa- Solutii inteligente pentru o locuinta comoda si sigura

Odata ce devii proprietarul unei case, este important sa iei toate masurile necesare pentru a-ti proteja casa de diversele tipuri de daune care pot aparea.

 

Cu siguranță te-ai săturat de clasica ținută de iarnă, formată din pantaloni groși, pulovere și cizme îmblănite.

Stirile pe zile

mai 2020
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ultimele comentarii

Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul""'''''sa vă...

Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca....

De ce nu isi "arondeaza" de pilda...Tomsaniul? Pentru ca "corb la corb nu-si scoate ochii?...iar...

Sunt Popescu Gabriel fostul Director al Caminului Balcesti ceea ce a-ti scris despre mine este...

Doar ca noi, cei care traim in sudul judetului nu vrem sa devenim groapa de...

Bună, acesta este un comentariu. Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog...